donderdag 22 december 2016

Park Lingezegenloop in Elst, iedere 3e zondag van de maand

Henk Bruggeman op het parcours in Park Lingezegen. "Deelname is gratis, best apart toch in deze tijd van verdienmodellen."
'Lekker rustig aan lopen, maar fanatieker kan ook' - De loop is de nieuwste loot aan de hardloopboom van De Loper

LEX HALSEMA

Hardlopen is de grote hobby van Henk Bruggeman (63) uit Duiven. Uit die plaats komt ook zijn Vereniging De Loper. "Maar dat is alleen op papier zo", benadrukt Bruggeman. "Het bijzondere aan onze vereniging is nou juist dat we geen vaste vestigingsplaats hebben. Dat is echt een bewuste keuze. We hebben door de hele regio een slordige 300 leden en we zijn te gast juist op de plekken waar hardlopers komen."

"Vaak is er bij een hardloopplek wel een gebouw waar we terecht kunnen", vervolgt hij. "Dus we hebben heel veel clubhuizen. Denk aan de sterrenwacht of gebouwen van scoutingclubs, maar we zitten ook bij een voetbalclub, een tennisvereniging en in een multifunctioneel centrum."

Op 15 januari, de derde zondag van die maand, komt daar Landerij De Park in Park Lingezegen bij, net ten zuiden van Arnhem. De horeca- en kinderopvanglocatie fungeert vanaf dan elke derde zondag van de maand als start en eindpunt van de 'Parkloop in Park Lingezegen' zoals het hardloopevenement formeel heet. "Dat is onze gewoonte, Parkloop zeggen. Het is ook Parkloop in Park Sonsbeek, die houden we al langer op elke eerste zondag van de maand", zegt Bruggeman, die daar gemiddeld zo'n 100 deelnemers ziet. "Op drukke dagen zijn er 150 hardlopers, dat is ook het maximum voor Sonsbeek. Ik verwacht een grote overlap tussen de deelnemers daar en hier in Lingezegen. Al denk ik wel dat het drukker zal worden. Dat kan ook, want hier is wel ruimte voor meer dan 150 deelnemers."

Volgens Bruggeman zie je sowieso veel bekende gezichten op de verschillende hardloopactiviteiten van De Loper. "Mensen vinden die afwisselende hardlooplocaties juist leuk. Vanwege de omgeving, maar ook vanwege het parcours. Sonsbeek is met zijn hoogteverschillen best pittig, hier op het vlakke parcours van Park Lingezegen kun je je beste tijd dan flink aanscherpen", aldus Bruggeman.

"We bieden hardlopen op elk niveau, lekker rustig aan, maar fanatieker kan ook. Het stramien is helder, we beginnen om 09.30 uur, de kinderen lopen 1 kilometer, de volwassenen 3. Bij de finish staan mensen klaar om de startnummers te scannen, waarmee de tijden dus ook vastliggen. Die zetten we op Parklopen.nl, zo kunnen deelnemers die dat willen hun tijden en progressie makkelijk bijhouden."

De scannende vrijwilligers op de meet maken deel uit van een grotere groep vrijwilligers die zich rondom de Parklopen inzetten. "Ook dat gaat hier in Lingezegen heel lekker. Zo helpen de mensen van de scouting mee, maar ook van de gemeente en Overbetuwe Beweegt krijgen we veel steun. Bijvoorbeeld bij het benaderen van potentiële deelnemers. In Arnhem moeten we dat allemaal zelf doen", zegt Bruggeman.

"De deelname is gratis. Dat is ook wel bijzonder in deze tijden van verdienmodellen. Wat ons eigen verdienmodel is? Dat zijn toch de leden. We zien dat veel mensen via de parklopen lid worden van De Loper. Omdat ze als ze eenmaal zijn begonnen ook echt beter willen worden."

Het parcours van Sonsbeek is best pittig, in Park Lingezegen kun je je beste tijd aanscherpen

Henk Bruggeman (bron)

Geen opmerkingen: