zondag 22 januari 2012

Verslag van de 5e Safari Run in Arnhem

De start van de Buffelloop met de winnaar Dennis Weijers (nummer 968)


Regen en modder weerhoudt hardlopers niet, felle strijd op Leeuwenloop Safari Run  
De vijfde editie van de Safari Run op 22 januari is ondanks regenval en het modderige parcours zeer goed bezocht. Een kleine 900 hardlopers en wandelaars schreven zich in. Bij het van start gaan van de jeugdlopen begon het te regenen en gedurende de dag bleven buien overtrekken. Daardoor was het parcours op Landgoed Schaarsbergen nogal glibberig geworden. Toch waren de honderden sportievelingen enthousiast over dit eerste jubileum.

Op de 5 km Leeuwenloop vochten Bernard te Boekhorst en Erik Sanders een felle strijd uit, waarbij de atleet van Phoenix, te Boekhorst, vier seconden eerder dan Dierenaar Sanders over de meet kwam in een nieuw parcoursrecord van 15:30 min. Een opmerkelijk goed resultaat gezien de omstandigheden. Als derde finishte Leon Graumans. Ook bij Leeuwinnenloop voor de dames was het spannend en ook hier won een atlete van Phoenix uit Utrecht. Karin Gorter bleef Ingrid Lemke uit Apeldoorn en Lia Wijnberger uit Arnhem voor. Wijnberger traint sinds deze zomer bij de Arnhemse Atletiekvereniging Ciko’66 en werd in november tweede bij het NK Cross V40.

Buffels crossen

De lopers op de 10k Buffelloop kregen meer modder te verstouwen. Meer regenval en meer voetstappen maakten de paden tot een heus crossparcours. De glijpartijen vielen mee en er werd desondanks snel gelopen. De in Hengelo (gld.) woonachtige Dennis Weijers liep de snelste tijd en bleef Jorrit Cleij uit Nijmegen een halve en Patrick Weijers uit Rheden twee minuten voor. Bij de dames heerste Heleen Plaatzer uit Nijmegen. Voor de derde keer op rij schreef zij de Buffelloop op haar naam in 36:22 min. Ze was niet tevreden met haar eindtijd, maar in haar prille voorbereiding op de marathon kon ze geen snelle tijd verwachten.

Welpen en panda’s naar de zoo

Zelfs de jeugd was niet benauwd voor een paar spetters. Een kleine 200 kinderen werkten zich in het zweet op de 800 m Pandaloop en  de 1.600 m Welpenloop. Vaak werd er stevig gesprint voor de overwinning aangemoedigd door enthousiaste ouders, opa’s en oma’s, vriendjes en meesters en juffen. De Safari Run is populair bij kinderen omdat ze na afloop gratis naar het naastgelegen Burgers’ Zoo kunnen. Soms pas nadat pappa’s of mamma’s klaar zijn met hun inspanning op de Leeuwen- of Leeuwinnenloop.

Voor het hele gezin

De Safari Run is een echt familie-evenement. Complete gezinnen schreven zich in uit bijvoorbeeld Maastricht, Enschede en Doorn. Opvallend verder is dat er meer vrouwen aan deelnamen dan mannen. Dat hardlopende vrouwen een inhaalslag maken ten opzichte van hun mannelijke collega’s is al bekend, maar het komt zelden voor vrouwen het leeuwendeel vormen. De gemiddelde leeftijd van 32 jaar is erg laag en ook hier loopt de Safari Run vooruit op de landelijk trend dat steeds meer jongere lopers zich aandienen. De Safari Walk, een wandeling over landgoed Schaarsbergen, Warnsborn en de schitterende lanen in Arnhem Noord, zag het deelnemersaantal verdubbelen. In 2013 zal de Safari Run opnieuw georganiseerd worden.

Geen opmerkingen: