donderdag 14 mei 2020

Zo kies je de juiste afstand voor je tempoloop

Tempoloop is een goede training om sneller te worden
Tempolopen, sommige hardlopers houden ervan andere vervloeken deze intensieve training. Leuk of niet, een ding is zeker. Tempolopen zijn een uitstekende manier om je conditie te verbeteren en je lichaam voor te bereiden op je hardloopdoelen waarvoor je aan het trainen bent.

De lengte van je tempoloop
De lengte van een tempoloop is afhankelijk van de afstand waarvoor je aan het trainen bent. Staat de magische 42.195 meter van de marathon op jouw bucketlist? En wil je daarvoor trainen, als de evenementen weer doorgaan? Loop niet verder dan 15 tot 20 kilometer tijdens je tempoloop

Loop twee derde van je wedstrijdafstand
Voor kortere afstanden zoals een halve marathon of een 10 kilometer is je tempoloop ongeveer twee derde van de wedstrijdafstand. Voor een tien kilometer komt dat neer op 6 á 7 kilometer. Train je voor een halve marathon dan is je tempoloop niet langer dan 13 kilometer.

Bepaal je tempo
Tempolopen loop je op ongeveer 85 procent van je 5-kilometertempo. Dit moet een pittige snelheid zijn, maar comfortabel. Je kunt niet meer praten met je trainingsmaatje. Opgeven vanwege de snelheid is er niet bij, je moet het tempo de hele afstand kunnen volhouden.

Verbeter je conditie met tempolopen
Tempolopen zijn een uitstekende manier om je conditie te verbeteren, daarnaast train je ook je lichaam langere stukken op een hoger tempo te verdragen. Punt van attentie is de opbouw. Bouw gedurende je voorbereiding het aantal kilometers uit. In de eerste weken kun je een training ook in meerdere stukken opdelen. Bijvoorbeeld 2 x 2 kilometer met 10 minuten rust tussen de twee delen. (bron)

Geen opmerkingen: