woensdag 27 mei 2020

Dit is waarom je je duizelig voelt na het hardlopen

Duizeligheid en flauwvallen kunnen ook hardlopers treffen
Ben je ook wel eens duizelig als je van de bank of uit bed stapt? Relax, je bent echt niet ziek of gewond. Eigenlijk is dit juist een teken van een uitstekende conditie en een lage hartslag.

De oorzaak van duizeligheid
De oorzaak is simpel. Veel hardlopers hebben een rustpols van 40 à 50 slagen per minuut, in plaats van de normale 60 tot 100. Als je dan vanuit een liggende stand opstaat, zorgt de zwaartekracht ervoor dat veel bloed in je lichaam naar beneden zakt. Je hartslag is vervolgens te laag om op tijd voldoende zuurstofrijk bloed naar je hersenen te pompen, zodat je duizelig wordt (of zelfs kunt flauwvallen). Je hersenen zijn namelijk enorm gevoelig voor bloed met een tekort aan zuurstof. Zou je echter een hartslag van 80 hebben, dan zou dit nooit gebeuren. Dit effect wordt bovendien versterkt bij een lage bloeddruk, een ander fenomeen bij goed getrainde lopers. Als je er toch wat tegen wilt doen, kun je letten op je vochthuishouding en te veel uitdroging.
  
De gevolgen van acuut verlagen van de bloeddruk
Na de finish, van bijvoorbeeld een race als dat weer mag, kunnen hardlopers ook last hebben van duizeligheid of zelfs flauwvallen. Het acuut stoppen en zelfs al het aanzienlijk verlagen van het tempo kunnen zorgen voor een verlaging van je bloeddruk. Dit gebeurt omdat de (stilstaande) onderbenen ineens niet meer voldoende meewerken aan het naar boven pompen van het bloed. Het is de meest voorkomende oorzaak van het in elkaar zakken van lopers tijdens of na een race. En ziet er meestal erger uit dan het is.

Zo kan je duizeligheid en flauwvallen voorkomen
Een eenvoudige remedie is vervolgens het hoog houden van de benen. Voorkomen is nog beter, bijvoorbeeld door na de finish te blijven wandelen. Dan heb je minder last van een dalende bloeddruk. Kom je wel in de problemen, dan kan er ook een andere oorzaak zijn (hartkwaal). Extra onderzoek is dan aan te raden. (bron)

Geen opmerkingen: