maandag 7 september 2020

Is hardlopen slecht voor je knieën?

Hardlopen is op de lange termijn niet schadelijk voor de knieën
Je hebt het vast weleens om je heen gehoord. Hardlopen zou slecht zijn voor de knieën. Een hardnekkige overtuiging die sommige mensen ervan weerhoudt de hardloopschoenen aan te trekken. Nergens voor nodig!

Tijdens het hardlopen maak je voortdurend dezelfde beweging en dat is volgens sommigen funest voor je knieën. De kracht die je knieën bij iedere stap te verdragen krijgen, zou het kraakbeen namelijk onder druk zetten en zo op lange termijn slijtage aan het kniegewricht veroorzaken. De meest recente onderzoeken bewijzen echter het tegendeel.

Geen risicofactor
In 2013 werd een grootschalig onderzoek gepubliceerd waarvoor ruim 75.000 hardlopers en 15.000 wandelaars meerdere jaren zijn gevolgd. Hieruit komt naar voren dat hardlopers juist minder vaak last hebben van artrose (gewrichtsslijtage) dan gemiddeld. Zelfs het regelmatig lopen van marathons zou geen verschil maken. Hetzelfde effect is de zien bij mensen die regelmatig wandelen. Onderzoekers linken deze resultaten aan het gemiddeld lagere lichaamsgewicht van hardlopers.

Andere onderzoekers kwamen in 2017 met een vergelijkbare conclusie op basis van eerdere onderzoeksresultaten. Slechts 3,5 procent van de recreatieve hardlopers bleek heup- of knieartrose te hebben ontwikkeld – in tegenstelling tot 10,2 procent bij mensen die niet aan hardlopen deden. Professionele (ex)topsporters leken echter wel vaker last te hebben van artrose. Daarbij gaat het om zulke extreme belasting, dat dit voor de meeste hardlopers niet geldt.

Beschermend effect
Hardlopen is dus niet per definitie slecht voor je knieën. Met name een hoog BMI is een risicofactor om artrose te ontwikkelen, omdat overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Ook inactiviteit en spierzwakte rond de knieën blijken een hogere risico te zijn voor gewrichtsslijtage dan de belasting van het hardlopen. Kraakbeen heeft namelijk belasting nodig om goed te blijven functioneren. Wat dat betreft kan hardlopen juist een positieve invloed hebben op de kwaliteit van het kraakbeen.

Train verstandig
Natuurlijk is hardlopen niet zonder risico’s. De kans op een knieblessure, zoals een lopersknie is altijd aanwezig. Ondanks het feit dat hardlopen op lange termijn dus geen knieproblemen veroorzaakt, zijn er natuurlijk wel een aantal andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat er lichamelijke problemen en pijntjes kunnen ontstaan. Let op voor overbelasting, zeker in combinatie met een hogere leeftijd, overgewicht en eerdere knieblessures.

Het goede nieuws is dus dat hardlopen (in ieder geval op recreatief niveau) op de lange termijn niet schadelijk is voor de knieën. Het kan de kwaliteit van het kraakbeen zelfs bevorderen. Wel is het opletten wanneer andere risicofactoren aanwezig zijn, zoals een hogere leeftijd, overgewicht en eerdere knieblessures. (bron)

Geen opmerkingen: