woensdag 14 december 2016

'Je krijgt respect voor andere sport'

De A- en B-junioren van AVA'70 kregen een uitnodiging van Athos voor een turnclinic, waarbij alle facetten van de sport de revue passeerden
Turnen en atletiek worden door sportleken weleens op één hoop gegooid. Dat dit volledig onterecht is bleek afgelopen week in de turnhal van Athos. De A- en B-junioren van AVA'70 kregen een uitnodiging van Athos voor een turnclinic, waarbij alle facetten van de sport de revue passeerden. Athos komt iedere zomer naar AVA'70 voor een meerkamp, ditmaal zijn de rollen omgedraaid. 

Als trainer van deze AVA-junioren kon ondergetekende niet achterblijven. Met moed en lichte kriebels in de buik betreedt een groep van ruim twintig atleten de sporthal. Athos-trainer Arjan Luiten laat er geen gras over groeien. Al bij de warming-up gaat het er bloedfanatiek aan toe. De atleten worden pijnlijk geconfronteerd met hun beperkingen en dit zorgt voor komische situaties. Luiten, die de 50 al enkele jaren is gepasseerd, vouwt zich moeiteloos in posities waar de jeugdige atleten slechts van kunnen dromen. Uw verslaggever overigens ook, vermoedelijk was ik zelfs de grootste houten klaas van het stel. Luiten: "Als je af en toe bij een andere vereniging gaat kijken, krijg je ook respect voor een andere sport. Dat kogelstoten en hoogspringen lijkt op tv heel makkelijk, maar in werkelijkheid is het dan toch anders. Mijn doel is om iedereen, ongeacht zijn of haar niveau, met een voldaan gevoel naar huis te sturen."

De ruggen zijn al nat van het zweet voordat het echte werk begint. De atleten krijgen de volgende onderlenen voorgeschoteld: vloer, voltigepaard, rek, brug en sprong. Naarmate de avond vordert zakt de atleten de moed in de schoenen. De jongens die goed uit de voeten kunnen bij het verspringen, speerwerpen en de sprint, hebben direct in de gaten dat turnen andere koek is. Het plezier is er niet minder om. Het enthousiasme en fanatisme van Luiten en zijn manschappen werkt aanstekelijk. Iedere geslaagde oefeningen wordt met luid applaus bekroond. Dankzij de uitstekende aanwijzingen van het trainerscorps, krijgen de meeste 'Avajanen' de basistechnieken aardig onder de knie. Als de afgepeigerde sporters na een uur stevige inspanning denken dat ze mogen genieten van hun verdiende rust, heeft Luiten nog een machtig toetje in de aanbieding. De buikspieren krijgen het nog even zwaar te verduren. Als een legercommandant schreeuwt de gedreven oefenmeester de atleten toe. Als de oefeningen niet naar wens worden uitgevoerd, is Luiten niet te beroerd om met harde hand een correctie toe te passen, dit tot hilariteit van de aanwezigen. Deze samenwerking krijgt in 2017 ongetwijfeld een vervolg. 


Het wederzijds enthousiasme en het zichtbare plezier geven aan dat het enorm leerzaam en gezellig is om als sportvereniging eens een kijkje te nemen bij de 'buren'. (bron)

Geen opmerkingen: