donderdag 29 maart 2018

Jaarvergadering AVA'70: 'Club is letterlijk en figuurlijk kerngezond'

Dirk ter Maat, 40 jaar lid van AVA'70
Het is donderdag 29 maart jl. als even na half 9 voorzitter Rudi Meinen de jaarvergadering van AVA`70 opent. Als eerste staat hij stil bij de mensen die de vereniging in 2017 zijn ontvallen en vraagt om een minuut stilte. Altijd weer indrukwekkend en terechte aandacht voor de trieste momenten, waar je als club ook mee te maken hebt. Het clubhuis is wederom afgeladen vol en de verwachting zou dan ook wel eens kunnen zijn, dat er harde noten gekraakt moeten gaan worden. De preses oogt echter relaxed, maar is zich natuurlijk bewust van het feit, dat het tij zomaar kan keren. Heel behoedzaam laveert hij dan ook tussen de verschillende onderwerpen door en blijft gereserveerd en aandachtig zijn aanhang in de gaten houden. Joke Balke had als secretaris een keurig jaarverslag op papier gezet en daar was in het geheel niets op aan te merken. Of toch… vanuit de zaal werd er gevraagd om een kleine uitbreiding van het verslag, omdat er iets over het hoofd was gezien. Geen punt, zo gaf Joke aan en ook dit zal gecorrigeerd gaan worden. 

Spannend wordt het natuurlijk altijd, als het financiële verslag, de begroting en de jaarcijfers op tafel komen. Penningmeester Linda Scholten is het slimste meisje van de klas liet alle cijfertjes in minuscuul klein lettertype afdrukken en toont dit vervolgens lachend op een groot beeldscherm. De toelichting is meer dan verhelderend. AVA`70 staat er op financieel gebied ook uitstekend voor. Er wordt jaarlijks fors afgelost, energiekosten behoren vrijwel tot het verleden en er is voldoende geldelijke ruimte voor een feestje op zijn tijd. Altijd fijn om te horen en het komt haar op een ovatie te staan, die tot ver achter Bredevoort te horen moet zijn geweest. Tijd voor nog meer huldigingen. Twee leden hebben een mooi en afgerond aantal jaren keurig aan hun contributieverplichtingen voldaan en worden in de bloemetjes gezet. Een aantal trainers hebben besloten te stoppen met lesgeven en worden met een fijne bon bedankt voor bewezen diensten. En dan is er natuurlijk nog het afscheid van de trouwen materiaalman, Sander Wikkerink, die exact een derde van zijn leven zitting heeft gehad in het bestuur. Nu was dat voor hem een kwestie van appeltje-eitje, want zijn slogan was al die jaren: Niks doen is de kracht van het bestuur! Of zoiets… oftewel, de leden bepalen de koers, het bestuur voert vervolgens uit en dat is natuurlijk een prima uitgangspunt.

Voorzitter Rudi Meinen geeft aan dat de club zich blijft richten op het vergroten van de kwaliteit, waarbij menigeen zich afvraagt, of dit nog wel kan. Wensen zijn er wel. De vereniging zoekt naar uitbreidingsmogelijkheden buiten de baan, om het parkeerprobleem in te dammen en het vizier te richten op de breedtesport. Ruimte voor Core-toestellen en mogelijk in de toekomst zelfs uitbreiding van het krachthonk, zijn zomaar wat ideeën, die spelen. Niet zonder trots meldt Meinen nog even, dat AVA`70 in 2017 tenminste 34 (!!!) activiteiten heeft georganiseerd voor jong en oud en dat de bijdrage en inzet van het korps aan vrijwilligers daarbij  hartverwarmend was. De club scoort daarbij behalve bij eigen leden en fans de nodige waardering,  maar ook punten in de wijde omgeving en deze ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door bijvoorbeeld de Atletiekunie en NOC-NSF. Zij zijn op zoek naar de sleutel van dit succes en er is regelmatig contact om hierover met elkaar van gedachten te wisselen.

Tijd voor de rondvraag… En toen werd het stil in de zaal. Rudi pakte dit moment uiterst slim op, voordat een onverlaat zich kon bedenken en ronde gelijk het eerste gedeelte van de avond af. Klap erop en snel door naar een smaakvol vervolg, namelijk een heuse bierproeverij door brouwerij Wentersch. Nu heeft men bij AVA`70 niet zo heel veel met de buurgemeente Winterswijk, maar als er drank in het spel komt, blijkt het ineens anders te worden. De proeverij bevatte 5 etappes, waarbij het gezondheidsaspect wel degelijk een rol speelde. Zo was er een vruchtenbier, was er een extra hop-variant en vocht is natuurlijk sowieso al erg belangrijk bij en voor hardlopers. Het personeel deed ook nog eens een extra duit in het zakje om de schijf van 5 te promoten. Zo was er een lekker kaasje, een oer-Hollands melk- en eiwitproduct en overheerlijke vleeswaren voor de consumptie van dierlijke vitamines en mineralen. Tenslotte chips en nootjes voor de koolhydraten en aanvulling van zouten. Natuurlijk werd het bij menigeen dan ook weer wat later dan vooraf was gepland, maar net voor middernacht ging het licht in het clubhuis weer netjes uit. Ongelofelijk, hoe goed er door het fantastische bestuur was nagedacht om het thema van de jaarvergadering 2017: “AVA`70, letterlijk en figuurlijk een kerngezonde vereniging”  in alle facetten tot uitdrukking te laten komen! De club gaat ook vast in 2018 wel weer scoren……..

Geen opmerkingen: