woensdag 11 maart 2015

Het Ganderpad in Doetinchem

Herberg Het Onland
Het Ganderpad is het oostelijkse klompenpad in Nederland en een tocht door het agrarisch cultuurlandschap. Het gaat zoveel mogelijk over historisch tracé en voert over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. Na enkele klompenpaden op de provinciegrens van Gelderland en Utrecht te hebben gelopen, wordt dit alweer mijn zesde klompenpad.

Samen met Rob Berkelder en Andre Balke starten we onze tocht rond de klok van negen uur bij Het Onland, dat al sinds 1790 een herberg is. Mens en paard konden er terecht om hun dorst te lessen voor ze hun reis vervolgden. Vanaf de beginjaren vijftig bouwt men de 'deale' (de plek waar de koeien stonden) om tot feestzaal. Een grote brand in 1980 verwoest het complex en alleen de jachtkamer blijft bespaard. De rest van het complex is herbouwd. 

Direct na het vertrek steken we de Rekhemseweg over en lopen langs een prachtige slootkant in de richting van de Bielheimerbeek. Deze beek dankt zijn naam aan klooster Bethlehem. De beek is door monniken gegraven vanaf de Beneden Slinge en stroomt naar de Oude IJssel. Na de verwoesting van het klooster en het verbod op katholieke erediensten sinds 1852, zoeken de katholieken van Gaanderen naar plekken waar ze hun geloof kunnen belijden en ontstaat hier rond 1720 in een schuur een schuilkerk. 

Met een temperatuur van rond het vriespunt is het nog vrij koud maar Rob heeft hier maling aan. Met een korte broek en een t-shirt met korte mouwen lijkt het of het een graad of vijftien warmer is. Ik loop zelf met een muts op maar durf, als ik Rob zo zie, mijn handschoenen niet uit mijn jack te halen. Ook is het nog erg mistig en jammer genoeg trekt deze op de hele route niet weg.

Op Landgoed 't Maatje graasden tot 1998 nog koeien en teelde de boer gewassen. Toen het boerenbedrijf stopte, vormde men een deel van de 43 hectare om tot een nieuw natuurgebied met een zo gevarieerd mogelijke natuur. De Bielheimerbeek krijgt door bypasses een deel van zijn oorspronkelijke loop terug. Veel vogels, planten en klein wild vinden hier nu een leefgebied en op het afgesloten gedeelte grazen zelfs Galloway runderen. 

Na ruim 9 kilometer komen we ineens weer aan de achterkant van herberg Het Onland aan en besluiten we om er nog een kilometer of vijf bij aan te knopen. Net voor camping de Wrange gaan we het prachtige natuurgebied Koekendaal binnen. Even later lopen we iets verkeerd en moeten we via het spoor onze weg terug vinden. Na bijna anderhalf uur zijn we terug bij Het Onland. Een warme kop koffie zou er nu wel ingaan maar jammer genoeg is de herberg op woensdags gesloten. De volgende trainingen met Rob staan gepland op 8 april in Aalten en op 20 mei rond de Aasee in Bocholt (zie link). Wie een keer mee wil is van harte welkom.

Klik op de link voor enkele foto's van de route

Andre en Rob boven de Bielheimerbeek

Geen opmerkingen: