dinsdag 27 maart 2018

Prachtig afscheid voor Theo Stronks

Theo Stronks (foto Vanessa Wassink)
Theo Stronks verlaat op de schouders van zijn atleten de atletiekbaan. Een groot peloton atleten zingt hem luidkeels toe. De hoofdtrainer van de wedstrijdgroep van Ava'70 vindt het na zes mooie jaren genoeg geweest en geeft met opgeheven hoofd het stokje door aan zijn opvolger Gerben Duenk. De laatste baantraining met Theo aan het roer wordt vroegtijdig beëindigd, dit zonder medeweten van de trainer. De verbazing spat van zijn gezicht als hij merkt dat de training al na 40 minuten wordt afgeblazen. Er is een afscheidsfeest georganiseerd.


Op de bar staan soesjes en tompoezen, de koelkast puilt uit met flessen bier en Theo's muzikale vrienden van 'De Glazen Boterham' zitten al klaar om hun kameraad warm te onthalen. De sfeervolle liederen gallen door het clubgebouw. De laatste training waar Theo de touwtjes in handen had is in stijl afgesloten. Het clubcafé is tot de nok gevuld met leden, wat aangeeft hoe populair de 62-jarige oefenmeester is. Hij wordt overladen met complimenten en mooie woorden. Op een groot scherm worden foto's geprojecteerd, geregeld wordt er vreselijk gelachen om één van de plaatjes, die stuk voor stuk een anekdote met zich meebrengen. Zoals het hoort zorgen een aantal van zijn pupillen ervoor dat Theo na afloop van het feestje veilig wordt thuis gebracht.

Als hij in 2012 aan zijn taak als trainer begint, is het aantal atleten in zijn groep nog vrij beperkt. Nu, zes jaar later, barst de wedstrijdgroep uit zijn voegen. Vanuit de hele regio komen er hardlopers naar Aalten. De laatste jaren zijn er zelfs drie Duitse atleten gaan trainen onder de vleugels van Theo Stronks. Stronks onderscheidt zich met zijn tomeloze enthousiasme en betrokkenheid. Na een goede prestatie kan iedere atleet een persoonlijk mailtje verwachten waarin de loper uitvoerig wordt gecomplimenteerd, dit was iets wat door de atleten enorm op prijs werd gesteld.

Hoewel zijn lichaam de laatste jaren niet altijd meewerkt, heeft Theo in het verleden zelf enorm hard gelopen. Hij dook drie keer onder de magische grens van drie uur op de marathon, een prestatie die niet veel leden van Ava'70 hem kunnen navertellen. Zijn karakteristieke loopstijl, waarin hij zijn hoofd op zijn schouder legt, is in het hardloopwereldje alom bekend. Nu hij weet dat er goede opvolging klaarstaat om zijn taken over te nemen, kan hij 'met een gerust hart afscheid nemen als trainer'. De komende jaren blijft hij lekker hardlopen en wellicht, als zijn lichaam het toelaat, staat er ooit weer een marathon op het programma. (bron)  

Erwin Wamelink

Geen opmerkingen: