Je wordt sneller als je magerder bent |
Taperen en koolhydraten stapelen
In de maanden voor de marathon
ben je druk met het trainingsprogramma. Je hebt dan al gauw de neiging om ook
goed op je voeding te letten en zo gezond mogelijk te eten. De dagen voor de
marathon is alles gericht op het in een perfecte conditie brengen van je
lichaam. Je gaat taperen, je loopt minder, je trainingsomvang neemt af, je
lichaam krijgt rust en herstelt van de inspanningen van de afgelopen maanden.
Je lichaam heeft minder brandstof nodig.
In deze fase ga je ook
koolhydraten stapelen. Je probeert je spieren, bloed en lever volledig af te
tanken met glycogeen. Je brengt je voeding in de gewenste verhouding (70%
koolhydraten - 15% eiwitten - 15% vetten). Dit houdt in dat je minder vlees en
vet eet en meer groenten, fruit, brood, honing, rozijnen en
pasta. Als je niet goed oplet, kom je in deze fase aan. Je traint immers minder
en hebt bovendien de neiging teveel te eten. Voor je het weet vliegen de kilo’s
er weer aan. Jammer van je tijd. Onze Marathon Man doet met 72 kg helaas 6
minuten langzamer over de marathon. Te veel aankomen in de laatste dagen voor
de marathon overkomt menigeen. Om ongewenste gewichtstoename te voorkomen,
bevelen we daarom aan om het marathondieet te beperken tot de laatste twee
dagen voor de marathon en niet te overdrijven met zoetigheden.
De invloed van afvallen
Voor de hardlopers met een
hoge Body Mass Index (BMI) is het sowieso verstandig om af te vallen. Je wordt
niet alleen sneller maar ook gezonder. In de tabel is te zien wat het gewicht
van de Marathon Man rekenkundig betekent voor de tijd in een vlakke marathon.
Voor kortere afstanden is het effect naar verhouding gelijk. Of het verstandig
is van 80 kg naar 60 kg af te vallen is natuurlijk een heel andere vraag. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten