zondag 1 december 2013

's-Heerenberg 18e Montferland Run - 7,5 km - 29,56 min - 35e plaats

van rechts naar links Kiptoo, Kibet, Kibret, Kipsang, Some en Wevers (foto Andre Zweerink)


De dag na de 18e Montferland Run in 's-Heerenberg heb ik alle 11 filmpjes die door Pfixx Solar werden aangeboden eens rustig terug gekeken. Iedere keer dat ik mijn eigen op videobeelden zie hardlopen dan schrik ik van mijn eigen stijl. Het ziet er niet uit en ik vind het erg lomperig overkomen. De eerste keer dat ik mijn eigen op bewegende sportbeelden terug zag, zal aan het eind van de jaren tachtig zijn geweest toen ik nog in het eerste elftal van AZSV voetbalde. Een oom van mij filmde toen de wedstrijd en ook toen schrok ik al enorm. Het leek wel of het in de vertraging werd afgespeeld. Heel wat anders dan bij de echte toppers. 

Ik had het geluk dat ik voor de start van de 15 kilometer erg dicht in de buurt kon komen van al die wereldtoppers. Kiptto, Kibet,  Kibret, Kipsang en Some, ik kon ze bij wijze van spreken aanraken en er werd me door de organisatie geen strobreed in de weg gelegd. Mooi dat het in deze tijd nog kan en ik denk dat de hardloopsport één van de weinige sporten is waar dat ook kan. Kleine, schriele mannetjes van amper 55-60 kilo die uit Kenia, Uganda en Ethiopië zijn over gevlogen om hier een wedstrijd te kunnen lopen. Het liefst gaan ze met een zak vol geld terug om zichzelf maar ook hun familie te kunnen onderhouden. 


In 's-Heerenberg mag ik dan ook altijd graag de 7,5 kilometer lopen, om later op de dag de 15 kilometer wedstrijd goed te kunnen volgen. Wat een snelheid, tempo, souplesse en macht hebben die mannen, het is een prachtig gezicht om naar te kijken. Zelf ben ik best wel trots dat het mij gelukt is om de 7,5 kilometer net onder het halve uur te houden, deze mannen hebben er dan al dik tien kilometer opzitten. Waar halen ze het vandaan? 


De wedstrijd in ’s-Heerenberg werd onder gunstige weersomstandigheden afgelegd; de temperatuur was laag, er stond geen wind en de winterzon maakte de belevingstemperaatuur erg aangenaam. Er deden een recordaantal van 3903 deelnemers mee. Wij liepen zelf de laatste wedstrijd van dit jaar voor mijn werkgever Estinea en we stonden vandaag met een man of tien aan de start. Twee personen namen deel aan de 15 kilometer, de anderen aan de 7,5 kilometer. En of je nu een echte wereldtopper bent of een eenvoudige recreant als ik, als je plezier in het lopen hebt en er komen geen fysieke ongemakken dan kun je het op ieder niveau nog wel even volhouden.

8 opmerkingen:

Evelien zei

Prachtige foto. En mooi geschreven. Ik vind dat eej mooi loopt heur.

Heidie zei

Haha...geweldig die foto met die snelle heren....je staat er achter of je iets heel stiekems doet waar je ook wel heel trots op bent! Maar inderdaad...lekker belangrijk hoe het eruit ziet als je loopt....als' t maar snel is!

wim zei

Wie zijn toch die donkere heren voor Geert Wevers?

Katja zei

Haha Geert, dit bedoelde ik. Ik zag je zondag al poseren. Het ziet er inderdaad niet uit hoe je loopt.(geintje)

jelle zei

Dat is een stoere foto geer
Wanneer loop jij met die snelle mannen mee als je die bij kunt houden
Die gaan toch te hard voor jou dan
Moet je maar alleen maar op de foto met die snelle mannen

Geertjan zei

Klasse gelopen Geert! Ik kan daar heel veel respect voor hebben als mannen/vrouwen van boven de vijftig nog steeds met veel passie hardlopen.

Frank zei

De verwachting is, dat de speersnelle Afrikanen thuis op zijn minst moeten uitleggen, wie die vijfde persoon op de foto is...
Concurrent, manager, sponsor of gewoon een sportief boertje uit de Achterhoek die van hardlopen een prachtige hobby heeft gemaakt?
Ik vind het een STIJLvolle foto en met die "STIJLloze" draverij van je, laat je wel even honderden atleten achter je. Maar als je er over wilt praten.. je weet mijn nummer!

Gerben zei

Tied veur een clinic of zoiets!!!!;-)