dinsdag 26 mei 2020

Runner’s high: veel lopers hebben het nooit

Vooral punt 3 is voor veel lopers een (on)aangename constatering
Wat je móét weten als je begint met hardlopen - 5 tips en weetjes voor beginners:

1. Hardloopschema beginners – 12 minuten
Veel schema’s laten je beginnen met 1 minuut hardlopen en dan 1 minuut wandelen. Niet nodig, zeg ik. Loop op een rustig tempo, en probeer dat 12 minuten vol te houden. Dan bouw je sneller conditie op, en dat werkt ook weer motiverend. Beginnende lopers die géén 12 minuten aaneengesloten kunnen hardlopen, gaan meestal te hard. Het erom dat je 12 minuten met een zweefmoment loopt – dus met beide voeten los van de grond. Dat mag gerust met een heel laag tempo. Wedden dat 12 minuten al meteen lukt?

2. Geen gehijg, geen blessures
Stel geen doel in tempo, en probeer niet zo hard mogelijk te lopen. Probeer ook niemand bij te houden. Het enige dat je hoeft te doen is langer uit te ademen. Zolang je nog langer kunt uitademen, zit je goed. Dan loop je niet te hard. Met je ademhaling als kompas wordt lopen een verrukkelijke manier om je hoofd te legen en conditie op te bouwen.

3. Runnershigh = runnersgezwets
Laat je niet wijsmaken dat je een runnershigh moet krijgen. Hardlopen hoeft niet leuk te zijn en je hoeft ook geen euforisch gevoel te krijgen tíjdens het lopen. De meeste lopers krijgen nooit een runnershigh, en dat geeft niet. Als je ná het lopen maar een goed gevoel hebt. Dat is de graadmeter. Loop je wat langer en wil je progressie meten? Dan is dé manier om te zien of je vooruit gaat: kijken of je harder loopt bij dezelfde hartslag.

4. No pain, no pain
Een goede instelling in het begin is: no pain, no pain. In tegenstelling tot opruiende teksten van de schoenenindustrie die de slogan no pain, no gain de wereld in slingeren. Loop lekker, pijnvrij en doe rustig aan. Daarmee herwin je ook energie en je bouwt conditie op.

5. Doe een ademhalingsoefening na het lopen
Na het lopen voelen de meeste lopers zich goed. Het lopen is achter de rug, en je hebt allemaal stofjes aangemaakt die lekker voelen. Om te voorkomen dat je lichaam nog urenlang gejaagd doordendert is het goed om direct na het lopen een ademhalingsoefening te doen. Gedurende 2 minuten: adem in door je neus, adem uit door je neus, pauze. Meer niet. Pauzeer bewust na je uitademing, dat is goed voor je herstel.

Geniet je volgende loopje, het is een verrukkelijke sport. (bron)

Geen opmerkingen: