woensdag 29 mei 2019

Je kunt gewoon hardlopen tijdens de zwangerschap

Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en tijdig op de rem gaat staan als er zich klachten voor doen
Voordelen
Regelmatige intensieve sportbeoefening (2-3x /week) leidt bij iedereen tot een verbeterd uithoudingsvermogen. Dit kan van nut zijn bij de bevalling. Er is echter geen bewijs dat sportende, zwangere vrouwen een kortere of gemakkelijkere baring hebben. Daarnaast zou sportbeoefening van waarde kunnen zijn bij de preventie van pre-eclampsie (te hoge bloeddruk) en bij de behandeling en preventie van diabetes gravidarum (suikerziekte uitgelokt door een zwangerschap).

Risico's
Door de hardloopbelasting tijdens een zwangerschap kunnen blessures aan het
bewegingsapparaat optreden. Een van de gevolgen van de veranderde
hormoonhuishouding kan zijn dat de gewrichtsbanden (ligamenten) in je
lichaam rekbaarder worden. Hierdoor kunnen lage rugklachten of pijnklachten van de bekkengordel gemakkelijker ontstaan. Het is echter niet bewezen dat zwangere vrouwen een verhoogd risico hebben op blessures.

Er zijn veel tegenstrijdigheden bekend over de effecten van sportieve activiteit op de
ongeboren vrucht. Zo zou de hartslag van de baby dalen en het geboortegewicht zou hoger of lager worden. Er is nog nooit met goed onderbouwd, wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat deze beweringen echt kloppen. Alleen contactsporten en sporten met een hoog valrisico, waarbij de kans bestaat dat de baby "geraakt” wordt, worden na het eerste trimester ontraden, aangezien de foetus dan boven het bekken uitgroeit.

Belasting-belastbaarheid
De intensiteit waarmee een zwangere vrouw kan hardgelopen is niet vastgelegd in harde richtlijnen. Geadviseerd wordt tussen de 60-80% van de maximale hartslag te lopen. Wat belangrijk is voor de duur van de inspanning is de thermo-regulatie (temperatuur van lichaam en omgeving) en voeding. Een hoge buitentemperatuur met hoge luchtvochtigheid dient vermeden te worden en binnensport met airconditioning heeft dan de voorkeur. In studies met proefdieren is namelijk gezien dat een te hoge stijging van de lichaamstemperatuur (meer dan 1,5 graad Celsius) mogelijk schadelijke effecten kan hebben voor de foetus. Voorkom dus oververhitting.

Daarnaast moet de energie-inname in balans zijn met het energieverbruik. Naarmate de zwangerschap vordert zal de energie-inname in de vorm van koolhydraten moeten toenemen. Bij een gelijke inspanning zal een zwangere vrouw een zwaardere belasting van haar lichaam ervaren.

Voor de duur van de inspanning geldt bij zwangere vrouwen hetzelfde advies als bij niet-zwangere vrouwen; een inspanning van 30 minuten per dag, op de meeste dagen (bij voorkeur alle dagen) van de week. De maximale duur van de hardlooptraining wordt gesteld op 60 minuten. Ook hier is geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

Contra-indicaties
Er zijn een aantal indicaties voor zwangere vrouwen waarbij men niet mag hardlopen. Deze indicaties worden hieronder beknopt weergegeven.

Interne aandoeningen:
- Hartziekten met een verslechterde bloedsomloop, waaronder vernauwingen in de kransslagaderen,      en aangeboren hartafwijkingen
- Restrictieve longziektes door bijvoorbeeld verbindweefseling van de longen na een longontsteking of    klaplong
- Slecht ingestelde suikerziekt
- Bloedarmoede
- Epilepsie met frequente aanvallen

Verloskundige aandoeningen:
- Verhoogd risico op vroeggeboorte
- Vaginaal bloedverlies of vruchtwaterverlies
- Groeivertraging van de baby in de baarmoeder

Overige aandoeningen:
- Problemen aan het bewegingsapparaat re vrouwen waarbij het hardlopen moet worden gestaakt. 

Deze zijn:
- Benauwdheid in rust
- Hoofdpijn met een onwel zijn
- Pijn op de borst
- Plotseling optredende spierzwakte
- Pijn en/of zwelling van de kuit zonder verklaarbare oorzaak
- Minder leven in de buik voelen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je luistert naar je lichaam en tijdig op de rem gaat staan als er zich klachten voor doen. Bespreek dit eventueel met de

verloskundige of gynaecoloog. Wil je meer weten of heb je vragen, ga dan naar www.runninghealthcenter.nl (bron)

Geen opmerkingen: