vrijdag 18 september 2020

Sportdrank of chocolademelk als herstel?

Zo verhoudt chocolademelk zich tot het drinken van sportdrank
Als een studie naar zuivel gesponsord wordt door een zuivelbedrijf moet je op je tellen passen. In een onderzoek gepubliceerd in 2019 kwam naar voren dat het drinken van chocolademelk wel eens spectaculair goed voor ons zou kunnen zijn, zeker in vergelijking met het drinken van sportdrank. We bekijken deze resultaten dus met een kritisch oog. Maar eerlijk gezegd: hoeveel excuses hebben we nodig om naar de chocolademelk te grijpen?

Een bron van belangrijke stoffen
Dat chocolademelk – gemaakt van koemelk - een goed herstelproduct is weten we al langer. Het bevat belangrijke eiwitten, is vloeibaar (en worden dus snel opgenomen), zit vol BCAA’s (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en zelfs elektrolyten (zoals natrium en kalium) zijn te vinden in chocolademelk. Voor mensen zonder lactose-intolerantie is een glas chocolademelk na een training een goede manier om snel al deze stoffen binnen te krijgen. Maar hoe verhoudt chocolademelk zich nu tot het drinken van sportdrank?

Krachtpatsers
Maar liefst 103 middelbare school-studenten deden mee met het onderzoek. De helft van deze groep kreeg tijdens een zeven weken durend schoolkamp na elke training een flinke portie van een commerciële sportdrank. Deze drank bevatte enkel koolhydraten en wat natrium (700 ml, 42 gram koolhydraten). De andere groep kreeg 475 ml magere chocolademelk met, naast 44 gram koolhydraten, ook 16 gram eiwit en een vergelijkbare portie natrium. Voor en na de zeven trainingsweken werd een aantal testen afgenomen zoals squats, bench press en power cleans. Het resultaat? De groep studenten die chocolademelk had gedronken, was maar liefst 12.3% vooruitgegaan in de testen. De andere groep ging slechts 2.7% vooruit. De scholieren die alleen koolhydraten namen na de training zagen hun resultaten op de bench press zelfs afnemen.

Zijn we overtuigd?
De onderzoekers stellen dat het eiwit in de chocolademelk er hoogstwaarschijnlijk voor heeft gezorgd dat de scholieren beter herstelden en zo meer baat hadden bij hun trainingsprogramma. Eerdere studies ondersteunen deze resultaten en toonden aan dat chocolademelk net zo effectief is als andere (duurdere) hersteldranken. Gesponsorde studie of niet? Als je de keuze hebt tussen een flesje sportdrank en een pakje chocolademelk na je training dan stellen wij voor dat je het zekere voor het onzekere neemt. Warme chocolademelk mag overigens ook. (bron)

Geen opmerkingen: