dinsdag 3 mei 2016

Heerenveen, Abe Lenstra Stadion en Thialf

Us Abe
Op onze vakantie in Friesland hebben Ina en ik er op de tweede dag maar een sportief dagje van gemaakt. Onder prachtige weersomstandigheden hebben we, een rondje van bijna 50 kilometer rond het Sneekermeer gefietst, gelegen tussen de stad Sneek en het ‘Kameleondorp Terherne' en Goingarijp. Het Sneekermeer is vooral bekend vanwege zijn grote populariteit bij watersporters en is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van veen. Een prachtige route waarbij we op een gegeven moment zelfs met een pontje overgezet moesten worden om de route te vervolgen.

Na het avondeten hebben we nog voldoende energie over om een stukje te gaan lopen, het is tenslotte een trainingsavond. Vanuit ons hotel in Heerenveen hebben we een rondje uitgezet naar het Abe Lenstra Stadion en het IJsstadion Thialf. Het is ruim drie kilometer lopen naar de voetbaltempel van Heerenveen, vernoemd naar de voetballer Abe Lenstra. Us Abe (onze Abe) wordt in het algemeen gezien als één van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden en is voor het stadion op een standbeeld vereeuwigd. Op enkele bewakers na, is het er verder opvallend rustig. 

Een aantal kilometers verder ligt het IJsstadion Thialf, de belangrijkste overdekte schaatsbaan van Nederland. De naam Thialf is afgeleid van Thialfi, de snelvoetige knecht van de Germaanse god van de donder Thor. Op dit moment zijn ze met een grote verbouwing bezig en Thialf krijgt dan ook het grootste zonnedak op een sportstadion in Nederland. Op het dak van het Schaatshart van de Wereld komen ruim 5000 zonnepanelen. Hiermee is Thialf niet alleen de snelste laaglandbaan van de wereld maar ook de duurzaamste. De zonnepanelen die op het nieuwe Thialf komen, wekken energie op voor omgerekend 375 huishoudens. De vernieuwbouw van Thialf gaat een energiereductie opleveren van 50%. De zonnepanelen goed voor 1,35 Megawatt kunnen bijna een kwart van de toekomstige energiebehoefte opwekken. Uiteindelijk is het doel om Thialf in 2020 helemaal zelfvoorzienend te laten zijn. De grote veranderingen zullen pas volledig merkbaar zijn in het seizoen 2016/2017, dan is het Schaatshart van de Wereld helemaal af.

Onze energie raakt ook wat op en na de bezichtiging van beide stadions lopen we rechtstreeks terug naar ons hotel en hebben er een mooie ronde van 12,5 kilometer opzitten, heerlijk om een dag sportief bezig te zijn.

Klik op de link voor enkele foto's

De verbouw van Thialf

Geen opmerkingen: