dinsdag 7 april 2020

Van Bollen naar AZSV, we moeten toch wat!

Hier moet je beginnen met het segment van Bollen naar AZSV
Op het moment dat ik dit stuksken aan het schrijven ben, had ik ongeveer willen finishen op de Coolsingel. Zondag 5 april stond al maandenlang rood omcirkeld op de kalender. Zoals al bij menig AVA-jaan en hardloper. Ik had zo tussen de 3.35 – 3.40 willen finishen. Met deze onverwachte warmte had ik er misschien een minuut of 5 bij opgezet. Aan de andere kant zou het mooie warme weer gezorgd hebben voor een enthousiast publiek, ook fijn bij het rennen. Dus die 5 had ik er ook weer afgehaald. Afijn, de marathon gaat niet door, is verzet naar het najaar, we mogen voorlopig niet meer samen rennen van de minister-president. Een zwart hardloopgat dreigt!

Tijdens het schrijven zie ik op de groepsapp van AVA’70 A-groep dat André Balke toch “gewoon” de marathon heeft gelopen. Wat een klasbak zeg! Heb ik ook nog even over lopen te prakkiseren, maar het beeld van de dodelijk saaie wegen als Driehondermeterweg, Zwanenbroekweg, Boterdijk hield me tegen.

Hardlopen en trainen zonder doel is moeilijk. Natuurlijk kun je gewoon een eindje rennen, even de kop los, even een momentje voor zelf…helemaal niks mis mee. Ook fijn. Maar als je een intensieve en tijdrovende marathontraining “zomaar” af moet breken is dat toch wat anders. Je hebt inmiddels een bepaalde vorm, flow, flush, maar je kunt er niets mee! Alle wedstrijden zijn immers afgelast.

Zoals jullie weten ben ik een Strava-fetisjist. Erwin W,, de vaste columnist van dit sympathieke weblog, mag daar graag de draak mee steken. Kan ik hebben hoor. Ik wil hem echter wel eens zien als hij in de ontkennende fase komt van het ouder worden. Als hij merkt dat zijn pupillen hem van alle kanten voorbij gaan lopen. Als de geest nog zo graag wil, maar het lijf hapert. Doen ze nu al, maar nu kan hij het nog op het loopgips schuiven…

Als ik moeite heb om me te motiveren om te gaan trainen, check ik vaak even of er nog Strava segmenten zijn die te pakken zijn. Er zit niet meer zo heel veel tussen helaas. Een heel bekend segmentje is de Beeklaan natuurlijk. Ik heb daar ooit op het hoogste podium mogen staan, maar das war einmal… Ik heb ook vele pogingen gedaan op de Legtersdijk, een thuiswedstrijd. Top 10 is het hoogst haalbare, zo lijkt het.

Danny B is in het buitengebied van Aalten de grote Strava-koning. Ook zie je Niek vaak hoge ogen gooien, evenals Leon, Wouter, Gijs, Björn. Kay K. begint ook aan de deur te rammelen zag ik al. Allemaal klasbakken waar je niet tussen komt. Alleen Geert W zo nu en dan. Maar dan heeft hij een endje gefietst met ziene Ina en heeft het horloge nog op hardloopstand staan…

Dan maar een list! Dus ik heb vorige week, op zomaar een woensdagavond, de saaiste weg van Aalten en opstreken gepakt. De Boterdijk in Dale. Ooit heeft een stedenbouwkundige bedacht om hier een weg aan te leggen van een goeie 3 km, kaarsrecht, met 1 boerderij er aan. In het broedseizoen stikt het er ook nog eens van de valse terrorbuizerds, dus voor de hardloper niet echt uitnodigend. Een prima weg dus om eens een scherp segmentje van te maken. De wind stond goed, noordoosterwind, goeie benen, goeie zin. En bam, 15:18 minuten. Met stip op 1. Roy M. van de troon gestoten. Knap tempo, op zo’n geestdodend stuk asfalt. Al zeg ik het zelf. Het zoet van de overwinning heb ik echter niet lang mogen proeven. Achter mekaar rollebolden de AVA-janen over elkaar heen. De focus lag niet zozeer op een mooie tijd op de Boterdijk, maar hoe smijten we Rinke zo snel mogelijk uit de top 10. Oh wat leuk, wat hebben we gelachen. Tsss…

Dan maar een eigen podium maken, waar ik op kan shinen, ook al is het maar voor even. Dus bam, de Boterdijk weer terug. Pal tegen de wind in. Tijd 13:45 minuten. Puur uit gif. En ik sta nog fier bovenaan, ondanks de praatjes in de appgroep. En tot mijn grote vreugde staat mijn maatje Gerdy H strak bovenaan bij de dames. Cindy is in geen velden of wegen te bekennen!

Dit bracht me op een idee. Jammer dat de marathon is gecanceld, maar dit valt natuurlijk in het niet bij het verdriet dat ik er van heb dat ik niet meer samen kan rennen met mien meutjen. Op de vroege zondagmorgen over ’s Heren wegen, weer of geen weer, luisteren naar de Vlaamse Gaai, Groene Specht en elkaars verhalen. Natuurlijk moet ik dit relativeren, want het leed dat het corona-virus op dit moment om ons heen aanricht is vele malen erger dan het eventjes alleen lopen. Laten we hopen dat in ieder geval eventjes is. En als we ons netjes aan de richtlijnen houden, is het hopelijk ook maar eventjes. Ik verheug me in ieder geval al weer op het samen lopen, op het samen trainen, de wedstrijden, de baan. Geen eenzame Boterdijk meer dus. 

Het idee: virtueel samen lopen! Ik heb Gerdy voorgesteld om een duftig lang stuk op tempo te lopen. Van Bollen naar AZSV (Steakhouse Vivaldi wordt in de Haartse volksmond nog Bollen genoemd). Zo’n 4,7 km, met pittige hoogteverschillen. Na deze individuele duurloop, maak ik direct een segmentje aan en we staan beide boven aan! Mooi plan toch! Hebben we toch een beetje samen gelopen.

En het is gelukt! Tenminste, bijna… Geert W. staat ook weer hier boven aan te kraaien. Geert, zet dat horloge ens uut als je gaat fietsen! Ard Heinen houdt blijkbaar ook van fietsen! Hardloopvrienden, laat ons een paar dagen genieten van dit succes. En trek dan de stoute hardloopschoenen aan en val dit segment aan. Lekker lang, voor de mensen met karakter! Veel plezier en denk aan ons!

Sportieve groet,
Rinke,
King of the Boterdijk, maar dan andersumme

Geen opmerkingen: