maandag 6 april 2020

Buurtschappen Marathon

Beide hebben we heerlijk gelopen
Zondag 5 april staat al maanden rood omcirkelt in mijn en vele anderen agenda’s. Want dan wordt namelijk de 40 ste Rotterdam marathon gehouden. Vele uren aan voorbereiding en training waren gedaan voor dit ultieme moment. Maar helaas het gaat niet altijd zoals we hebben bedacht. Waar we begin maart al wel een beetje bang voor waren, werd half maart bevestigd. In verband met het corona virus ging de Rotterdam marathon niet door en werd deze verplaats na 25 oktober van dit jaar. Eigenlijk maar een klein ogenblik de pest er over in gehad, maar dit was eigenlijk voor iedereen duidelijk. Onder deze omstandigheden kan men geen marathon gaan lopen, er zijn veel belangrijkere zaken, die op dit moment alle aandacht vragen van een ieder. Dus vol goede moed maar hopen op 25 oktober.

En nu zondagmorgen 5 april sta ik toch al om 6 uur in de ochtend naast mijn bed, eigenlijk hadden we nu met de bus richting Rotterdam moeten gaan. Ben ik aan het hallucineren, is het de leeftijd of toch gewoonte? Nee niets van dat alles, het is gewoon de schuld van Geert Wevers. Geert was namelijk één van de initiatief nemers van het Rotterdam project 2020, precies 25 jaar na zijn eerste en tot nu toe laatste marathon. Hij had zijn loop maatjes van toen overgehaald om dit jaar nog een keer te vlammen op de Coolsingel. De afgelopen maanden werd alles aan de kant gezet om dit doel te bereiken, 25 jaar geleden kon hij zijn vrouw Ina nog omkopen met een vaatwasser om te kunnen trainen, geen idee wat hem dit deze keer heeft gekost.

Dus ook voor Geert was de teleurstelling groot, toen hij hoorde dat de Rotterdam marathon was uitgesteld. Al die trainingsuren en kilometers voor niets, zag je hem denken. Nu is Geert echter niet voor een gat te vangen en afgelopen dinsdag kreeg ik ook een telefoontje van hem met het volgende voorstel: Wim, wat zou je er van denken dat we toch op zondag 5 april de marathon gaan lopen, was zijn vraag. Ik reageerde als door een wesp gestoken: Wat in Rotterdam, was mijn weder vraag? Nee, een aantal jaren geleden hebben wij samen, met heel veel vele anderen, voor het goede doel de GUV marathon voor het Kind georganiseerd, in samenwerking met de GUV en AFM. Dit was op 23 december 2017. Dit was een marathon om Aalten heen van 12 etappes, om geld in te zamelen voor de goede doel namelijk 'Speelplezier en vertier voor kansarme kinderen in Aalten en omgeving'. Nu had Geert de route van deze marathon nog op zijn computer staan en vandaar dus zijn voorstel. We vertrekken om 7.00 uur en lopen dan om de beurt terwijl de andere mee fiets was Geert zijn voorstel, zo hebben we dan toch een beetje het idee van de marathon. En natuurlijk vond ik dit een mooi idee en zo kwam het dat ik op zondagmorgen 5 april om 6.00 uur uit bed ging en iets voor de klok van 7.00 uur bij Geert was.

Aangekomen in de Ahavestraat (waar alles nog stil is ) staat Geert al klaar. Na kort overleg welke fiets we mee nemen voor al onze spullen, vertrekt Geert als eerst loper. Het is rond dit tijdstip heerlijk rustig en zo nu en dan komen we iemand tegen. De zon begint langzaam op te komen, voor hardlopen is het ideaal weer. Heerlijke temperatuur, geen wind, maar om te fietsen is het nog wel erg koud. Ik heb dan ook al snel besloten om Geert zijn jas er nog bij aan te doen. Als we door de ‘Avastraat’ komen (voor degene die dit niet weet, dit is de Markerinkdijk in Barlo) is het overal nog opmerkelijk stil. Geert laat nog wel een oerkreet horen bij zijn Mattie, maar ook hier geen reactie. Aangekomen bij Bredevoort, mag ik eindelijk gaan hardlopen en door de kou kost het me moeite om het trainingspak uit te krijgen. Eenmaal aan het lopen is het snel warm en ben ik blij dat ik in de korte broek loop (wat een verschil met fietsen). Na de Ringkamp komen we André Balke tegen, die daar op zijn eigen manier de marathon aan het lopen is. 

Na de Heurnsen Tref is het weer de beurt aan Geert om richting Dinxperlo ter gaan. De temperatuur wordt al iets aangenamer en we komen ook al meer fietsers en lopers tegen. Het lopen gaat voorspoedig en ook de wissels zijn nu wat sneller na elkaar. Eerst om de 10 km, toen om de 6 km en de laatste om de 5 km. Het begin is elke keer weer lastig, maar als je eenmaal je ritme weer hebt gaat het goed. De laatste wissel is in Lintelo en ik mag vandaar uit de marathon vol maken. Ik krijg van Geert nog de opbeurende tekst mee: Kom op Wim de laatste 5 km in 23 minuten en we komen nog onder de 3 ½ uur uit. Eigenlijk denk ik ja ja het zal wel, maar ondertussen gaat het toch steeds harder. 

Bij het binnen lopen van Aalten, stel ik mij voor dat het de Coolsingel is, wat weer extra krachten boven brengt. Geert is ondertussen op weg naar zijn andere Mattie (Ingrid) maar zij blijkt niet thuis te zijn. Vol speed ga ik richting de Hofstraat en bijna bij het kantoor van Rinke zegt Geert: ja we zijn er, 42 kilometer en 195 meter. En de eindtijd is 3:29:40 uur. Ons doel is bereikt namelijk de marathon toch lopen (al is het als duo) en ook nog een mooie eindtijd. Op weg naar de Ahavestraat komen we Ingrid en Inez tegen, die aan het skeeleren zijn. Er volgt even kort een gesprekje en natuurlijk een maakt Ingrid een selfie. Na een lekker kopje koffie tevreden naar huis, waar ik wordt ontvangen met de opmerking: ben je er nu al weer? Geert bedankt voor deze mooi morgen.

Wim Brinkman
De Marathon zit er net op

2 opmerkingen:

Dirk zei

Respect jongens

Marco (Barlo) zei

Prachtig verslag van deze superieure prestaties! klasse