zondag 4 maart 2018

Verslag van de 31e Achtkastelenloop in Vorden

Gert-Jan Wassink
Gert Jan Wassink superieur in Achtkastelenloop Vorden

Gert Jan Wassink met zijn roots in Varsseveld en woonachtig in Apeldoorn, testte zondag zijn vorm voor het NK in Venlo. En met succes zegevierde hij in 1.40.57 uur op de dertig kilometer. De topatleet beleefde een goede dag. ‘’Na 25 kilometer kwam ik door in 1.25.00 uur. Pa gaf me de tussentijden door. De laatste vijf was mentaal  zwaar alleen tegen de wind. Voor mijn impact is dit onverharde prachtige parcours uitstekend gegaan. Als ik deze prestatie van de Achtkastelenloop zou doortrekken kom ik uit op 1.11 uur op de halve marathon. Ik liep blokken van vijf kilometer. Tussen de 19e en de 24e kilometer liep ik te hard. Een blok van 15.50 minuten, terwijl ik een gemiddelde van 16 minuten per 5 kilometer moest lopen. Een soort interval. Lange afstand lopen ligt me goed. Alleen train ik wat minder dan vroeger. Maar wel nog dertig kilometer per dag en 180 km per week. Qua lange afstand lopers behoor ik nu tot de top vijf van Nederland. Het is echter altijd afwachten wie er op het NK zal verschijnen. Eerst volgen nu nog de halve van Harderwijk en het NK in Venlo. Op het NK richt ik me op een tijd van 1.04.02 uur. De klassering is echter belangrijker. Maar in de marathon van Praag op 6 mei loop ik voor EK kwalificatie. Kwalificatie zou heel mooi meegenomen zijn, maar ik wil niks forceren. Ik ga me er niet volledig op richten. Luuk Schout, mijn compagnon in mijn loopbedrijf zal me dan hazen. Dat is fijn als je volledig op iemand kan vertrouwen. Hij heeft zelf al eens 1.07.30 uur gelopen op de halve marathon. Dat gaat goed komen dus! Praag wordt mijn tweede marathon die ik ga lopen. Mijn pr ligt op 2uur 17 minuten.’’ De Nijmeegse Jay Sauer die de eerste kilometer nog voor Wassink liep nam genoegen met een tweede plek in 1.51.11. Selina van der Vliet uit Soest was de rapste dame op de dertig kilometer. Zij realiseerde een tijd van 2.10.39 uur. Hiermee bleef ze de Heerdense Maureen Houtman drie minuten voor. 

De 21,1 kilometer werd een prooi bij de dames voor Sandra Wassink uit Meddo in 1.31.31 uur voor triatlete Marian van Hilst uit Steenderen. Van Hilst zal zich dit jaar richten op het hardlopen in plaats van de triatlon. De triatlonkampioene zal volgend jaar weer een hele triatlon meedoen. Wassink zal in  haar voorbereiding voor de marathon van Berlijn  eerst starten in de halve van Enschede. ‘’Hier in Vorden heb ik meer op gevoel gelopen. Ik kwam alleen te lopen en bouwde een grote voorsprong op. Dit was een mooie lange training. Ik liep goed en het ging wel lekker. Het mooie parcours was prima begaanbaar.‘’ Bij de mannen was het Johan Cats van Daventria die tweede werd in 1.16.14 uur achter winnaar Wouter Doesburg uit Hengelo OV die 1.15.15 uur nodig had. Cats woonachtig in Deventer gaf aan tevreden te zijn met deze halve marathon. ‘’We liepen lang samen op. Tot de 14e kilometer liepen we samen op. Met meer inhoud ging hij uiteindelijk van me vandaan en won de halve marathon. Ik kon volgen op geringe afstand. We hebben hard gelopen. Ik loop voor de inhoud en hardheid. Binnenkort is de Iesselloop waar ik graag aan mee doen. Mijn pr is 1.13.56 uur.’’ 

Freddy Dekker uit Lichtenvoorde was fitter dan tijdens de Engbergenloop en beukte tegen de wind in naar een tweede tijd van 34.34 over 10 kilometer achter de Apeldoornse atleet Ard Vlooswijk die 34.21 minuten klokte. Dekker gaf aan: ‘’Over drie weken loop ik de tien mijl van Haaksbergen. Het parcours in Vorden lag er mooi bij. Eenmaal de bocht om had je direct de wind tegen. Met veel wind in vooral het laatste gedeelte was het best zwaar. Ik voelde me beter dan in Gendringen.’’ De Doetinchemse atlete Wendy Mullink heeft met een derde tijd in 38.09 minuten achter Lia Wijnberger uit Arnhem en winnares Bezayt Asefa getraind door Herman IJzendoorn weer plezier in het hardlopen gekregen. Mullink heeft al tien jaar het record bij de dames in de Paasloop van Kilder staan. In de Enschede marathon liep zij in 2015 een tijd van 3.08 uur waarmee ze bijzonder content mee was. Sinds ze bij Stefan Scanu traint van Argo heeft ze weer aardig de spirit terug. Ton ten Have uit Vorden liep de dertig km als voorbereiding op zijn 89e marathon. David Klein was de rapste man uit Vorden. Voor hem was de dertig kilometer een goede prikkel. Met 1100 deelnemers was het organiserende Hanzesport bijzonder content. Veel lopers gebruikten de dertig km als test voor Rotterdam en Enschede.

Geen opmerkingen: