zaterdag 24 maart 2018

Verslag van de 2e Gaanzeloop in Gelselaar

Melchior van de Pol (320) aan de start van de 10 Engelse Mijl
Vanmorgen afgereisd naar Gelselaar om deel te nemen aan de 16,09 kilometer = 10 Engelse Mijlen van de OVM Gaanzeloop 2.0 te Gelselaar met als organisator vv EGVV ( Eerste Gelselaarse Voetbal Vereniging ) uit Gelselaar.

Het programma:
13.15 uur: 16,1 kilometer = 10 EM
13.30 uur: 5,5 kilometer
13.40 uur: 10,5 kilometer
15.00 uur: 2,5 kilometer.

Start en finish waren op Sportpark de Benneker aan de Driessenweg 27 te Gelselaar. Het parcours was voor circa de helft onverhard en voer over smalle asfaltwegen en onverharde wat zompige zandpaden door het schitterende Gelderse coulisselandschap. Het traject ging langs oude boederijtjes en over paden en wegen waar het leek alsof de tijd had stilgestaan. Een pittige ronde vanwege de vele wat modderige onverharde paden. Met een temperatuur van circa 10 graden, droog weer en een zonnetje waren de weersomstandigheden ideaal. Wel stond er nog wat wind.

Gelselaar is een Gelders kerkdorp gelegen aan de grens met Overijssel. Het dorp met circa 700 inwoners behoort tot de gemeente Berkelland. Het kerkdorp is opgenomen als pilot-project "Belvoir" in het Gelderse provinciale cultuurhistorische beleid. De bedoeling daarvan is enerzijds het cultuurhistorisch interessante essenlandschap rond Gelselaar als beschermd dorpsgezicht te bewaren en anderzijds nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.

Gelselaar werd in 2013 aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. " Borculo is een stad, Geesteren is nog wat, Gelselaar is een gaanzegat ", zo gaat een oud, spottend rijmpje. Gelselaar is trots op deze spotnaam, want de vele ganzen die in vroegere tijden op de drassige grond langs de Schipbeek werden gehouden, zijn een inspiratiebron van veel activiteiten, zoals het aanbieden van het Eerste Ganzenei aan de burgemeester, de jaarlijkse Gaanzemarkt en daarbij de verkiezing van de Beste Gaanzehoedster. De ganzen kregen extra varkensvoer en als ze vet genoeg waren, gingen ze lopend naar de ganzenmarkt in Goor of Deventer. In Gelselaar staat een prachtig bronzen beeld van drie ganzen. Met recht: een echt ganzendorp met vele activiteiten die de herinnering aan de voormalige ganzen houderij levend houden.

Doordat esdorp Gelselaar gevrijwaard is gebleven van doorgaande wegen en andere ingrijpende veranderingen is het esdorp een karakteristiek voorbeeld, waarin het verhaal van de landbouwgeschiedenis van Oost-Nederland voort leeft. Net buiten Gelseaar ligt de vijf eeuwen oude Saksische pannenkoeken boerderij " Erve Brooks ". Naast de waterstaatskerk bevindt zich een idyllisch stukje Gelselaar met smalle straatjes rondom de kerk. Vrij snel na de start formeerde zich een kopgroep met mijzelf, Harald Huijssoon uit Nijverdal en de zeer jonge voetballer Bart Besselink uit Geesteren. Bepaalde het tempo en verrichtte samen met Huijssoon het kopwerk. Besselink bleef volgen. Dit scenario zou circa 13 kilometer duren. 

Besselink zette in de veertiende kilometer twee snelle demarrages in die beslissend waren. Het gat was niet meer te dichten en voetballer Besselink won overall in 1.00.23. Finischde zelf als derde overall en eerste veteraan in een geregistreerde eindtijd van 1.01.06 op gepaste afstand van de winnaar. Huijssoon klokte 1.00.55. Mooie race die in de laatste kilometers werd beslist. Tevreden met deze prestatie op een pittig traject. Soepel verloop van de race met goed aanvoelende benen.

Melchior van de Pol

Geen opmerkingen: