donderdag 27 augustus 2020

Dit is de mogelijke oorzaak van kramp in je kuiten

En dit kan je doen als je kuitkramp hebt
Kramp in de kuiten is een veelvoorkomend probleem bij hardlopers. Het antwoord op de vraag hoe je de kramp in je kuit het snelste weg kunt krijgen, is een stuk makkelijker dan de vraag wat de oorzaak van de kramp in je kuiten is. Om je op weg te helpen zet Runner's World een aantal mogelijke oorzaken op een rij voor kuitkrampen:

Een tekort aan mineralen
Zonder dat je er erg in hebt, kan een tekort aan mineralen zorgen voor kuitkrampen. Op de eerste plaats gaat het dan om (een tekort aan) magnesium. Je kunt dit gemakkelijk verhelpen door extra magnesium te slikken. Overleg dit altijd even met een (sport)arts.

Kramp in je kuiten door vochtverlies
Tijdens lange inspanningen in warm weer en vooral in marathons verlies je veel vocht en daarbij ook natrium. Probeer daarom voldoende water te drinken. Vochtverlies is namelijk een mogelijke oorzaak van kuitkrampen. Andere mogelijke oorzaken zijn een tekort aan calcium of een verstoring van de bloedsomloop.

Te zware training als oorzaak van kuitkrampen
Een extra dosis mineralen zal het probleem niet zomaar oplossen. Een gedegen training is uiteindelijk een eerste vereiste. Zo krijgen je lichaam en benen de gelegenheid te wennen aan de lange duur van de belasting. 'Ik had zonder kramp zeker sneller kunnen lopen,' is een flauwe smoes.

Rekken van de kuit tegen kuitkrampen
Wat je kunt doen als je acute kramp krijgt: rek je kuiten door de tenen in de richting van je scheenbenen te trekken of vraag iemand je daarbij te helpen. Wandel een stuk en begin dan voorzichtig weer te lopen. Ter voorkoming adviseren we je rek- en krachtoefeningen voor de kuiten te doen. (bron)

Geen opmerkingen: