vrijdag 19 juni 2020

Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?

Je vindt, vaker dan anderen, bloeduitstortingen op je lichaam. Hoe kan dat?
Het overkomt iedereen weleens: je stoot ergens tegenaan en hebt even later een blauwe plek. Misschien omdat de coördinatie minder is als je vermoeid terugkomt van een lange duurloop. Je struikelt gemakkelijker en knalt met je scheenbeen tegen een hekje of een paaltje. En dan zijn er die keren dat je je hoofd stoot tegen een laaghangend keukenkastje, de klep van de kofferbak van je auto, of een deurpost waar je tegenaan loopt. Of heb alleen ik dat? Ongeacht hoe je eraan komt, die blauwe plekken – een gebied onderhuidse verkleuring, meestal veroorzaakt door een slag of stoot die bloedvaten onder de huid beschadigt – zijn altijd enigszins verontrustend. Ze komen ook veel voor bij hardlopers.

De oorzaak van blauwe plekken
‘We zien hier nogal eens patiënten die blauwe plekken hebben. Vaak is de oorzaak dat ze ergens tegenaan zijn gelopen. Soms lijken ze uit de lucht te vallen, omdat iemand zich niet kan herinneren waar en wanneer dat is gebeurd’, zegt Dennis Cardone, docent sportgeneeskunde. ‘Maar het is zeker niet ongewoon dat hardlopers microscopisch kleine scheurtjes in bloedvaten krijgen als ze zichzelf fiks belasten. Tijdens een snelheidstraining bijvoorbeeld, of een duursportevenement als een marathon, kunnen blauwe plekken ontstaan.’

Ook kunnen blauwe plekken het gevolg zijn van scheurtjes, druk- of schuurplekken. Of ze verschijnen in de vorm van zwarte teennagels, die zich manifesteren met beursheid en verkleuring onder de nagel. Heb je het idee dat jij gevoeliger voor blauwe plekken bent dan anderen? Dat zou kunnen, sommige mensen blijken er meer vatbaar voor te zijn dan anderen. Voor dat verschijnsel zijn een paar redenen.

Hoe ouder je wordt, hoe kwetsbaarder de bloetvaten zijn
Allereerst is het belangrijk op te merken dat de leeftijd een factor is. Naarmate we ouder worden, worden de bloedvaten kwetsbaarder, zegt Cardone, en we zullen vaker blauwe plekken zien op armen en benen als die ergens tegenaan worden gestoten. Kijk ook eens kritisch naar de medicijnen en supplementen die je gebruikt. Bepaalde soorten – waaronder ibuprofen, visolie en ginkgo biloba – verdunnen het bloed. Wanneer dit gebeurt, duurt het stollingsproces van je bloed langer, waardoor je meer kans loopt op blauwe plekken, zegt Blake Dircksen, een arts uit New York City. Uiteraard hebben bloedverdunners hetzelfde effect.

Wanneer moet jij je zorgen gaan maken? Als blauwe plekken zo vaak voorkomen dat je hardloopmaatjes er vragen over stellen, al starend naar je geschonden benen, dan zou je waarschijnlijk zelf ook vragen moeten stellen. Hoewel af en toe een blauwe plek niets is om van te schrikken en geen invloed heeft op je prestaties, zegt Cardone dat het wel degelijk een indicatie kan zijn van een paar zaken in je training of voeding die niet helemaal kloppen. Over beide zaken kun je een sportarts raadplegen.

Overbelasting van de spieren
‘Als je uit je bed springt en zonder enige opwarming in actie komt, dan kan dat in uitzonderlijke gevallen leiden tot een behoorlijke overbelasting van de spieren, met bloeduitstortingen tot gevolg,’ zegt Cardone. ‘Dus, misschien is het tijd om je sportbeoefening wat meer holistisch te benaderen. Richt je niet alleen op het wegstampen van 60 kilometer – of meer. Doe een ​​warming-up, en voeg crosstrainingen toe zodat je potentiele blauwe plekken buiten de deur houdt.’

Misschien verwacht je het niet, maar wat je eet en drinkt kan ook een rol spelen. ‘Je moet ervoor zorgen dat je voldoende gehydrateerd bent, want dat beïnvloedt de viscositeit – de stroperigheid – van je bloed’, zegt Dircksen. ‘Als je dik bloed hebt, moet je hart harder werken om het rond te pompen. Mocht je schade aan de bloedvaten hebben, dan is de rol van voeding bij het herstel bijzonder belangrijk. Denk dus aan aminozuren en eiwitten, maar ook aan vitamine C en D. Dat zal je helpen de spieren weer op te bouwen en de bloedvaten te versterken.’

Zo versnel je het genezingsproces van blauwe plekken
Het slechte nieuws over blauwe plekken: er is geen trucje om ze snel te laten verdwijnen. Er zijn wel zaken die het genezingsproces kunnen versnellen. We noemen er twee:

IJs
Begin met koelperiodes van 15 tot 20 minuten, suggereert Cardone, gedurende de eerste paar dagen nadat je de verkleuring hebt opgemerkt. De koude temperatuur vertraagt ​​de bloedstroom in dat gebied, waardoor er minder uit je bloedvaten lekt. Anderzijds moet je warmte koste wat kost vermijden, zegt hij. ‘Warmte veroorzaakt meer bloedtoevoer naar het gebied, en daardoor meer bloedingen, wat precies het tegenovergestelde is van wat we willen.’

Kinesiologie tape
Afhankelijk van waar de blauwe plek zit, kan kinesiologietape helpen, zegt Dircksen. Onderzoekers van de medische universiteit van Warschau ontdekten dat het gebruik van de opvallend gekleurde, elastische sporttape kan helpen bij het verminderen van beursheid en oedeem (vochtophoping). Laat het de eerste keer dat je het gebruikt aanbrengen door een fysiotherapeut of trainer die goed thuis is in het gebruik. (bron)

Geen opmerkingen: