woensdag 13 mei 2020

Zo blijft jouw sportkleding lekker fris

Ruikt je loopgoed ook na een goede wasbeurt niet fris, profiteer dan van deze zes tips
Vraag jij je ook af waarom je loopspullen na het wassen nog steeds niet lekker ruiken? Dat kan kloppen, want deze vaak gehoorde klacht heeft zelfs een eigen naam: het rebloom effect. Moderne, synthetische sportkleding, dat het vocht zo fijn kan afvoeren, heeft daar alles mee te maken.

De bijzondere kunststoffen waarvan je kleding gemaakt zijn, weten je transpiratievocht snel naar de buitenkant van de stof te transporteren. Zo blijft je huid lekker droog en koel. Dit proces gaat echter niet vanzelf en biedt heel wat haken en ogen waar stofjes en luchtjes onnodig in kunnen achterblijven, aldus wasexpert Mary Marlowe Leverette.

Waspoeders verstoppen je sportkleding
Waspoeders moeten hard werken om door te dringen tot alle hoeken en gaten van je shirts. De kanaaltjes die je zweet moeten afvoeren, kunnen ook juist verstoppingen opleveren. En omdat je goede goed na gedane, sportieve arbeid razendsnel snel opdroogt, zou je bijna vergeten dat ze gewoon nog vies kunnen zijn. Dus in plaats van dat heerlijke hersteldrankje na afloop, kun je beter eerst je spullen in de wasmachine gooien. Anders wordt dat flitsende tenue een stinkende tijdbom.

Wil je zeker weten dat die soms razend dure shirts en shorts voortaan langer fris blijven? Check dan onderstaande tips en voorkom in de toekomst de verbaasde blik van je loopmaatjes dankzij die gênante luchtjes.

Tip 1: Laat je sportkleding luchten
Je kunt je supernatte goed natuurlijk samenproppen tot een baaltje wasgoed dat welgemikt onderin je wasmand belandt. Helaas creëer je op die manier een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Alle vieze luchtjes zullen dan, volgens Leverette, precies daar blijven waar jij ze achterliet. Als je de was niet direct laat draaien, leg je sportspullen dan zo weg dat ze goed nog kunnen luchten.

Tip 2: Genoeg is genoeg
Of je nu een speciaal product voor synthetische sportkleding gebruikt, of het goedkoopste wasmiddel uit de supermarkt, stop geen bergen extra poeder in je wasmachine in de hoop dat dit nog beter helpt tegen jouw vieze luchtjes. Dat zorgt hooguit voor extra zeepresten die op je kleding zichtbaar zal zijn. Bovendien kunnen die zich op hun beurt ophopen tot een nieuwe bergje schimmel. Sterker, volgens Leverette zorg je zo juist voor een smakelijke maaltijd voor de bacteriën. Twee theelepels van een goed standaard wasmiddel is meestal ruim voldoende om de klus te klaren. Probeer eens minder van het witte poeder te gebruiken - bijvoorbeeld driekwart of de helft van de gebruikelijke dosis - en doe dan eens een geurtest.

Tip 3: Gebruik geen wasverzachters
Houd je kostbare sportgoed verre van toevoegingen als wasverzachters. Die zaken kunnen zich ophopen in de technisch geavanceerde stoffen, zodat water en wasmiddel er helemaal niet bij kunnen komen. Niet alleen is de wasbeurt dan gedoemd te mislukken, ook de werking van je superdeluxe shirt - ventilatie, vochtafvoer en soms ook anti-geur - wordt dan aangetast.

Tip 4: Was je sportkleding binnenstebuiten
Keer je kleding binnenstebuiten, zodat de wasmachine aan het werk kan gaan aan de meest vieze, stinkende kant ervan. Dus de plekken waar de stof rechtstreeks in contact stond met je huid. Zo behoudt je kleding ook de kleuren beter.

Tip 5: Vergeet je schoenen niet
Als je gaat lopen in dit weer is het bijna onmogelijk om de zool van je loopschoenen mooi wit te houden. Rennen door het regen in de bos? De modder krijg je er eigenlijk niet meer af met alleen spoelen of borstelen. Gelukkig bestaat er het zogeheten wondermiddeltje groene zeep. Smeer de zool in met de zeep en laat deze een paar uur intrekken. Vervolgens spoel en borstel je de zeep weg met water en bijvoorbeeld een oude afwaskwast. En voor je het weet zien je schoenen er weer als nieuw uit!

Tip 6: Gebruik schoonmaakazijn
Zijn er toch nog luchtjes aanwezig die niet willen verdwijnen, zet dan zwaardere middelen in voordat je je spullen in de wasmachine doet. Vul bijvoorbeeld een teiltje voor 80 procent met koud water en doe er verder schoonmaakazijn bij. Week daarin het wasgoed dertig minuten lang. Voor een andere goede methode om de vieze geur voorgoed kwijt te raken heb je bleekmiddel nodig. Doe een fikse scheut ervan in een emmer koud water en laat je sportkleding een nachtje weken, besluit Leverette. (bron)

Geen opmerkingen: