dinsdag 17 juli 2018

Wat kunnen hardlopers van voetballers leren?

Frankrijk, de nieuwe wereldkampioen
Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is gisteren afgelopen. De hele dag door kregen we wedstrijden, interviews en allerhande analyses van verscheidene experten voorgeschoteld. De meeste van hen zijn (ex-)voetballers waarvan we mogen uitgaan dat die toch verstandige dingen te zeggen hebben over sport… Maar zijn hun uitspraken ook nuttig voor ons, lopers? Vast wel!

1. Je kan geen tornooi winnen als je er zelf niet in gelooft
In de aanloop naar de halve finale sprak Kevin De Bruyne deze woorden. Je hoeft ‘tournooi winnen’ maar te vervangen door ‘half uur aan 1 stuk rennen’, ’10 km hardlopen’, ‘marathonfinishlijn bereiken’ of een ander doel. Geloven in wat je doet lijkt een simpel gegeven maar echte sporters weten dat de twijfel snel kan toeslaan en het niet eenvoudig is om pessimisme te weren uit je gedachten.

2. Je kunt alles overwinnen, als en alleen als je er genoeg van houdt
De liefde voor de sport geeft je vleugels. Als rennen telkens weer een opgave is en je steeds met frisse tegenzin van start gaat, zal de weg naar succes erg moeizaam verlopen. Natuurlijk heb je af en toe een tegenslag of een moeilijk moment, maar omarm het, relativeer het en geloof dat je er sterker uitkomt. Enkel zo word je een topatleet, vraag maar aan Lionel Messi!

3. Ik ben van mening dat de beste training soms rusten is
Een ironische uitspraak voor iemand die zijn benen voor honderd miljoen euro liet verzekeren, maar uiteindelijk heeft Cristiano Ronaldo het wel bij het rechte eind. Af en toe een loopje overslaan en je lichaam de tijd geven om te herstellen kan wonderen doen. Dat geldt trouwens ook voor benen die niet in een polis opgenomen zijn.

4. Ik denk dat ik als wijn ben. Hoe ouder, hoe beter ik word
Een hoopvolle boodschap van Zlatan Ibrahimovic, die als 36-jarige profvoetballer inderdaad al bij de ‘senioren’ hoort. Dus mooie perspectieven voor ons, amateur-lopers. Denk je dat je te oud bent om te starten met rennen of om progressie te maken? Niets is minder waar, ga ervoor! Je hoeft daarom niet per se de ambitie te hebben om als 65-jarige een nieuw wereldrecord op de 15 km te vestigen maar weet dat verstandig sporten zowel je geest als je lijf jong houdt.

Als troost voor de niet-selectie van Nederland (wou ik als fiere Belg toch even vermelden), geef ik graag nog een waarheid mee van een voetballegende die ooit voor Oranje speelde.

5.Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen
Zijn uitspraak ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ is legendarischer, maar met bovenstaande quote zit Johan Cruijf er weer knal op. Te vaak willen we het te complex maken. Na jaren loopervaring menen we plots met compressiekousen te moeten rennen of leggen we onszelf allerhande trainingsschema’s op. Dit kan natuurlijk allemaal bijdragen tot betere prestaties, maar vergeten we soms niet om gewoon te hollen? Niet nadenken, maar genieten van die ene voet voor die andere te zetten. Simpel, toch?

Afronden doe ik met Jean-Marie Pfaff die in zijn beste Duits deze hilarische uitspraak deed in een interview: ‘Ich habe in Belgien ook vele elfmeters gestopft und ich maak das hier ook.’

Gelukkig keept hij beter, maar weet dat af en toe een beetje zelfoverschatting geen kwaad kan. Soms besef je maar al te goed dat je iets niet zo goed kan: een intervaltraining, een pittige bergop of een andere uitdaging. Een beetje overmoed en lef geven je de positieve energie om er toch voor te gaan… und dan kan doe das machen! (bron)

Geen opmerkingen: