zaterdag 14 juli 2018

35e Dorpsloop De Lutte nieuwe stijl slaat aan

De deelnemers aan de 5 en 10 km van de vernieuwde Dorpsloop kregen zaterdag de kans om over het aangepaste parcours, door De Luttermolen, te lopen. (© Robin Hilberink)

DE LUTTE - Het nieuwe parcours van Dorpsloop De Lutte mag een succes worden genoemd. Ook in De Luttermolen stond zaterdag publiek.

Dorpsloop De Lutte heeft het over een andere boeg gegooid. Het parcours is veranderd. De hardlopers gaan voor het eerst door de nieuwe woonwijk Luttermolen. De organisatie heeft zelfs pakketten met daarin vlaggetjes en ballonnen uitgedeeld. Dat moet langs de route voor meer gezelligheid zorgen. De Dorpsloop nieuwe stijl valt in de smaak. De eerste reacties zijn positief.

Begrip
Dorpsloop De Lutte bestaat al tientallen jaren. Het is voor hardlopers uit deze contreien een begrip. De 35ste editie stond zaterdag op de rol van deze jaarlijkse loop in de zomer. De Dorpsloop lokte elk jaar honderden hardlopers naar het dorp. Maar de laatste jaren kwam de sleet erop. De organisatie van Loopgroep De Lutte constateerde een tanende interesse. Ook was er na de finish wel eens kritiek van trouwe deelnemers.

20 procent minder
„‘Het is altijd dezelfde ronde', werd er dan gezegd. Ook nam het aantal lopers af. Exacte aantallen kan ik niet noemen, maar het was naar schatting zo’n 20 procent minder dan in de meest drukke jaren”, zegt medeorganisator Carmen Bekke van Loopgroep De Lutte. De afnemende belangstelling is volgens haar niet zo verrassend. „In de afgelopen jaren zijn er meer hardloopevenementen gekomen. Het zijn er nu veel meer dan toen wij 35 jaar geleden begonnen. Hardlopers hebben veel keuze in de regio”, weet Bekke.

Ander parcours
Voor deze 35ste editie schreven zich zo’n 475 hardlopers in. Zij kregen voor het eerst een ander parcours voor de kiezen. De Dorpsloop bestond voorheen uit een ronde van 2,5 kilometer, die meerdere keren werd gelopen. De nieuwe ronde daarentegen is vijf kilometer. De hardlopers lopen onder meer door De Luttermolen en het buitengebied.

Mooi buitengebied
„We hebben hier een heel mooi buitengebied. Zonde om daar niets mee te doen”, vindt Bekke. Enkele hardlopers reageren positief op de nieuwe aanpak. Henk Schulenburg (68) uit Rijssen is al jaren van de partij in De Lutte. „Het is een mooie ronde geworden. Maar zo’n lange ronde is voor het publiek een nadeel. Zij zien de hardlopers minder vaak. Alleen de lopers van de afstand over tien kilometer komen twee keer langs. Ik heb maar één ronde gelopen”, zegt de Rijssenaar, die aan de wedstrijd over vijf kilometer heeft meegedaan. Het viel hem ook op dat er in de nieuwe wijk veel publiek langs de kant stond. Dat zag ook Albert Kuilder (71) uit Almelo. „De entourage hier is heel mooi. Ik loop liever één ronde dan meerdere rondes”, zegt Kuilder, die na de finish met Schulenburg napraat over hun wedstrijd. De dorst lessen ze met een blikje Lipton icetea. „Die blikjes staan voor de deelnemers klaar. De organisatie is goed hier”, zeggen ze.

Geen Afrikanen
Ook juichen ze het toe dat er geen Afrikaanse lopers meer aan de start staan. „Vroeger deden hier altijd Afrikanen mee. Bij de loop in Wierden zijn ze er nog altijd. Ze lopen vooraan, maar niemand kent ze. Nee, het is veel mooier als regionale lopers om de overwinning strijden”, vindt Schulenburg. „Bij goede gezondheid doen we over een jaar weer mee”, beloven zowel Schulenborg als Kuilder. (bron)

Uitslagen AVA'70 leden:

10 kilometer: Gerrit Dijkslag 41:00 min, Denis Woeltjes 41:51 min, Niek Kleinhesselink 42:30 minuten

Klik op de link voor alle uitslagen


Geen opmerkingen: