maandag 9 juli 2018

Wim en Jeanet Brinkman op safari in Kenia

Wim in de sportschool
Al heel lang hadden Jeanet (mijn vrouw) en ik de wens om een keer in Afrika op safari te gaan. Begin dit jaar werden allerlei reisgidsen en websites  door gespit en eindelijk vonden we de reis die ons het beste aanstond. Eind juni naar Kenia, het  regenseizoen was geweest en de grote hitte moest nog komen, ideaal  voor ons om te gaan. Natuurlijk had ik ook direct het plan om te gaan kijken of het mogelijk was om tijdens de vakantie ook nog even te gaan hardlopen, want dit was wel een unieke kans om in het land van al die marathon toppers ook te lopen. En natuurlijk staat het wel erg stoer op je hardloop horloge: duurloop in Kenia. Dus tijdens de koffer inpakken ging mijn AVA'70 shirt en hardloopschoenen ook mee. 

De eerste 5 dagen zijn we op safari geweest en sliepen in de mooiste lodge, vaak in het natuurpark met de olifanten voor de deur, maar ook een nacht met krokodillen en nijlpaarden voor de deur. Hier mochten we 's avonds ook niet alleen naar de slaapplek, maar alleen onder begeleiding omdat de nijlpaarden en krokodillen  's avonds/ 's nachts op pad gingen, toch wel een apart idee en veel hebben we die nacht dan ook niet geslapen. Na 5 dagen safari kwamen we aan in Mombasa om op een zeer luxueus resort om bij te komen van alle belevenissen. Hier had ik in gedachten dat ik mijn plan van een duurloop in Kenia wel zou kunnen verwezenlijken. Bij aankomst begon ik al erg te twijfelen. De omgeving zag er niet zo uit om even alleen een duurloop te maken. Grote hekken om het resort en overal beveiliging. Ook op het strand beveiliging, dus dat zou het vast niet gaan worden. 

Na op tv de wonderbaarlijke ontsnapping van de Belgen tegen Japan te hebben aanschouwd, zag ik in de info map van het resort dat er ook een fitnessruimte  aanwezig was. De volgende morgen mijn AVA'70 shirt aan, sportschoenen aan en op naar de fitness. De grote zaal met veel fitness apparaten stonden keurig opgesteld, maar geen enkele sportieve vakantieganger was er te bekennen. De aanwezige sportleraar was dan ook blij verrast met mijn aanwezigheid en zo kreeg ik een uurtje persoonlijke training en vertelde hij dat hij iedere morgen vanaf 7 uur aanwezig was. Het was natuurlijk niet wat ik precies in gedachten hadden, maar was wel erg blij dat op op deze manier toch elke dag even kon rennen al was het dan op een loopband. 

Al met al is Kenia een geweldig land, met natuur dat je je bijna niet kunt voorstellen zo mooi. Als je al die dieren in het wild ziet rondlopen is dat gewoon zo iets bijzonders, eigenlijk met geen woorden te beschrijven. Maar er zit ook wel een andere kant aan het verhaal. De armoede van de mensen en de manier van hoe men moet leven maakte ons wel erg klein en beschamend. Ik ga na het sporten even lekker onder de douche, terwijl een kilometer verder een moeder bijna een halve dag moet lopen om een paar jerrycans met water te krijgen. Wij kunnen in het resort eten en drinken wat we willen, terwijl die zelfde moeder geen idee heeft of ze die avond wel eten voor haar kinderen heeft. Goed om ook dit eens mee te maken en er vooral ook stil bij te staan. 

Maar om positief af te sluiten, het was een geweldige vakantie en belevenis die we voor geen geld hadden willen missen en ik kan een ieder aanraden als je de mogelijkheid hebt om een keer zo 'n reis te maken twijfel niet maar ga. 

Jambo
Wim en Jeanet Brinkman

Geen opmerkingen: