zondag 11 december 2016

Verslag van de 24e Scharenborg Crossloop in Lichtenvoorde - deel 2

Tim Mengerink (links) en Luuk Nusselder
Awal broers en Abdi Ali heersen in 24e Scharenborgcrossloop

Door Benno Stevering

LIEVELDE/LICHTENVOORDE – De 24e editie van de Scharenborgcrossloop trok zondag een record aantal van 244 deelnemers. Lopersvereniging Groenlo had de organisatie van het wederom drassige loopgala rondom de Schans in Lievelde, een echte cross waardig met flinke heuvels op het finishterrein. Het 15-jarige gemotiveerde talent uit Groenlo, lid van het Hanzesport Top Runningteam, trainende onder de hoede van Herman IJzerman trok met zijn lange benen en soepele tred de 6,1 kilometer naar zich toe. De atleet - behorende tot de top van Nederland - realiseerde een tijd van 21.16 minuten.  Trainer IJzerman liet in het verleden al eerder talentvolle lopers zich bij Hanzesport ontwikkelen, waaronder Maarten van den Heuvel en Bram Rouwen. De fysiek en mentaal sterk lopende b junior Ali sportte in Somalië nooit: ‘’Ik train nu twee maal hard op de baan bij Hanzesport en nog een keer op de Lochemse berg. Ik geniet ervan en het motiveert me om te groeien in deze loopsport, ik wil graag en ben blij dat ik deze kans krijg.’’ Op de Kramprun vestigde Ali een persoonlijk record. Hij was echter een tijdje ziek geweest waardoor Ali een lichte terugval kreeg. Binnenkort loopt hij mee in de grote Sylvestercross in Soest, een belangrijke nationale wedstrijd. 

Luuk Nusselder van Argo bezette comfortabel de tweede plek in 22.35 minuten en finishte nipt voor de met spikes lopende Tim Mengerink van het Running Team Achterhoek. Tim vond het pittig, maar pakte een mooie derde plek kort achter Luuk Nusselder. Luuk gaf aan dat hij Tim net voor kon blijven. ‘’De crossomstandigheden waren wisselend op het zware parcours. Bij het Argo topteam hebben we een leuke, gezellige groep atleten die allen strakke tijden neerzetten. Ik ben blij hier in de Scharenborgcrossloop meegedaan te hebben maar moest er aardig aan trekken. In de eerste kilometer liep ik behoudend, waarna Ali na drie kilometer versnelde en ik alleen kwam te lopen’’. Wendy Sasse van lopersgroep Lichtenvoorde won met een ruime voorsprong bij de vrouwen in 27.16 minuten. Ook bij de vrouwen was het zoeken waar je het beste kon lopen. Sommige lopers kwamen tot aan hun enkels in de modder. 

Volledig gebroederlijk gefocust aan kop liepen de sterke Ethiopische atleten Siraj Awal Aman en Mudesir Awal Aman. De lopers van het Argo topteam, woonachtig in Doesburg heersten op de 12,2 kilometer en werden respectievelijk eerste in 43.45 en 43.48 minuten.  Siraj liep niet mee in Tilburg. Zijn broer Mudesir liep daar uitstekend tijdens de Warandacross.  Siraj was zichtbaar blij met zijn zege. Ik ben de afgelopen periode vaker voor mijn broer geëindigd. Het is wel noodzakelijk gericht te trainen. Stefan helpt ons erbij.’’ Mudesir gaf aan dat zijn broer in de Scharenborgcross niet te achterhalen was. ‘’Het was een goede strijd. Hij was niet in te halen. Ik voelde me moegestreden in de slotfase. Het ging rap maar het was flink zwaar!’’ . Trainer Scanu van het Argo Topteam gaf aan dat het ook in de bedoeling lag dat de broers samen op liepen gedurende de wedstrijd. Deze jongens willen bewust doorgroeien naar de langere afstand. Af en toe moeten we ze nog inhouden en voorkomen dat ze niet voortijdig uitgeblust raken. De toeschouwers genoten van de lichtvoetige lopers die op het podium spraken van een zware cross en een mooie wedstrijd. Beiden lopen mee in de Sylvestercross in Soest. 

De triatleet Ynze Keulstra uit Boekelo werd een verdienstelijk derde. ‘’Voor mij is deze cross een soort van winterstop en een stevige prikkel in een mooie trainingsperiode. Het is een kwestie van bezig blijven. Deze cross kende ik alleen als toeschouwer en dan is het leuk om ook een keer zelf de loodzware beleving te hebben. Ik sta zelf niet veel op het podium, maar met mijn team hebben we het afgelopen seizoen bij de top 15 teams niet verkeerd gedaan. Deze derde plek in Lichtenvoorde kan er zeker mee door. Ik ben tevreden.’’  Keulstra maakt deel uit van het Canyon Fusion team die zich komend seizoen bij de landelijke top tien wil scharen. Freddy Dekker uit Lichtenvoorde werd net als zijn partner Ellen vierde. Dekker hierover: ‘’Ik had vrijdag zwaar getraind en beschouwde de Scharenborgcross als een goede zware wedstrijd. Acht jaar geleden liep ik hier ook eens. Nu finishte ik in 48.22 minuten, een mooie tijd. De eerste twee had ik niet meer in het zicht. Wel de triatleet uit Boekelo die later derde werd. Langzaam kwam ik op het zand dichterbij.  Dit jaar heb ik veel persoonlijke records aangescherpt. Zo liep ik in Doetinchem op de halve marathon een hoge 1.18 uur. En op de Montferlandrun ging het met 54.59 minuten ook best goed.’’ In Meddo zal Dekker straks de tien kilometer lopen. Dan wordt hij 53 jaar en zal komend jaar met andere snelle jongens gaan strijden die de klasse vijftig plus betreden. 

Bo Meerbeek uit Doetinchem was de snelste dame in 59.12 minuten en finishte voor Dorien Sonderen uit Lievelde en Marian van Hilst uit Steenderen.  Meerbeek: ‘’Ik liep voor het eerst mee in deze best drassige cross. Het was een leuke ervaring op de lange afstand die me goed beviel. Op de 7,5 km werd ik tijdens de Montferlandrun vijfde vorige week.’’  Op de langere afstand komt Meerbeek beter uit de verf dan op de kortere gedeelten. Ze gaf aan tijdig afstand te hebben genomen van de rest van de vrouwen. De goedlachende Dorien Someren uit Groenlo pakte de tweede plek voor triatlete Marian van Hilst uit Steenderen. 

Geen opmerkingen: