maandag 9 juli 2018

Puur plezier in het slot van je run

Wil je lekker plezier hebben in je training door een leuke afsluiter? Loop dan 4 tot 6 keer een echte versnelling
Een duurloop op snelheid kunnen eindigen? Loop dan 4 tot 6 versnellingsloopjes. Perfect om je spieren te ontspannen en om sneller te worden. Bewaar dit geheim niet alleen voor het slot van je run. Haal meer uit deze trainingsaanpak.

Wil je lekker plezier hebben in je training door een leuke afsluiter? Loop dan 4 tot 6 keer een echte versnelling. Je begint met je duurlooptempo waar je in traint en dan voeg je iedere seconde net wat meer snelheid toe. Loop minimaal 70 tot 80 meter maar je kunt dit doortrekken naar 150 tot 200.

Waarom aan het einde?
Je maakt hiermee gebruik van wat je normaal al ervaart in het slot van je run. Je hebt altijd nog wat over. Hoe ver je ook gaat in die training, als je weer dicht bij huis bent, blijkt het tempo weer hoger te gaan. Pak die natuurlijke overgang meer voor jouw succesvolle versnellingen.

Ontspanning erin
Het plezier van die versnellingen zit ook in de ontspanning. Je spreekt opeens weer je snelle spiervezels aan. Dat werkt heerlijk om even dat vaste ritme van je run eruit te halen.
Ga voor de ontspanning dan ook niet te ver. Ben je geen snelle loopjes gewend, ga dan nog niet verder dan die 70 meter. Je moet juist frisse benen overhouden, en geen leeggelopen stel watten.

Ah, zo hard kan ik
Versnellingen geven misschien wel het belangrijkste signaal af aan jezelf. Door je vaste ritme uit je duurloop, krijg je de illusie dat je snel bent en niet heel veel harder kunt. Als je even goed aanzet kom je al snel tot je dubbele snelheid in die versnelling. Je krijg dan een ‘aha-effect’. Zelfs de meest doorgewinterde lopers zullen even verrast opkijken, ja die snelheid is nog mogelijk.

Je hoeft niet iedere training af te sluiten met versnellingen. Maar het is wel leuk en je verhoogt je reactievermogen. Door op deze manier te trainen kun je ook in een wedstrijd tot op een ver aantal kilometers reageren op tempoversnellingen. Train je 3x in de week, pak dan bij 2 trainingen deze loopjes mee.

Halverwege saai? Versnellen!
Nu draai je deze trainingsaanpak om. Gebruik die versnellingen niet alleen maar aan het slot van een run. Zeker voor de lopers die nu veel kilometers maken voor een halve of hele marathon is variatie belangrijk. Dat repeterende karakter in onze sport, dat moet je onderbreken.

Als je halverwege even 4x een versnellingsloop doet van 100 meter voelt dat alsof je een espresso drinkt. Een shot energie. Dat komt omdat je je ritme onderbreekt en andere spieren aanspreekt. Dat maakt je losser en soms ook wat sneller voor de kilometers die daarna volgen.

Ga lekker kilometers maken maar af en toe gooi je de gashendel open. Dat voelt goed en wie weet trekt de regelmatige trainingen met versnellingen naar een net wat hoger basistempo. Dat is pure winst op alle afstanden. (bron)

Geen opmerkingen: