donderdag 2 april 2020

Waarom een marathonvoorbereiding nooit voor niets is

Een marathonvoorbereiding is nooit voor niks, je hebt iets opgebouwd waar je nog van gaat profiteren
Je hebt de hele winter doorgetraind – door weer en (vooral) wind. Je hebt gelet op je voeding, geworsteld met blaren en heel vaak van je finish op de Coolsingel gedroomd. Toen kwam het coronavirus voorbij en leek het allemaal, nou ja, voor niks. Dat is niet zo. Een marathonvoorbereiding is nooit voor niks. Je hebt iets opgebouwd, waar je nog van gaat profiteren.

De Britse ultraloper Robbie Britton zegt het zo: ‘Een marathonvoorbereiding maakt je heel erg fit, terwijl de marathon zelf behoorlijk destructief kan zijn en je tijd nodig hebt om daarvan te herstellen. Een marathonvoorbereiding zonder (voorjaars)marathon brengt je lichamelijk dus in een hele sterke positie. Het is een fantastisch fundament om een sterke najaarsmarathon op te bouwen. Het zou me dan ook niet verbazen als we dit najaar een enorme PR-golf gaan zien.’ En dat is niet het enige voordeel! Een overzicht:

Je hart is nu jonger
Volgens een studie van University College London (UCL) kan het lopen van je eerste marathon een paar belangrijke tekenen van veroudering tegengaan. Marathondebutanten ondervonden onder meer een significante verbetering van hun bloedvaten en een verlaging van hun bloeddruk. 'Ons onderzoek toont aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering op onze bloedvaten door middel van lichamelijke inspanning binnen zes maanden om te keren', zei onderzoeksleider Charlotte Manisty, hoofddocent aan de UCL.

Je bent een betere werknemer
Marathontraining maakt je niet alleen een betere hardloper. Het kan je een efficiëntere werknemer maken. Naast de vele, vele onderzoeken die laten zien dat hardlopen verschillende cognitieve functies, zoals de besluitvaardigheid, kan helpen verbeteren, bleek uit een recent onderzoek door CV-Library dat 78,9 procent van de marathonlopers vonden dat ze door hun sport beter in staat waren zich te concentreren en beter waren in hun werk.

Je hebt nieuwe vrienden gemaakt
Een van de hardnekkigste mythes over marathontraining is dat het eenzame bezigheid is. Hardlopen blijkt voor veel mensen juist een uiterst sociale bezigheid te zijn. De kans is dan ook groot dat je in je marathonvoorbereiding nieuwe vrienden hebt gemaakt.

Je bent een voorloper
De Marathon Rotterdam in april lopen is fantastisch. Maar uniek? Nee. Honderdduizenden lopers gingen je al voor. Weet je wat pas uniek is? De Marathon Rotterdam lopen in oktober! Dat deed nog niemand – en jij krijgt nu de kans. (bron)

1 opmerking:

Dirk zei

Je leest het Theo, kom op, nog 1 keer!!