zaterdag 11 april 2020

Alles wat je moet weten over Corona en hardlopen

Tijdens het joggen komen speekseldruppels terecht in de slipstream
Het coronavirus heeft het leven voor de meesten van ons behoorlijk op zijn kop gezet. Iedere dag worden er nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hardlopen is gelukkig nog mogelijk – maar hoe pak je dat verantwoord aan?

Ga alleen op pad
Het RIVM adviseert om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden en minimaal 1,5 meter afstand te houden. Tijdens het hardlopen mag dat zelfs nog wat ruimer worden genomen, want door versnelde ademhaling tijdens inspanning is er meer luchtverplaatsing en daardoor een groter besmettingsrisico. De komende tijd kun je je trainingen dus het best alleen afwerken.

*UPDATE: Uit onderzoek van de Belgische hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportaerodynamica is gebleken dat de afstandsregel van 1,5 meter alleen effectief is voor mensen die stilstaan. ''Wie tijdens het sporten ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter. De persoon die net achter jou rent – in de zogenoemde slipstream – loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Blocken. Op basis van de resultaten adviseert Blocken om tijdens het hardlopen in de looprichting 10 meter afstand te houden. ''Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook verstandiger om al vanaf een vrij grote afstand te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je iemand schuin kan inhalen, aldus Blocken.

Train niet te zwaar
Je immuunsysteem houdt ziekteverwekkers op afstand. Wanneer je je lichaam zwaar belast, heeft dat effect op het immuunsysteem en wordt je vatbaarder voor virussen. Nu het coronavirus in de lucht hangt, kun je extreme inspanning (zoals een lange duurloop of pittige intervaltraining) dus het beste vermijden. Lichte activiteit heeft daarentegen een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Je hartslag kan een goede indicatie geven over de intensiteit van een training.

Eet gezond
Om je weerstand op peil te houden is het goed om gezond te eten. In groenten en fruit zitten veel vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen infecties te bestrijden. Met name vitamine D, vitamine E, zink en selenium blijken een positief effect te hebben op de weerstand. Slik eventueel een voedingssupplement om hiervan voldoende binnen te krijgen. Suiker kun je beter laten staan, want dit maakt je juist vatbaarder voor ziekte. 

Slaap
De makkelijkste manier om te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem is misschien wel voldoende slaap. Bij slaaptekort is het immuunsysteem minder actief, waardoor de kans groter is dat een virus vat op je lichaam krijgt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt per persoon. 7 tot 9 uur per nacht zou voldoende moeten zijn. Dat we nu massaal thuiswerken, maakt het allicht makkelijker om aan die richtlijn te voldoen.

Pas op de plaats
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd hierbij afstand tot andere mensen. Sla al je hardlooptrainingen over totdat je minimaal 1 dag geheel geen klachten meer hebt. (bron)

1 opmerking:

Dirk zei

De informatie aangaande dat lopers nog meer dan 1.5 meter afstand zouden moeten houden van elkaar schijnt ook alweer achterhaald te zijn!
Verschillende virologen gehoord die dit onzin zouden vinden...