woensdag 10 juni 2020

Elke dag 10.000 stappen zetten helpt niet per se om te voorkomen dat je aankomt

Elke dag de 10.000 stappen halen heeft veel voordelen, maar het helpt je niet om te voorkomen dat het getal op de weegschaal omhoog gaat
Hoewel de wetenschap het er nog niet over eens is of die 10.000 stappen per dag nu echt de gouden standaard moeten zijn, zijn er toch veel mensen die dit doel dagelijks met behulp van hun stappenteller proberen te halen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er zeker wel voordelen hangen aan de 10.000 stappen per dag, maar dat het niet - zoals veel mensen denken - voorkomt dat je aankomt. Hoe zit dat?

Over het onderzoek
In het onderzoek dat werd gepubliceerd in the Journal of Obesity werden 120 eerstejaars studenten van de Brigham Young University (BYU) gevolgd. Zij moesten zes dagen in de week, iedere dag 10.000, 12.500, of 15.000 stappen zetten. Het onderzoek werd gedaan gedurende de eerste zes maanden dat zij studeerden en het aantal stappen moesten zij bijhouden met een stappenteller.

Het maakt niet uit hoe ver je loopt
Het doel van het onderzoek was kijken of de eerstejaars studenten minder gewicht en vetmassa aankwamen als zij meer dan 10.000 stappen per dag liepen. Het is bij eerstejaars namelijk gebruikelijk dat zij de eerste maanden van hun opleiding in gewicht en vet toenemen. Het resultaat? Niet veel. De studenten kwamen namelijk ongeacht het aantal stappen per dag gemiddeld genomen 1,4 kilo aan.

Hoe komt het dat je aankomt als je 10.000 stappen per dag zet?
De reden waarom het aantal stappen niet uitmaakte of de studenten aankwamen, is niet duidelijk geworden in dit onderzoek, maar de auteur van de studie Bruce Bailey, Ph.D., professor of exercise science op het BYU, geeft wel aan dat de resultaten overeenkomen met onderzoeken die al eens eerder gedaan zijn.

'Lichaamsbeweging zorgt er eigenlijk minimaal voor dat mensen afvallen en sommige studies ontdekken zelfs helemaal geen resultaat', aldus Bruce Bailey. Wel geeft hij aan dat het belangrijk is dat er - zeker met deze doelgroep - meer onderzoek wordt gedaan, omdat het eetpatroon van eerstejaars studenten nogal veranderlijk is.

Meer bewegen wel gezonder
Wel is het natuurlijk zo dat - ook al kwamen de studenten evengoed nog aan in kilo's ook al liepen ze meer op een dag - het krijgen van meer lichaamsbeweging wel andere voordelen heeft. De studenten die namelijk de 15.000 stappen haalden, kregen ook minstens een uur meer lichaamsbeweging per dag, dan voordat ze begonnen aan het onderzoek. Actief zijn en minder stilzitten levert volgens Bailey veel emotionele- en gezondheidsvoordelen op.

Zo blijkt uit een eerder onderzoek dat gepubliceerd werd in 2019 in JAMA Internal Medicine dat oudere vrouwen die slechts 4.400 stappen per dag zetten al een lager risico hadden om vroegtijdig te overlijden, dan de vrouwen die per dag minder van de bank af kwamen. Opvallend was dat dit effect sterker werd als de vrouwen verder liepen dan 4.400 stappen per dag, tot een maximum van 7.500 stappen per dag.

En weer een ander onderzoek, uit 2010 (in Current Opinion in Cardiology), kwam tot de conclusie dat er een relatie is tussen wandelen en een betere gezondheid van hart- en vaten voor mensen van alle leeftijden. Ongeacht of zij gezond waren of al hartklachten hadden.

Hoe snel moet je wandelen om gezonder te worden?
Maar hoe snel moet je dan lopen om van deze voordelen te profiteren? Een onderzoek uit 2019 (in the British Journal of Sports Medicine) ontdekte dat je de mate van intensiteit met wandelen als volgt kunt indelen: 100 stappen per minuut staat gelijk aan gemiddeld intensief bewegen en 130 stappen per minuut als krachtige lichaamsbeweging. Volgens de laatste richtlijnen uit het U.S. Physical Activity Guidelines, zouden volwassenen per dag ongeveer 150 tot 300 minuten gemiddeld intensief, of per week 75 tot 150 minuten krachtig moeten bewegen.

Conclusie: heb jij als doel te voorkomen dat je nog in kilo's aankomt? Vergeet dan die stappenteller. Is de doel je gezondheid te verbeteren, dan zouden wij op basis van dit onderzoek zeggen: wandel nog een extra rondje! (bron)

Geen opmerkingen: