zondag 12 mei 2019

Wim Brinkman loopt Cruyff Legacy Run in Amsterdam

Wim Brinkman bij een afbeelding van Johan Cruyff
Ongeveer half februari kreeg ik een mail, dat er op 11 mei in Amsterdam een bijzondere wedstrijd zou worden georganiseerd. De Cruyff Foundation, Ajax, en Le Champion, hadden de handen in elkaar geslagen en er zou een wedstrijd worden georganiseerd ter na gedachtenis van Nederlands grootse voetballer aller tijden Johan Cruyff. De opbrengst van deze loop zou gaan naar de Cruyff Foundation, met als doel zo veel mogelijk sport en spel mogelijk heden ontwikkelen voor kinderen, waar door ze meer bewegen en gezonder blijven. Achter dit doel kon ik natuurlijk helemaal staan (als opa van bijna 3 kleinkinderen), maar ook het idee om in Amsterdam op plekken te lopen waar mijn grote voetbalidool had rond gelopen sprak mij erg aan. Gelukkig ben ik al van de oudere generatie en heb ik Johan Cruyff nog in levende lijve kunnen zien voetballen bij Ajax, Nederlands Elftal (1974) en zelfs Feyenoord. Dus na de bewuste mail was het voor mij duidelijk, daar moet ik bij zijn.

Vanmorgen om 10.00 uur de trein genomen richting Amsterdam, want ik wilde op tijd aanwezig zijn, zodat ik ook voor de wedstrijd nog wat foto s kon maken bij de Arena. Rond 12 uur arriveerde ik bij de Arena en het viel mij direct op hoeveel mensen er rond liepen in het speciale shirt van de organisatie met nummer 14 op de rug. En daar liep ik dan met mijn AVA geel ook tussen. Na een aantal foto s bij de Arena, met de metro richting Olympische stadion, want daar was de start. Net toen ik daar aan kwam, kwam ook de spelersbus van Ajax er aan rijden en vol verwachting klopte mijn hart. Zouden ze als afleiding na woensdag een stukje mee lopen? Maar helaas, er kwamen mensen uit de bus, die zeker qua figuur, geen spelers van Ajax konden zijn. Dit bleken de Vips te zijn, die er veel geld voor hadden betaald om de hele middag in de watten te worden gelegd inclusief vervoer in spelersbus.
Maar ja de 14 km hardlopen moesten ze echter toch helemaal zelf doen of zou er een taxi geregeld zijn?

Precies om 14.14 uur werd het start schot gegeven door Mister Ajax Sjaak Swart en Danny Cruyff. Tijdens de 14 km run werd je op verschillende plekken herinnerd aan Johan Cruyff, via billboards, spandoeken, uitspraken en via de speciale app die je kon downloaden voor je telefoon. Veel lopers hadden dan ook een oortje in en gingen op bepaalde plekken stil staan om even te luisteren. Als ik ergens een hekel aan heb is dat aan lopers met een oortje in, dus gelukkig kon ik goed door lopen. Via Betondorp kwamen we bij het geboorte huis en de lagere school van JC, ook liepen we langs de plek waar stadion de Meer eerst was. Bij km 12 kwamen we al in de buurt van de Arena en de laatste kilometers ging via de Toekomst, over de parkeerplaats richting hoofdingang. Via deze hoofdingang liepen we het stadion in.

Bij het opdraaien van het gras, had men een tafel staan met alle 3 Europacup bekers er op die Johan Cruyff met Ajax heeft gewonnen. Ook dit was een plek, waar veel lopers stopten om nog gauw even een selfie te maken. Al met al vond ik het een geweldige belevenis en had mij van te voren bedacht om er een rustig loopje van te maken en te finishen in een tijd van 1.14 uur. Maar zo als dat vaak gaat, was ik te fanatiek en het liep ook gewoon erg fijn, maar was mijn eind tijd wel 1.04.41 En dat vond ik zelf erg mooi. Dit ter nagedachtenis aan deze geweldige nummer 14 Johan Cruyff.

Klik op de link voor de uitslagen


Geen opmerkingen: