woensdag 17 juni 2020

Muggen hebben een voorkeur voor hardlopers

Het lichaam van een sporter is als een 5-sterrenrestaurant voor een mug
Ben jij altijd de pisang en zit je ieder jaar weer onder de muggenbulten? Helaas is dat de prijs die je betaalt als hardloper, want het lichaam van een sporter is als een 5-sterrenrestaurant voor een mug. Muggen worden namelijk aangetrokken door koolstofdioxide en actieve mensen produceren veel meer koolstofdioxide dan bankhangers.

Mug sporter
Ons metabolisme tijdens het hardlopen is aanzienlijk verhoogd en er wordt wel 3 tot 4 keermeer koolstofdioxide geproduceerd dan wanneer je stilzit. Daarnaast heeft een opgewarmd lichaam een hogere melkzuurproductie, wat van jou een aantrekkelijk hapje maakt voor deze zoemende bloedzuiger. Word je helemaal gek van de muggenbulten en wil je een oplossing tegen de jeuk? We geven je een paar tips die de jeuk kunnen verzachten:

Tips tegen jeuk van muggenbulten:

Tip 1: Koel je muggenbult
Koel je bult direct met een icepack en laat dit ongeveer 20 minuten op je huid liggen. Ijs maakt de huid tijdelijk gevoelloos, waardoor je minder last hebt van de jeuk. Daarnaast laat het de zwelling afnemen, zodat die bult niet uitgroeit tot een tweede Himalaya-gebergte.

Tip 2: Zuur doet wonderen voor je muggenbult
Een plakje citroen of wat natuurazijn op je muggenbult doet wonderen. Op deze manier verzacht je de jeuk en verander je van een zuurpruim in het zonnetje in huis.

Tip 3: Verminder de jeuk met zout
Meng een eetlepel zout met 500 ml water. Breng het goedje voorzichtig aan op de muggenbeet en laat het enkele minuten inwerken. Spoel het weg met wat warm water en voilá, de jeuk is aanzienlijk minder.

Tip 4: Blijf van je muggenbult af
Dit is de belangrijkste tip van allemaal - ga absoluut niet krabben. Dit verergert de jeuk alleen maar.

5 grappige weetjes over muggen
-Wist je dat alleen vrouwelijke muggen steken? Zij steken om zich te voeden met je bloed. De proteïne en andere stoffen zijn essentieel voor muggen om hun eitjes te produceren en te ontwikkelen.

-Wist je dat muggen de dodelijkste dieren ter wereld zijn? Ze verspreiden namelijk ziektes waar mensen aan dood kunnen gaan, zoals Malaria.

-Wist je dat als jij en een mug zouden deelnemen aan een zogeheten drinking contest, de mug – in relatieve aantallen - by far zou winnen? Onderzoek heeft uitgewezen dat muggen in staat zijn om drie keer (!) hun eigen lichaamsgewicht aan bloed te drinken.

-Wist je dat muggen geen sprinters zijn? Een mug vliegt in vergelijking met andere insecten als vliegen en wespen behoorlijk traag. Naar schatting vliegt een mug op een topsnelheid van 1,6 tot 2,4 km/h.

-Wist je dat muggen kunnen dansen? Voor het paren voeren muggen een soort dans uit, waarbij ze hun vleugels omstebeurt bewegen als een soort vraag- en antwoordspel. (bron)

Geen opmerkingen: