Bij trailwedstrijden is het belangrijk dat je compacte voeding bij je hebt die veel energie bevat maar wel licht is |
Een echte trail
Een wedstrijd die niet geheel
geasfalteerd is, enige hoogtemeters heeft en doorgaans een compleet incourante
afstand kent, wordt al snel een trail genoemd. Trailwedstrijden variëren dan
ook van een paar kilometer tot het honderdvoud (!) daarvan. Waar je bij sommige
enkel de lokale heuvel tegenkomt, zal je bij andere trailwedstrijden enkele
duizenden hoogtemeters moeten overbruggen waarbij je niets anders rest dan
sommige stukken te klauteren. Stap 1 in je voorbereiding voor een trail is dan
ook om goed te bekijken waar je precies voor inschrijft: let op afstand,
ondergrond en hoogtemeters. Met een beetje geluk vind je bijvoorbeeld op Strava een loper die het parcours al eens heeft
afgelegd waarbij je kunt zien of er bijvoorbeeld ook gewandeld/geklauterd
wordt.
Nootjes en thee
Bij een wegwedstrijd ligt het
tempo en de intensiteit vaak continu hoog. Drinken en eten in zo’n wedstrijd is
lastig en je maag- en darmen kunnen vast eten moeilijk verteren. Een
wegwedstrijd duurt bovendien vaak niet langer dan een uur of 4, 5. Bij een
trail kan dat heel anders zijn. Als er stukken ook geklauterd moeten worden,
zal de intensiteit van de inspanning iets lager liggen. Ook de schokbelasting
is minder tijdens het klauteren dan tijdens hardlopen. Daarom kun je bij een
verzorgingspost ook kiezen voor vaste voeding. Doe je bovendien mee aan een
wedstrijd waar je minstens een halve dag bezig bent dan zal je ook energie
moeten halen uit producten die wat vet en eiwit bevatten. Met alleen
koolhydraatrijke gels en sportdrank wordt het dan lastig om aan voldoende
energie te komen.
Strijd met de elementen
Trails in het buitenland
worden nogal eens gekenmerkt door extreme uitdagingen. Zo kan het zijn dat je
zelf je eten en drinken mee moet nemen of met extreme kou of hitte om moet
gaan. Bij zulke wedstrijden is het belangrijk dat je compacte voeding bij je
hebt die veel energie bevat maar wel licht is. Denk hierbij aan noten,
rozijnen, dadels en chocola. Zelfgemaakte energieballetjes als in onderstaand
recept zijn ideaal: klein maar vol energie.
Recept: voor 12
energieballetjes:
- 75 gram cashewnoten
- 100 gram zachte (Medjool)dadels
- 50 gram kokosrasp
- Mespuntje zout
- 1 eetlepel rasp van een citroen
Snijd de dadels in kleine
stukjes. Mix de cashewnoten, dadels en kokosrasp in een keukenmachine. Voeg het
zout en de citroenrasp toe en meng goed. Vorm 12 balletjes en laat stevig
worden in de koelkast. In de koelkast zijn ze ongeveer twee weken houdbaar. Elk
balletje levert je zo’n 100 kcal waarvan 6 gram koolhydraten. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten