dinsdag 8 september 2020

Wat zijn de (ongeschreven) regels van het hardlopen?

Groet je elkaar?
Of je nu in de stad of door de natuur loopt, als hardloper begeef je je op openbaar terrein. Bovendien ben je meestal niet de enige, dus heb je rekening te houden met andere weggebruikers. Wat zijn de (ongeschreven) regels van het hardlopen?

Kun je als hardloper het beste op het voetpad of het fietspad lopen? Aan welke kant van de weg loop je? Groet je andere lopers? Het zijn misschien dingen die je op de automatische piloot doet. Toch heeft het grote invloed op je omgeving en andere weggebruikers. Daarom een kort lesje hardloopetiquette.

Waar loop je?
Of je gebruik kunt maken van het voetpad, hangt af van hoe breed en druk het is. Wanneer er weinig wandelaars zijn, is het voetpad een veilige keuze. Het tempo van sommige hardlopers komt echter meer overeen met dat van een fietser. Kies dan voor het fietspad om de verkeersstroom zo optimaal mogelijk te houden. Bij fietspaden loop je het liefst aan de rechterkant van de weg, waardoor je met het verkeer meeloopt. Loop je over een autoweg dan kan de linkerkant van de weg gunstiger zijn, zodat je zelf tegemoetkomend verkeer in de gaten kunt houden.

Welk pad kies je?
In het bos heb je vaak gemarkeerde routes die je kunt volgen. De smalle mountainbikepaadjes zijn vaak extra uitdagend om overheen te lopen, terwijl de brede ruiterpaden ideaal zijn wanneer je met een loopmaatje bent. Houd er rekening mee dat deze paden bedoeld zijn voor andere weggebruikers. Maak plaats door even opzij te stappen of een extra bochtje te maken wanneer je een mountainbiker of ruiter te paard kruist. Hardlopers kunnen nou eenmaal wat makkelijker van richting veranderen of tot stilstand komen.

Hoe kruis je anderen?
Zowel in het verkeer als in de natuur heb je te maken met kruisingen en oversteekpunten. Over het algemeen haal je andere mensen meestal links in. Geef elkaar de ruimte – in ieder geval 1,5 meter – en wacht even voordat je weer rechts invoegt. Wandelaars kunnen schrikken wanneer je hen zomaar inhaalt. Het is dus goed om te laten merken dat je eraan komt, bijvoorbeeld met een kuchje of door wat extra luide voetstappen te zetten.

Groet je elkaar?
Verplicht is het natuurlijk niet, maar gewaardeerd wordt het wel. Groet elkaar, geef een bemoedigend knikje of steek een duimpje omhoog. Een kleine moeite waarmee je een andere hardloper, wandelaar of fietser weer voorziet van de nodige positiviteit.

Een strikte hardloopetiquette bestaat natuurlijk niet en wat de beste manier is om jezelf te gedragen, hangt af van de situatie. Toon in ieder geval respect voor elkaar en de omgeving, dan kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. (bron)

Geen opmerkingen: