zondag 24 mei 2020

Dit kan je beter niet eten voordat je gaat hardlopen

Rauwe groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli kunnen onderweg fikse problemen veroorzaken
Je weet ongetwijfeld dat voor een stevige zweetsessie een pizza, champagne of een paar cupcakes niet de beste bevoorrading is. Er zijn echter nog enkele verrassende – zelfs ogenschijnlijk gezonde – voedingsmiddelen die net zo goed een training kunnen verpesten. We zetten zes voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden op een rijtje én geven je een alternatief dat wel geschikt is om enkele uren voor je workout te eten.

Rauwe groenten
Een dieet rijk aan salades en groenten is normaal gesproken goed, maar rauwe groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli kunnen onderweg fikse problemen veroorzaken. Dankzij hun hoge vezelgehalte leveren groene bladgroenten bijna gegarandeerd een opgeblazen gevoel op.

Alternatief: Je kunt je gezonde groene salade beter vervangen door iets dat beter verteert, zoals een groene smoothie. Mix simpelweg je favoriete fruit met een half kopje groenten, water en wat gedroogde haver of muesli. Het zal gemakkelijker naar binnen en beneden glijden.

Hummus of bonendip
Bonen zijn ongetwijfeld een goede bron van eiwitten. Maar kant-en-klare hummus en bonendips bevatten vaak veel toegevoegde olie. Ze zijn ook gevoelig voor schimmels. Als je zelf je bonen weekt voordat je ze gaat koken, spoel je daarmee ook de schimmel weg. Maar als je dat niet doet, loop je het risico dat je voedsel consumeert met een hoog schimmelgehalte. Dit kan leiden tot ontstekingen en een slechter zuurstofverbruik. De meeste atleten raken dan ook juist om die reden dit soort voorverpakte dips niet aan.

Alternatief: Neem liever een paar eetlepels magere kwark. Dat is ook lichte kost, neemt het hongergevoel weg en bevat veel eiwit, zonder al die olie.

Volkoren
Het is bijna altijd goed om de volkoren versie van bijna alle graanproducten te nemen. Maar het pakt wat minder fijn uit als je kort daarna gaat trainen. In het algemeen houden producten van koolhydraten met gist, schimmels of gluten water vast en ze zorgen voor een opgeblazen gevoel. Ze voorzien je van energie, omdat het koolhydraten zijn. Maar deze voordelen wegen niet op tegen de vervelende bijwerkingen. Volkorenbrood is wel een goede keuze voor een herstelmaaltijd.

Alternatief: Kies vlak voor de training daarom voor een witte boterham of misschien een tortilla; die bevatten minder vezels. Kies als beleg bijvoorbeeld een beetje notenboter en schijfjes banaan voor wat extra energie. Lees ook: Havermout voor het hardlopen

Rauwe zaden
Pak je wel eens een handvol rauwe zaden of pitten om lekker op te kauwen? Dat kan je opzadelen met een opgeblazen gevoel en maagklachten. Dat komt allemaal door hun vetgehalte. Je kunt dit beperken door ze te combineren met andere voedingsmiddelen met minder vezels.

Alternatief: Meng een paar theelepels van je favoriete zaden met een half kopje havermout. Dit ideale trio van vet, eiwit en koolhydraten geeft je precies wat nodig is om een goed te kunnen lopen.

Pittig
Niemand wil zijn intervaltraining of duurloop uitvoeren met buikkrampen en brandend maagzuur. Dat riskeer je wel als je je voor de training volstopt met het restje gekruide Chinees van gisteravond. Voedingsmiddelen met veel smaakmakers en kruiden bezorgen je spijsvertering overuren. Je kunt dan beter een dutje gaan doen dan beginnen aan een stevige training.

Alternatief: Heb je zin in iets vets en hartigs, kies dan voor wat stukjes kip of kalkoen. Die zitten vol met eiwitten en bevatten meestal weinig andere dingen. Kies dan wel een kwaliteit gevogelte met weinig zout en zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen.

Eiwitrepen
Laat je niet misleiden door slimme marketingpraatjes: de meeste repen van de supermarkt zijn volgestopt met suiker of andere zoetigheid.

Alternatief: Zoek je een kant-en-klare snack en is het enige dat je kunt vinden een reep, let er dan in elk geval goed op dat het eiwitgehalte hoog is en er een gezonde verhouding is tussen het suiker- en vetgehalte (50/50). (bron)

Geen opmerkingen: