vrijdag 17 mei 2019

GUV Triathlon Aalten verwelkomt speciale sporters

Wim Kleinhesselink uit Aalten, een van de deelnemers aan de speciale triathlon, samen met Boudewijn Inja van Estinea
GUV Triathlon ontvangt speciale sporters Triathlon Aalten dit jaar groter spektakel dan ooit. Wim Kleinhesselink is er zo één, die zich niets aantrekt van zijn handicap. Hij heeft een spastische arm en een spastisch been en ook in andere opzichten draait hij niet mee in het 'gewone' leven. Maar ja, wat is gewoon? Wim is actiever dan menigeen. Wim sport op dinsdag en woensdag, zwemmen en fitness. Hij is muzikant bij De Vrolijke Noot. Hij werkt in borstelfabriek LUVA en op zorgboerderij Rutgers. Wim woont bij Estinea in Aalten. En… Wim doet op 23 juni mee aan de eerste 'aangepaste triathlon'!

Aalten - De deelnemers van deze nieuwe triathlon starten die zondag om 11.15 uur in zwembad 't Walfort in Aalten. Na een half uur zwemmen stappen ze op de fiets naar Bredevoort. Vanaf daar gaan ze hardlopend langs de Slingeplas. En dan komt het… de finish. Die wordt heel speciaal. Want ze gaan vanaf 12.45 uur over de streep in de finishstraat van de GUV Triathlon Aalten, die op dat moment ook gehouden wordt. Daar is publiek. En daar is een speaker die hun naam door de luidsprekers laat schallen. Een moment dat ze niet gauw zullen vergeten.

Hoeveel deelnemers er zullen zijn voor deze unieke triathlon is nog niet bekend. De inschrijving is net open. Iedereen die verbonden is aan een speciale school, aan een zorgboerderij of een instelling voor gehandicaptenzorg mag meedoen. Zo worden er in ieder geval deelnemers verwacht vanuit Estinea, ZoZijn, Elver en De Lichtenvoorde.

Achterhoek in Beweging
Deze speciale triathlon is een idee van Achterhoek in Beweging. Deze groep is opgezet na het succes van de Special Olympics vorig jaar in de Achterhoek. Tweeduizend gehandicapte sporters hebben toen gestreden om medailles in bijvoorbeeld atletiek, basketbal, judo, skaten, turnen en voetbal. Achterhoek in Beweging wil nu meer initiatieven ondersteunen die het sporten voor gehandicapten stimuleren. De begeleider van Wim Kleinhesselink, Frank Roos van Estinea, reageert: "Soms moet je daarvoor een apart evenement organiseren, omdat dat nu eenmaal praktischer is. Maar daar waar het samen kan gaan met reguliere organisaties is dat fantastisch, zoals straks bij de GUV Triathlon aan de Slingeplas."

Nu de GUV Triathlon Aalten groter wordt dan ooit, zet de organisatie er nog meer op in om een volwassen evenement te worden. Zo was er de afgelopen jaren niet veel aanbod als het gaat om 'een natje en een droogje'. Nu is een cateringbedrijf geregeld dat een mooie menukaart biedt. Het is vanaf de ochtenduren al druk rondom de Slingeplas in Bredevoort op zondag 23 juni.

Twee afstanden
De GUV Triathlon Aalten wordt nu voor de vierde achtereenvolgende keer gehouden. Het is een officiële triathlon onder de vlag van de Nederlandse Triathlon Bond. Er zijn twee afstanden: de achtste en de kwart triathlon. 'Een achtste' wil zeggen: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Deelnemers aan 'een vierde' doen het dubbele in al die disciplines. Triathlon is een groeiende tak van sport op dit moment. Ook dit jaar worden zo'n vierhonderd atleten verwacht. Voor de jeugd is er de OWM Zwemloop, die bestaat uit 200 meter zwemmen en 2,5 kilometer hardlopen. Inschrijven voor de triathlonafstanden en de zwemloop kan nog tot 9 juni, via triathlonaalten.nl.

Geen opmerkingen: