zaterdag 22 december 2018

Als je trainingen niet zo lekker gaan, wat dan te doen?

Wie geen zin meer in het hardlopen heeft, zal maar moeilijk vooruit komen
Je hebt een groot voordeel, ondanks dat je als loper nu geconfronteerd wordt met een terugval in je trainingsritme. Dat voordeel is dat het tot nu toe uitstekend ging. Je hebt veel kilometers in de benen en je weet dat het tot op dat moment uitstekend ging. Dat is een echte opsteker en een die telt. Nu is alleen de vraag hoe snel je weer terug kunt komen op je oude niveau.. Gaat het wekenlang duren dan heb je een probleem. Je levert per week niet trainen toch vele procenten van je gewonnen conditie in. Die percentages maken net het gevoel tussen een goede wedstrijd lopen of een uitstekende wedstrijd. Dat laatste, daar ben je naar op zoek.

1 Neem tijd voor een herstart
Blijf niet tegen beter weten in lange afstanden en hoge snelheden lopen. Zit er een duidelijke hapering in je opbouw die tot nu toe uitstekend verliep dan is er wat aan de hand. Hersteltijd is hier op zijn plek. De lopers die toch doorgaan riskeren eerder een verdere teruggang dan dat ze door het probleem heen lopen. Dit vraagt wel moed omdat je dicht op je belangrijke wedstrijd zit en je motivatie nog volop zit in stevig trainen. Effectief trainen betekent nu vooral investeren in je vorm en minder in afstand of snelheid.

2 Motivatie terug?
Wie geen zin meer in het hardlopen heeft, zal maar moeilijk vooruit komen. Motivatie is een sleutel om je weg omhoog te vinden. Soms zit een overschot aan motivatie in de weg omdat je al snel te veel hooi op je vork neemt. Met de rem erop lopen en trainen is vaak lastig, zeker na een vliegende periode in je opbouw. Je hebt dan in ieder geval de motivatie om oefeningen of aangepaste trainingen te doen om je uit het gat omhoog te werken. Als dat toch ontbreekt, is het tijd om je af te vragen wat er aan de hand is. Dit is lastig om in je eentje op te pakken; schakel trainer, clubgenoten, vrienden of familie in om op zoek te gaan naar wat er aan de hand is.

3 Kwantiteit opvoeren
Heb je een paar dagen of misschien wel langer een looppauze ingelast dan is het makkelijk om eerst de kwantiteit op te voeren. Je had voor je pauze al veel kilometers in de benen en dat maakt het mogelijk om relatief snel je duurlopen te verlengen. Die relatief rustige kilometers vormen in de herstart meestal niet de risicofactor. De intensiteit bepaalt of een hardloper goed in zijn oude vertrouwde opbouw kan komen.

4 Intensiteit volgt later…
Die harde kilometers, daar waar je de grens opzoekt, dat is de risicofactor in weer terug komen. Ga niet meteen in je eerste week van de herstart aan de slag met intensieve trainingen. Laat die trainingen een paar weken achterwege en voer daarna langzaam de intensiteit op.

Voelen die korte intensieve trainingen weer goed? Is de conditie weer op orde? Is de motivatie er weer helemaal? Dan wordt het tijd om terug te keren naar je oorspronkelijke trainingsaanpak. Kijk wel of er in die aanpak één of meerdere onderdelen zitten waardoor je die tijdelijke pauze moest inlassen. Hopelijk heb je weer zin in dat mooie spel hardlopen en is de gezondheid weer helemaal op peil. Dan kun je weer mooie trainingskilometers maken en is die vervelende fase voorbij (bron)

Geen opmerkingen: