zondag 19 mei 2019

Dagje mee met het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam

Deze Kanjers stonden zondag aan de start van de 71e Omloop der Kempen
Enkele maanden terug komt Ingrid van Zolingen bij met de vraag of ik een dagje mee wil met een wielerwedstrijd in de volgauto van het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Haar man Gilbert heeft dit item geveild met de grote AFM Kinderhulpveiling eind vorig jaar bij Partycentrum 't Noorden. Over die vraag hoef ik niet lang na te denken want dat lijkt me prachtig om te doen. Ze geeft me gelijk het telefoonnummer van Andre Peulers en in maart neem ik contact met hem op. Hij nodigde me meteen uit om een keer te komen kijken in de werkplaats van het team waar hij verschillende keren in de week met de fietsen bezig is. Mooi om te zien hoe hij als mechanieker van het team de nodige voorbereidingen treft, zodat het voor de jongens aan niets ontbreekt.

We spreken meteen af dat ik een dagje mee ga naar de 71e Simac Omloop der Kempen, die op zondag 19 mei wordt verreden. Deze koers van 188 kilometer zet Veldhoven en de Kempen in de spotlights met een Zuid-lus en een Noord-lus en 2 finaleronden op Veldhovens grondgebied. Deze oudste wielerklassieker van Zuid-Nederland maakt deel uit van de Topcompetitie en wordt uitgezonden op Eurosport-1. De topcompetitie is een kweekvijver voor Nederlands wielertalent en wordt in deze editie versterkt door deelname van 6 Belgische topteams, waaronder dat van Lotto-Soudal. Naast deze hoofdschotel is er een uitgebreid nevenprogramma in Wielerweekend Omloop der Kempen met topsport, breedtesport en recreatiesport.

Zondagmorgen rond de klok van 7.45 uur wordt ik opgehaald door Andre en Geert te Brummelstroete, de materiaalman van het team. Op de parkeerplaats in Arnhem-Noord pikken we de renners van het team op en het valt mij op dat iedereen elkaar even de hand schud. Ook ik word er direct bij betrokken en even later rijden we door naar Veldhoven. Ruim voor de start van de wedstrijd zijn we aanwezig en hier voegt ook ploegleider Arjan Ribbers zich bij de ploeg. Alle materiaal wordt uit de bus gepakt en in gereedheid voor de wedstrijd gebracht. Ongeveer een uur voor de wedstrijd wordt er een ploegbespreking gehouden en het is niet alleen de ploegleider die een praatje houdt. Ook van de jonge renners wordt inbreng verwacht en iedereen doet dan ook zijn zegje. De ploegleider geeft aan dat hij vandaag toch tenminste twee renners van de ploeg bij de eerste dertig in het klassement verwacht, een mooie maar reële doelstelling.

Na de ploegvoorstelling van de elite-mannen en beloften vertrekken klokslag 12.00 uur deze profs-in-spé geneutraliseerd richting Steensel. Op het Locht-viaduct gaat de vlag van koersdirecteur John van den Akker naar beneden en zal de koers vrij snel ontbranden. We hebben nummer 16 gekregen met de volgauto en dat betekent dat we een eindje achter het peloton rijden. Het eerste uur gebeurd er weinig maar met een snelheid van rond de 46 kilometer per uur zit de gang er goed in. Het verloop van de koers is verder prima te volgen via de boordradio. Na ruim 65 kilometer koers worden we naar voren geroepen voor een valpartij van één van de Sensa rijders. Met een noodgang en luid toeterend rijden we langs de overige auto's en zien hem even later links van de weg liggen. In de bocht heeft hij het achterwiel van een andere renner geraakt en is daarbij ten val gekomen. Gelukkig valt de lichamelijke- en materiële schade allemaal mee.

Bij de passage van het 100 kilometer punt krijgen twee renners van het Sensa team het lastig en brengen we hen terug naar de staart van het peloton. Enkele kilometers later moeten ze de strijd staken en moeten ze maar zien hoe ze terug komen in Veldhoven, een mooi leermoment voor de jongens. Met nog een uur koers kunnen nog twee renners het hoge tempo niet meer volgen en worden ook zij achter gelaten. Ondertussen valt het peloton uit elkaar en zit een ander renner van het team in de vrij grote kopgroep van 28 renners. We mogen het peloton voorbij rijden en voegen ons vrij dicht achter deze kopgroep. Met nog 22 kilometer voor de boeg passeren de elite-mannen en beloften voor de 1e keer de finishlijn om nog 2 plaatselijke finaleronden van 11 kilometer af te leggen. De 3e doorkomst is de aankomst en voegt de Fries Rene Hooghiemster van het Alecto team zijn naam toe aan de rijke erelijst. Om 16.15 uur is de 71e Simac Omloop der Kempen alweer geschiedenis. 

Gelijk na de wedstrijd komen de mannen terug bij de bus, nemen de wedstrijd even met elkaar door en gaan zich douchen. In de nabespreking komt Arjan met de vraag: Wat hebben we voor de wedstrijd afgesproken en wat is er van terecht gekomen? De meeste jongens komen met een antwoord, waar op een duidelijke maar ook nette manier elkaar de waarheid wordt gezegd en met een 21e plaats is net niet aan de doelstelling voldaan. Mijn waardering voor alle renners is vandaag alleen maar groter geworden en heb ik met eigen ogen kunnen zien dat je niet zo maar een professioneel wielrenner wordt. Persoonlijk heb ik het in de auto met Andre en Arjan allemaal prima kunnen volgen, bedankt Ingrid en het Sensa Kanjers voor Kanjers Cycling Team voor deze geweldige mooie dag!

Geen opmerkingen: