woensdag 27 mei 2020

Vier redenen waarom je training niet lekker gaat

En hoe je er tóch een zinvolle training van maakt
Je hebt een heerlijke playlist, een berg aan motivatie en het asfalt roept je naam. Je bent helemaal klaar voor je training, maar op de een of andere manier voelt het niet lekker wanneer je eenmaal aan het lopen bent. Balen! Hoe kan dat nou, en wat kun je doen om er toch een nuttige trainingsloop van te maken? Gelukkig hebben we een paar fijne tips voor je, om op een dag zoals deze toch alles uit je training te halen wat erin zit.

Tip 1: kleed je niet te warm aan
Je speelt op safe omdat er toch wel een flinke wind staat, maar als je warmgelopen bent heb je meteen spijt van je kledingkeuze. Bij sommige outfits kun je gelukkig nog een laagje uittrekken, maar die vlieger gaat niet altijd op. Behoorlijk irritant, want als je lichaam zijn warmte niet kwijt kan betekent dat – naast een oververhit gevoel – dat je ook minder hard kunt lopen. Een gouwe ouwe hardlooptruc om dit te voorkomen, is 10 graden op te tellen bij de gevoelstemperatuur. Dat is namelijk de temperatuur die je ervaart wanneer je opgewarmd bent, en dus de temperatuur waarop je je wilt kleden. Is de gevoelstemperatuur bijvoorbeeld 12 graden, kleed je dan aan alsof het 22 graden is.

Tip 2: zorg dat je voldoende hersteld bent van je vorige training
Als er één ding motiveert om de deur uit te gaan om je portie endorfine te scoren, is het wel wanneer je vorige training vlekkeloos ging. Hoewel je hoopt dat je PR er dit keer wéér aan gaat, blijken je benen andere ideeën te hebben en nemen zij iets meer tijd om te herstellen dan jij. Jammer, maar gun je lichaam het herstel dat het nodig heeft en maak er een easy run van. Dit doe je door op maximaal 70 procent van je vermogen te lopen, dat wil zeggen: ergens tussen dribbelen en het tempo dat je normaal hebt tijdens een korte duurloop in. Door rustig te lopen wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, waardoor de afvalstoffen die nog in je spieren aanwezig zijn van de vorige training goed afgevoerd worden. En nu je toch een rustig tempo te pakken hebt: gebruik deze kans om extra aandacht aan je techniek te besteden. Loop je mooi rechtop, schouders ontspannen? Probeer grote stappen te maken en je core aan te spannen terwijl je loopt. Extra tip: stretchen, hersteloefeningen en foamrollen bevorderen ook je herstel.

Tip 3: je weerstand staat op een laag pitje
Hoewel het niet wordt aangeraden om te gaan sporten als je echt ziek bent, kan volgens dr. Samefko Ludidi een lichte training geen kwaad wanneer je niet topfit bent. Sterker nog: trainen is goed voor je weerstand. Je voelt ‘m vast al aankomen: als je lichaam z’n handen vol heeft aan je weerstand, is een pittige intervalsessie niet het beste idee. Een korte duurloop met af en toe stukjes wandelen juist wel. En dan het liefst met een vitamine C-bommetje zoals kiwi of sinaasappel als post-workout snack, natuurlijk. Zo loop je letterlijk en figuurlijk met een grote boog om dat griepje heen.

Tip 4: kijk naar je hardloopschoenen
Als je denkt dat je alles gehad hebt, kan ook je schoeisel nog roet in het eten gooien. Niet te verwarren met slappe benen, want lopen op schoenen die hun beste tijd gehad hebben voelt een beetje alsof je op blote voeten loopt: er is (bijna) geen demping meer. Kom je hier middenin je loopje achter, ga dan zoveel mogelijk op onverhard terrein lopen zoals zand, een veldweg of op een atletiekbaan. Nu wil je iets wat tussen jou en je perfecte training komt natuurlijk altijd vermijden, maar als je dit gevoel herkent is het zeer aan te raden om een nieuw paar schoenen te scoren. Op slechte schoenen lopen is namelijk niet alleen slecht voor je knieën, maar vergroot ook de kans op blessures. Ga voor je nieuwe hardloopschoenen bij voorkeur naar een zaak waar een loopanalyse gedaan wordt met behulp van een slow motion-video. Zo weet je zeker dat je naar buiten loopt met het ultieme paar schoenen voor jouw manier van lopen. (bron)

Geen opmerkingen: