maandag 7 september 2020

AVA'70 meets Texel in coronaproof jasje

13 leiders en 43 jeugdleden op het grootste Waddeneiland van Nederland
Dat in de coronatijd prima een reis kan worden georganiseerd, bleek maar weer in het laatste weekend van augustus. Voor de vierde keer trok een grote groep enthousiaste AVA ’70-leden (13 leiders en 43 jeugdleden) naar het grootste Waddeneiland van Nederland. In een iets ander jasje kon de traditionele ‘AVA meets Texel’ van Team Happy Code gewoon zijn doorgang vinden.

Nadat op vrijdagochtend 28 augustus alle reizigers van een AVA-mondkapje waren voorzien, werd de laatste informatie op de ouders en kinderen overgebracht. Even na negenen kwam de Ditax-bus van vaste chauffeur Frank en zijn vrouw Helga in beweging. Na een tussenstop had het voertuig een kleine drie uur later zijn plekje op de Teso gevonden en werd het vasteland verlaten. Even later kwam de groep aan op de plaats van bestemming: groepsaccommodatie de Zwaluwhof, gelegen in De Koog. In no-time werd alles uitgepakt, opgemaakt en ingericht en stond het eerste uitstapje op het punt van beginnen. De meeste Avajanen waagden zich aan een frisse duik in de Noordzee, terwijl voor een enkeling het opsnuiven van de Texelse zeelucht voldoende was. Voor de eerste dag dan, want (bijna) iedereen zou nog in aanraking komen met het zoute water. De pannenkoeken van eigen meel werden ‘s avonds gulzig naar binnen gewerkt en na een potje Weerwolven bij het kampvuur was het tijd om de nodige uurtjes slaap te pakken.

Zaterdagochtend half negen. Een grote groep sportievelingen vertrok voor een mooie ochtendloop van 6 kilometer. Lekker hardlopend wakker worden en de energie in de benen lopen. Het bleken onstuimige omstandigheden, maar dit mocht de pret niet drukken. Na een groepsfoto op het strand, waar zo’n twee kilometer moest worden overbrugd, keerde de groep drijfnat terug naar de groepsaccommodatie. Maar des te beter smaakte het ontbijt, dat bij terugkomst klaarstond. ‘s Middags stond iets spectaculairs op het programma: branding-raften en branding-kajakken bij paal 9. Na het aantrekken van een wetsuit, anorak en reddingsvest en het opzetten van een helm kon iedereen het water op. Onder begeleiding van de instructeurs trotseerde men de golven en voeren de deelnemers we in rap tempo weer terug naar het strand. Een geweldige ervaring voor velen. Bij de barbecue en het kampvuur werd nog eens nagenoten van deze avontuurlijke activiteit.

Met de slaap nog in de ogen verschenen de jeugdleden op zondag aan het ontbijt. Het Texelweekend kon natuurlijk niet voorbij gaan zonder enige vorm van competitie. De zondagochtend was vrijgemaakt voor een uitdagende duincross in Nationaal Park Duinen van Texel. Een wedstrijdje georganiseerd voor AVA ‘70, door AVA ‘70. Een heuse strijd met de elementen: duinpaden, mul zand, strand en bospaden wisselden elkaar af. De meeste belangstelling was voor de 2,5 kilometer, maar ook de 1 en 5 kilometer werden gelopen. Op een enkeling na stonden alle Texelgangers aan de start en na een warming-up en groepsfoto kon de strijd beginnen. Enkele trainers, wiens namen de schrijver van dit verslag uit eigenbelang niet noemt, werden flink afgestraft in de tweede ronde van het parcours. Later bleek dat vooral de senioren moeite hadden met de twee steile zandbulten die in het parcours waren opgenomen. Wandelend naar de accommodatie werd de wedstrijd nog eens geanalyseerd en werd nagenoten van een mooie cross. Eenmaal aangekomen bij de Zwaluwhof begon het schoonvegen van de kamers en het inpakken van de koffers. Na een welverdiend broodje knakworst en bekertje soep werden de laatste spullen opgeruimd. Even na drieën kon de terugreis richting Aalten beginnen. Met vermoeide ogen, maar mooie herinneringen zette de delegatie rond acht uur weer voet op Aaltense bodem. Langzaam werd de parkeerplaats van AVA ’70 steeds leger en keerden alle reizigers weer terug naar huis. Wederom een fantastische activiteit die door Team Happy Code in goede banen werd geleid. 

Tijn Piest

Geen opmerkingen: