donderdag 1 augustus 2013

La Boucle de la Plate Taille

De kreek met plezierbootjes
Het is donderdagmorgen 1 augustus en mijn rustmaand juli zit er weer op. Wat is het toch heerlijk om voor een maandje maar de helft van de kilometers te maken, van wat ik anders loop en dan ook allemaal nog eens erg rustig. Het beloofd een erg warme dag te worden als ik even na 7.00 uur de hardloopschoenen aan trek. De bedoeling is om een ronde van 16 kilometer rond het grootste stuwmeer van België la Plate Taille te lopen, dat pal voor onze bungalow ligt. Een kwartiertje later vertrek ik en ik weet wat me te wachten staat omdat ik dezelfde ronde ook al eens met de mountain-bike heb gefietst.

Drie kleine witte zeilbootjes dobberen rustig op het meer en als ik wat foto's wil maken op het aanlegsteiger boven het water schrik ik even en zie ik dat hier drie personen in hun slaapzak de nacht hebben doorgebracht. Ik stoor ze maar niet en na een kilometer verlaat ik ons vakantiepark van Village l'Eau d'Heure. Ik loop verder over de prachtige paden rond het meer. De breedte van de weg en het asfalt hebben veel weg van onze eigen AVA'70 baan en ondertussen vraag ik me af of we al op de nieuwe baan kunnen trainen, als we weer in Aalten zijn. 

De volgende kilometers vertonen een zacht golvend reliëf terwijl het klaterende water zachtjes de wal op zoekt, een mooi geluid geeft het weer. In het eerste uur kom ik bijna niemand tegen en het bladerdek van de hoge bomen waar ik onder door loop geven een lekkere afkoeling. Iedere 5 minuten maak ik een kleine versnelling van 200 meter maar dat vat me tegen. Er moet in de komende weken op de training nog weer heel wat gebeuren. Hoe verder dat ik kom hoe meer dat ik na mijn versnelling even een eindje ga wandelen en twee keer over pak ik een bankje om even van het prachtige uitzicht te genieten. Die rust doet me goed, ik heb tenslotte ook nog vakantie!

Ik passeer de kreek met plezierbootjes en dit is één van de mooiste plekjes van de route. Tientallen bootjes liggen op het water op hun eigenaren te wachten en ik denk dat er vandaag en morgen met dit schitterende weer wel wat van hun plaats zullen komen. De zeil- en duikclub laat ik links liggen, als even later de grootste stuwdam van België voor mijn neus op duikt. Bij maximale vulling van het meer kan de diepte 43 meter bedragen aan de voet van de helling. Het water van het kunstmatige meer is vrij helder en vaak staat er ook wat stroming.

Als ik deze gepasseerd ben loop ik de laatste kilometers terug naar ons vakantiepark. Op het Natura Parc en het net aangelegde Golden Lakes Village is nog weinig te beleven. Om 9.15 uur liggen de warme broodjes in ons huisje al op me te wachten, een heerlijk begin van de dag.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
De stuwdam aan de la Plate Taille

2 opmerkingen:

Marco zei

Mooie foto's Geert!

Unknown zei

Je hebt het weer goed voor elkaar. Prachtige omgeving en ook nog eens verse broodjes. Oh en dat trainen op de nieuwe baan, ik weet niet hoe lang je nog weg bent :-)