woensdag 29 mei 2019

Triathlonsport in Aalten en omgeving terug van weggeweest

Gerben Duenk en Denise van der Donk 
De triathlonsport is in Aalten en omgeving terug van weggeweest. Alweer voor de vierde keer wordt bij de Slingeplas deze zomer de GUV Triathlon Aalten georganiseerd en wel op zondag 23 juni. Eerder in de jaren ’80 en ’90 was de sport gemeengoed en populair. Nu is het voor de sporters soms nog wennen. Want alleen maar zwemmen of fietsen of hardlopen is heel wat anders dan al die disciplines in één ruk achter elkaar. 

Leefstijlcoach en triatlete Denise van der Donk uit Groenlo geeft hier alvast een voorproefje van de sportieve tips die je van haar kunt krijgen, aan de hand van vijf vragen en antwoorden...

Ik ga naar de triahtlon en neem mee?
Triathlon blijkt een sport van heel veel spullen pakken. “Allereerst je fiets. Ja echt, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat wanneer de spanning toeneemt je aan alles denkt behalve… De meeste deelnemers hebben een (eventueel geleende) racefiets of mountainbike en ook een gewone stadsfiets is toegestaan. Een E-bike niet. En verder je fietshelm, fietsschoenen, hardloopschoenen, veiligheidsspeldjes, zwembril. Een zonnebril vooral tegen vliegjes. Een startnummerband omdat je nummer bij het fietsen op je rug zit en bij het lopen naar je buik moet. Daarnaast nog een wetsuit of tri-suit en natuurlijk een paar bidons met sportdrank en wat eten”.

Een achtste of een kwart triathlon?
“Wil je kennismaken met de triathlonsport dan adviseer ik te beginnen met 1/8, ook al heb je een uitmuntende fiets- of hardloopconditie. Je lichaam moet wennen aan de overgang tussen de drie disciplines”. Even voor de echte ‘dummies’… een achtste triathlon bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Een kwart triathlon is het dubbele van alles.

Schoolslag of borstcrawl?
“Ik ben van mening dat je borstcrawl niet in één seizoen kunt leren. Dus kies de slag waar je je lekker bij voelt. Borstcrawl is in een zwembad is ook heel anders dan in open water. Als je nog niet zo handig bent in borstcrawl dan kun je beter schoolslag doen, want de energie die je dan bespaart kun je goed gebruiken voor het fietsen en hardlopen”.

De belangrijkste wisseltruc?
Daar komt Denise met een tip die weinig met sport te maken heeft, maar vooral met niet verdwalen. Je zult niet de eerste zijn die loopt te draaien en dolen tussen de vele hekken en linten. “Kijk vooraf goed waar de in- en uitgangen zijn van alle disciplines. Oefen dit ook even tijdens je warming-up. En onthoud waar je je fiets hebt neergezet. Truc: leg een fel shirt op de grond. Eigenlijk moet je het wisselen ook zelfs vooraf trainen, het is een discipline op zich”.

Wat vind je van al die bochten in het fietsparcours?
“Geen probleem! Ik hou niet van lange rechte stukken, want dan dwalen mijn gedachten vaak af naar wat-ik-allemaal-nog-moet-doen zoals boodschappen, ja, echt waar!”

Geen opmerkingen: