zondag 8 januari 2012

Harro Rijnsaardt loopt 40e Halve Marathon in Egmond aan Zee

Grote drukte in Egmond aan Zee
Door alle loopactiviteiten door AVA'70 en Geert word ik geregeld aangesproken (of ik begin zelf) over Egmond. Jaarlijks met afstand de langste afstand die ik loop. Vandaag was het weer zover.
Een jaar of 7 geleden werd ik uitgedaagd door een kameraad om deel te nemen aan de Halve van Egmond. Deze vriend deed al jaren ongetraind mee en omdat ik geregeld mijn hardloopschoenen aantrok durfde ik de strijd wel aan te gaan.
Na de eerste keer was ik direct gegrepen door het fenomeen Egmond; sfeer, heroïek, afzien, strand, gezelligheid, waardering, humor, elementen en massa. Helaas bleek zijn mariniersachtergrond een betere basis dan mijn voetbalachtergrond. Vriend John was telkens sneller. Dat is vervelend maar vooral vervelend omdat zijn voorbereiding niet noemenswaardig was. Tennis, schaken, skiën, squash, tafeltennis, karten; het gaat altijd gelijk op maar uiteindelijk wint John altijd. Voor mij het sein om de jaren daarna in het najaar mijn eigen schema’s te maken. Niet door enige kennis geremd ging ik van 2.03 naar 1.45. En wat nog veel mooier was eindelijk  won ik van John.
Inmiddels ben ik al jaren sneller en de afgelopen keren ontvang ik de meeste tegenstand van Varssevelders die ik ook enthousiast gemaakt heb voor Egmond. Dit jaar gaan we met ons 4’en. Harrie, Renate, Herbert en ik. Via Twitter wordt ieders voorbereiding gevolgd. Niemand durft zichzelf een bloedvorm toe te schrijven want je staat zo op je eigen voetstuk waar je hard af kunt vallen. Pijntjes hier,  druk op het werk, pijntjes daar; alles wordt aangegrepen om vooral te roepen dat het eigenlijk niet zo heel goed gaat.
Geldt ook voor mij. In juni had ik heel stiekem nog een once-and-for-all 1.32 voor ogen. Natuurlijk tegen niemand verteld maar ik had mij voorgenomen om de interval te gaan gebruiken. Eerst een goede basis leggen voor de 10 km, daarna 1x per week kilometers maken en 1x per week interval. Interval was het nieuwe toverwoord!
Helaas, helaas. Die basis voor de 10 km werd al een groot fiasco. Pas ergens in augustus tikte ik voor het eerst dit jaar de 10 km aan , net onder het uur….. Vanaf dat moment (heel raar, het liep synchroon aan de start van de voetbalcompetitie) was er iedere week wel iets te melden. Kuit, lies, 2x geopereerd ah tandvlees, hamstring, ribben; de status Old Wief was bijna bereikt.  Het nieuwe tussendoel was de BoekelderCross. Ai, ook al weer te hoog gegrepen.
Het thuisfront adviseerde mij dringend te luisteren naar het lichaam en af te zien van Egmond. John, ook in de lappenmand, hoorde ik nergens reppen over afmelden…Dus een fluorescerend hesje met lampjes gekocht om december te benutten voor een ultieme poging toch kilometers in de benen te krijgen. Heel wat keren ’s avonds laat met een zaklamp naar Varsseveld gelopen (en weer terug) en ook de 15 km van Geert en Gerrit paste prima in de voorbereiding. Een week voor Egmond  kon ik zelf 20 km noteren in 1.45. Hoop doet leven! De afgelopen week nog een keer 5 gelopen en een zaalvoetbalwedstrijd gespeeld om het noodlot te tarten. Alles bleef heel. Gisteren de traditionele Snertloop in Varsseveld gelopen die vooraf gaat aan de Nieuwjaarsborrel van de voetbalclub. Verzaken kan je een basisplaats kosten.
Vanmorgen pasta gegeten en oude kleren gepakt mee om warm te blijven tot aan de start en daarna weg te gooien.  Om 08:30 vanmorgen vertrokken en onderweg koffie gescoord bij John in Utrecht. Prima temperatuur, gunstige wind, prima gestel. Tijdens de koffie durf ik wel een 1.45 te laten noteren als richttijd.
Omkleden in de drukke sporthal waar voor iedereen toch wel een plekje is. Door de onderling gezelligheid vertrokken wij te laat naar de start en moesten daardoor in één van de laatste (langzaamste) groepen beginnen om 13:00 uur. De eerste kilometers gaan door de straten van Egmond. Veel enthousiast publiek langs de kant maar het tempo ligt hier veel en veel te laag en inhalen is onmogelijk. Na 3 kilometer gaan we het strand op. De wind schuin in de rug en ik vlieg over een hard strand naar het keerpunt bij Bakkum.  Voor een minder getalenteerde loper is het fantastisch om bijna iedereen voorbij te lopen. Een heel nieuwe ervaring. Toch valt de tijd na 10,5 km zwaar tegen met 51 minuten. Helemaal als je weet dat het parcours daarna smalle stukken kent is en de wind nu van voren gaat komen.
Ondanks vele bordjes met “langzaam houdt rechts, links is snel” was het in de duinen erg moeilijk om anderen in te halen. De wind daarentegen bleek geen spelbreker. Ook de beruchte Bloedweg, een oplopende weg vlak voor Egmond, viel mij niet zwaar. De laatste kilometers kreeg ik het koud, had hoofdpijn en erge honger (een bord pasta, 5 broodjes, 2 mueslirepen, een peer en een mandarijn ten spijt). Na de finish herstel ik overigens weer snel.
Uiteindelijk klok ik 1.51  In eerste instantie valt die tijd erg tegen, later wordt mijn beeld iets realistischer. Ik ben dan ook tevreden maar door de ideale weersomstandigheden was dit het moment om toe te slaan in Egmond. Misschien als ik eerder gestart was had ik in een snellere meute meegekund. Anderzijds heb ik ook vleugels gekregen van het vele inhalen op het strand.
Belangrijke bijkomstigheid; John klokt 1.55 en volgend jaar ben ik er ‘ijs en weder dienende’ weer bij!
Sportieve groet,
Harro Rijnsaardt

Klik voor meer informatie op onderstaande links

uitslagen

site organisatie

9 opmerkingen:

Geert zei

Prachtig verslag Harro en ik kan me voorstellen dat deze loop ieder jaar op jouw kalender staat. En door de regelmatige trainingen houdt John je echt niet meer bij hoor....

Henrie zei

Hey Havezaathe, goed gedaan jochie...
22 januari Olne?? :) :)


Henrie

Marco zei

Mooi verslag Harro, klasse gedaan!

katja zei

Knappe prestatie in deze weersomstandigheden.

André en Inez zei

Wat een goede prestatie Harro! We lezen je verslag met zn beiden achter de computer met veel plezier, Heleen van Royen heeft er een concurrent bij!!!

ingrid zei

gefeliciteerd ik vindt een hele prestatie !!!

Gerrit Heersink zei

Komend jaar wat vaker een rondje Heelweg en bij de voogende editie loop je nog beter! Goede prestatie Harro!

Gerrit zei

Te laat aan de start verschijnen is alleen voor de hele groten weggelegd Harro! :)
Gefeliciteerd met je tijd.

Ingrid haar grootste prestatie van het jaar tot nu toe is het vinden van een sleutel.

Frank Roos zei

Tijdens de Late Kerst, Vroege Nieuwjaarsloop vroeg menigeen zich nog af, of je een draadje los had, toen je door de blubber begon te zeulen. Het bleek een uitstekende voorbereiding voor een prima prestatie in het prachtige Egmond aan Zee. Prettig dat wij daar een bijdrage aan hebben mogen leveren, Harro! En je weet het he, bij AVA`70 staat de deur altijd voor je open. En wat dat losse draadje betreft... ik blijf m`n twijfels houden....