dinsdag 18 augustus 2020

6 positieve effecten van hardlopen

Hardlopen heeft veel voordelen voor je gezondheid, lichaam en geest
Je hebt vast wel eens gehoord dat beweging het beste medicijn voor vele kwalen is. Nou, het is niet slechts een gezegde, het is de waarheid. Hardlopen heeft veel voordelen voor je gezondheid, lichaam en geest. Lees hier 6 positieve effecten van hardlopen!

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat regelmatige beweging (en vooral hardlopen) gezondheidsvoordelen heeft die heel wat verder gaan dan welke pil van de dokter ook. Je moet dan wel 150 minuten per week in actie komen, wat gelijkstaat aan ongeveer vijf dagen van 30 minuten per dag.

Studies tonen aan dat dit kan helpen bij het voorkomen van obesitas, type-2-diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk, beroerte, bepaalde kankers, en tal van andere aandoeningen. Bovendien hebben wetenschappers laten zien dat hardlopen ook de kwaliteit van je emotionele en mentale leven sterk verbetert, en dat het je zelfs helpt langer te leven. We zetten de zes belangrijkste voordelen van hardlopen op een rijtje.

1. Hardlopen maakt je gelukkiger
Als je regelmatig traint, dan heb je het zeker en vast ervaren: ongeacht hoe goed of slecht je je voelt, van bewegen ga je je beter voelen. En dat gaat verder dan de bekende ‘runners high’, die veroorzaakt wordt door een golf van hormonen, de endocannabinoïden. In een studie uit 2006, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, vonden de onderzoekers dat zelfs een eenvoudige vorm van beweging als 30 minuten wandelen op een loopband, direct de gemoedstoestand van iemand die lijdt aan een ernstige depressie kan verbeteren. In een studie uit mei 2013, gepubliceerd in hetzelfde toonaangevende tijdschrift, ondervonden muizen antidepressieve effecten door hardlopen in een rad. 

De onderzoekers concludeerden dat fysieke activiteit een effectieve alternatieve behandeling van depressie is. Zelfs op de dagen dat je jezelf moet dwingen de deur uit te gaan, beschermt beweging je nog steeds tegen angst en depressie, zo heeft onderzoek aangetoond. Matige lichaamsbeweging kan mensen helpen om te gaan met angst en stress. Dat effect is niet alleen merkbaar tijdens de training, het houdt ook nog enige tijd aan na een workout. Een studie in het Journal of Adolescent Health, 2012, bewees dat 30 minuten hardlopen per week (!) een positief effect had op de slaapkwaliteit, stemming en concentratie overdag. Ooit gehoord dat iemand hardlopen zijn ‘drugs’ noemde? Nou, in feite blijkt het inderdaad zoiets te zijn. In 2007 verscheen in Physiological Behavior een studie die liet zien dat hardlopen voor dezelfde neurochemische aanpassingen in het beloningsdeel van de hersenen zorgt als verslavende drugs.

2. Hardlopen helpt je afslanken
Je weet dat je door beweging en training calorieën verbrandt. De bonus is dat die verbranding doorgaat nadat je gestopt bent met je training. Diverse studies hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de ‘naverbranding’ verhoogt – dat wil zeggen het aantal calorieën dat je verbrandt na het sporten. Dat is net zoiets als het doorbetaald krijgen van salaris na je pensionering. En je hoeft niet eens met de snelheid Usain Bolt te sprinten om van dit voordeel te genieten. Het gebeurt al wanneer je traint met een intensiteit van ongeveer 70 procent van je VO2max (dat is een vlot tempo wat vrij makkelijk aanvoelt).

3. Hardlopen versterkt je knieën (en ook andere gewrichten en botten)
Het is al lang bekend dat hardlopen de botmassa verhoogt en ook dat het helpt leeftijdsgebonden botverlies af te remmen. Nogal eens worden hardlopers door familie, vrienden of vreemden gewaarschuwd dat ‘hardlopen slecht is voor je knieën’. Daar is echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden.

In feite tonen studies juist aan dat hardlopen de gezondheid van de knie verbetert. Uit vele lange termijnstudies blijkt dat hardlopen niet veel schade aan de knieën veroorzaakt. Als we kijken naar mensen met die last hebben van artritis in de knie, dan zijn er maar weinig bij met een voorgeschiedenis van hardlopen. En als we hardlopers lange tijd volgen, dan zien we niet dat hun risico op artrose meer is dan verwacht.

4. Hardlopen houdt je scherp, ook als je ouder wordt
Ben je bang dat je ‘het’ kwijtraakt als je ouder wordt? Regelmatig trainen zal je helpen om ‘het’ te behouden. Een studie uit 2012, gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review, concludeerde dat het onomstotelijk is bewezen dat regelmatige training helpt tegen leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang. Het gaat dan vooral om functies als het wisselen van taak, selectieve aandacht en werkgeheugen. Studies vinden bij herhaling dat fittere ouderen beter scoren in mentale tests dan hun minder fitte leeftijdgenoten. Bovendien verbetert regelmatige beweging het geheugen, taalvaardigheden, denkvermogen en vermogen tot probleemanalyse bij bijna de helft van de patiënten met een beroerte. Het onderzoeksteam vond bij die groep ‘significante verbeteringen’ in de totale hersenfunctie aan het eind van het programma, met de meeste verbetering in de velden aandacht, concentratie, plannen en organiseren.

5. Hardlopen vermindert je risico op kanker
Misschien geneest hardlopen kanker niet, maar er is genoeg bewijs dat het helpt bij het voorkómen van kanker. Een enorm review van 170 epidemiologische studies in het Journal of Nutrition liet zien dat regelmatige lichaamsbeweging gepaard gaat met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Sterker nog, als je al kanker hebt kan hardlopen de kwaliteit van je leven verbeteren tijdens het ondergaan van chemotherapie.

6. Hardlopen voegt jaren aan je leven toe
Zelfs met een beperkte hoeveelheid fysieke activiteit (30 minuten, 5 keer per week), zul je langer leven. Studies lieten soms opzienbarende resultaten zien bij mensen die meer gingen bewegen. Rokers die stopten met roken en gingen bewegen, voegden gemiddeld 4,1 jaar toe aan hun leven; niet-rokers die de sportieve levensstijl oppakten wonnen 3 jaar. Zelfs degenen die bleven roken, wonnen 2,6 jaar. Mensen die kanker overleefden verlengden hun leven met maar liefst 5,3 jaar. Degenen met hartaandoeningen wonnen 4,3 jaar. (bron)

Geen opmerkingen: