donderdag 19 december 2013

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 8

‘Koude Oorlog’ in de Achterhoek

De feestdagen staan voor de deur. Voor mij een reden om eenmalig af te reizen naar Winterswijk voor een nieuw outfit. Het is guur weer. Het waait en het miezert een beetje. Ik besluit toch op de fiets te gaan. Via het Loohuisbos rijd ik richting de Haart. Het tempo zit er lekker in. In gedachten denk ik aan dat vreselijke geslenter door die winkels. Die opdringerige naar parfum meurende verkoopster in je nek. Altijd hebben ze weer een dooddoener paraat: “Als je iets zoekt, weet je me te vinden,” piepen ze dan met zo’n schijnheilige slijmstem. Ik merk dat door die gedachten mijn bloeddruk omhoog schiet. In de verte zie ik de grote touringcar van Steakhouse Vivaldi al staan, het schiet lekker op! He! Wat is dat nou? Prikkeldraad? En wat is dat van rare wachttoren? “Stapt u maar even af jongeman!”, schreeuwt een onbekende stem met een duidelijk Winterswijks accent. Een man met een klein zwart snorretje komt op mij afgestormd. “Paspoort”, zegt de in legeruniform gehulde man. Ik haal met trillende handen mijn ID-kaart uit mijn portemonnee. “U woont in Aalten? Dan kunt u hier niet verder!”

In de wandelgangen had ik al vernomen dat de relatie tussen Aalten en Winterswijk op gespannen voet staat. Naar verluidt heef burgemeester Bert Berghoef er onlangs persoonlijk voor gezorgd dat een vrouw uit Meddo geen woning in Aalten kon krijgen. Bij de McDonald’s in Winterswijk werd een Aaltens gezin de toegang geweigerd alleen omdat zij een nummerbord van een locale autodealer hadden! De haat tussen de twee Achterhoekse dorpen is niet iets van de laatste tijd. Het is er altijd al geweest. De laatste periode is het alleen véél erger geworden. Reden: de rivaliteit tussen AVA’70 (Aalten) en AV-Archeus (Winterswijk)

De twee verenigingen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. De eerste spanningen ontstonden enkele jaren terug met de komst van de Kramp Run. Alle Achterhoekse verenigingen werden bij de organisatie van deze inmiddels zeer succesvolle loop betrokken. Alleen Archeus mocht niet meespelen (Ava’70 1-0 AV-Archeus). Uit pure woede kozen de Winterswijkers ervoor om hun marathon te houden tijdens het volksfeest van Aalten (Ava’70 1-1 Archeus). De KroeseWevers Cross bleek een goede Winterswijks troef op de wedstrijdkalender. Archeus nam hierdoor de leiding in de psychologische oorlogsvoering. (Ava’70 1-2 AV-Archeus) Maar Ava’70 sloeg vreselijk hard terug. De Aaltenaren besloten een wedstrijd te organiseren op Winterswijks Grondgebied! De Twee Bruggenloop. Dit schoot bij de Noorderburen volledig in het verkeerde keelgat. De loop werd in eerste instantie geboycot door de rood-blauwen, maar om de gemoederen te sussen trokken zij deze boycot een paar weken voor de loop weer in. (Ava’70 2-2 AV-Archeus)

Met de aanleg van de gloednieuwe accommodatie bleef Ava’70 keihard doorgaan met de provocaties. Even leek de ‘koude oorlog’ daadwerkelijk in een slagveld te veranderen, maar het liep met een sisser af. Een aantal leden van Archeus besloten de baan van Ava’70 gedeeltelijk in hun clubkleuren te schilderen. Rood en wit. Op één of andere manier heeft geen enkel ava-lid hier tot op de dag van vandaag iets van gemerkt. (Ava’70 3-2 AV-Archeus) De ultieme wraak kwam enkele weken geleden. De gemeenteraad van Winterswijk stemde in met een 400 meter atletiekbaan voor Archeus. Niet zo’n lullig 300 meter baantje, maar een ‘echte’ atletiekbaan zullen ze in ‘Wenters’ gedacht hebben. (Ava’70 3-3 AV-Archeus). Een dolksteek in de rug van de Avajanen.

De strijd tussen de verenigingen loopt vreselijk uit de hand. Jan Ruesink, secretaris van AV-Archeus, werd vlak voor de start van de laatste Boekeldercross door Theo S. opgesloten op het toilet. Drie uur heeft Ruesink hier vast gezeten. Dit lieten de Winterswijkers niet over hun kant gaan. Ava-Voorzitter Dave Posthumus kreeg onlangs de deksel behoorlijk op zijn neus. Bij zijn tweede huis en favoriete restaurant Wok Wamelink moest hij voor zijn gezin 1750 euro aftikken. Hij weigerde dit bedrag te betalen. De plaatselijke Gendarmerie nam hem na een flinke worsteling mee naar het bureau. Hier heeft hij 14 uur in verhoor gezeten.

De spanningen tussen Ava’70 en AV-Archeus beginnen dezelfde vormen aan te nemen als de strijd op het Koreaans schiereiland of die van de vroegere ruzie tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten. Wonder boven wonder lijken de verenigingen door deze ‘koude oorlog’ het beste in elkaar naar boven te halen. Collega-verenigingen ARGO Atletiek uit Doetinchem en Atletico’73 uit Ulft zijn hard bezig om te bemiddelen. Tijdens de KroeseWevers Cross van 12 januari gaan de vier verenigingen hoogstwaarschijnlijk met elkaar om tafel. Tijdens dat crisisberaad wordt gesproken over een mogelijk staakt-het-vuren. 

8 opmerkingen:

Geert zei

Prachtig verhaal weer Erwin en houd die Theo S. maar in de gaten!

Jozo zei

Echt mooi Erwin...!

Björn zei

Mooi verhaal weer Erwin, maar voor een nieuw outfit kun je ook gewoon naar "Onnink textiel" in Aalten

theo stronks zei

Ik heb sterk het vermoeden dat ze bij de nog te bouwen accommodatie geen toiletten bouwen,het is Jan zo goed bevallen,dat ze straks bij AVA op de pot gaan zitten.

Anoniem zei

Joho, joho, Erwin, makker.
Het is inmiddels 4-3 in het voordeel van AVA'70.
Op één of andere manier is dit Winterswijkse restaurant sponsor geworden van AVA'70.
Ik moest er ff voor zitten, maar dan is het er toch van gekomen.
We komen er graag.
Trouwens ik mag die rakkers van Archeus wel. Harry is my friend.
Dave

Gerdie Duenk zei

geweldig

Anoniem zei

Erwin, wat je er niet bij verteld hebt: ik heb daar zolang vastgezeten op het toilet dat de Ringkampsbulten er een flinke bult bij hebben gekregen. Het doet mij een groot genoegen dat alle AVA-lopers daar nu elke keer overheen moeten.
Jan Ruesink

Harry Grevers zei

Schokkend, terwijl we denken constructieve top-onderhandelingen te voeren met "friend" Dave en consorten over de mooie toekomst van de Achterhoekse Atletiek vliegen de oudgedienden elkaar naar de keel. Inderdaad hoog tijd voor crisisberaad, 12 januari te Winterswijk. Of daar naast Ava nog meer geelhemden bij nodig zijn betwijfel ik. Sinds vandaag is het trouwens minimaal 4-4 ; de oudste inschrijver voor de KW-Cross staat voor alsnog op naam van Archeus (80 jaar en stil running)
We zullen het prikkeldraad bij Vivaldi vast laten verwijderen....