zaterdag 15 december 2018

Dirk-Jan Robbe naar de Zandlopers?

Voor de start van de Deo loop, in het midden met blauwe muts Dirk-Jan Robbe
Bij voetbalclubs hoor je dagelijks over verschillende transfers en vooral de bedragen die er mee zijn gemoeid, maar bij hardlopers is het toch echt wel iets nieuws. Zo vaak gebeurd het niet dat men van de ene club, naar de andere gaat. Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen de Zandlopers en ik wens iedereen altijd veel loopplezier. Vele wedstrijden heb ik samen met hun gelopen, zij in het zwart en ik in het geel, maar altijd gezellig samen op weg. Maar dat Dirk Jan Robbe het boegbeeld van AVA, het anker in de storm, de Beer van Grolle, in de toekomst in het zwart aan de wedstrijd start zal staan kan ik echt niet bevatten. Hoe heeft dit zo kunnen komen? Wat is er toch aan de hand? 

Even een kort overzicht van wat er zich zaterdagmiddag bij de Deo-loop heeft afgespeeld. Vorige week tijdens de training hadden we er al over gesproken dat we naar de Deo-loop zouden gaan, onder andere Geert W, ondergetekende en waarschijnlijk nog wel meer Avajanen, waaronder Dirk Jan. Op vrijdagmiddag begon het geapp al. Ga je nog en welke afstand ga je lopen? Ik weet het nog niet, want ben geblesseerd. Omdat Geert en ik de 12,7 kilometer wilden gaan lopen als een rustige training, heb ik dit ook aan Dirk Jan voorgesteld maar hier reageerde hij niet op. Ook kwam de vraag niet of ik hem in Groenlo kon ophalen (wat ik anders bijna altijd doe, als we wedstrijden die kant op hebben). Er was iets, ik voelde het gewoon. Was het de blessure, had hij geen kaartje van AVA'70 gehad of was het de maand december? Ik had geen idee, maar het zat mij niet lekker.

Zaterdag rond 12 uur heb ik Geert thuis opgehaald en als goede vriend kan ik mijn verhaal aan hem kwijt. Doortastend als Geert is, kwam hij direct met een oplossing: we bellen Dirk Jan gewoon even op, vertellen hem dat we op weg zijn en hem zo oppikken in Groenlo. Aldus gedaan, maar alles wat we hoorden was: dit is de voice mail van Dirk Jan, spreek na de piep je naam in en ik bel je zo snel mogelijk terug. Einde verhaal.

Geert en ik zijn naar de wedstrijd gegaan, hebben ons ingeschreven en na een kop koffie zijn we richting de kleedkamer gegaan. Dirk Jan was ondertussen ook gearriveerd, een kleine groet kon er nog af. Op de vraag of hij met ons mee zou lopen kwam een duidelijk NEE, want hij liep de 9,1 kilometer. Ook in de kleedkamer bleef de sfeer ijzig, wij zaten links en Dirk Jan ging rechts zitten. Wij gingen inlopen, samen met onder andere de voorzitter van AVA'70. Dirk Jan ging heen en weer over het voetbal veld.

Toen Henk Mengers een foto van ons wilde gaan maken stond meneer opeens voor aan. Ik zocht hier toen nog niets achter. Na de wedstrijd stond Dirk Jan al onder de douche en Geert vroeg nog netjes aan hem hoe het was gegaan en of hij tevreden was. We kregen een antwoord, maar tevreden was hij niet. Normaal verwacht je dan de vraag naar ons toe, hoe het is gegaan maar helaas dat kon er deze middag ook niet af. Na afloop nog even in de kantine van Deo napraten, samen met de lopers van de Zandlopers en hun trainer Henk Mengers. Natuurlijk kwam Dirk Jan er toen wel bij, met zijn bal gehakt met mayonaise.

En toen, het voelde als een mes in de rug, kwam het hoge woord er uit. Dirk Jan richt zich tot Henk M en vroeg keihard, waar Geert en ik bij waren, of hij bij de Zandlopers kan komen voor de techniek training. Werkelijk het gebit viel me uit de mond, mijn ogen rolden door mijn gezicht en ik heb Geert zeker 5 minuten met stomme verbazing aan zitten kijken. Was dit Dirk Jan die wij kennen, waar we zelfs op de bruiloft zijn geweest?

Op de weg naar huis zag ik Dirk Jan nog in de berm staan, even heb ik met de auto die kant opgestuurd maar gelukkig kon Geert mij op tijd corrigeren. Maar om dit verhaal toch nog wat positief af te sluiten, toen ik thuis kwam had Dirk Jan al weer geappt. Morgenvroeg 10.00 uur bij AVA’70? Gelukkig dacht ik, in deze december maand heeft Dirk Jan toch nog het licht gezien.

Wim Brinkman

PS. Neem het verhaal wel met een korreltje zout, al hoewel een goede techniektraining voor Dirk Jan zeker geen weggegooid geld is. Want na al zijn wedstrijden, moet de plaatselijke gemeente vaak de weg op nieuw asfalteren, van al dat geslof. 

Tijdens de Deo-loop hebben we, samen met de Zandlopers, heerlijk gelopen. Vrijdag 28 december staat er een gezamenlijke duurloop op het programma, houd de site van Geert Wevers hier de komende week voor in de gaten!

Geen opmerkingen: