zaterdag 21 december 2013

Verslag van de 1e Montferland Night Trail in Stokkum

Debuut Montferland Night Trail succes!

Zaterdag 21 december was het debuut van de Montferland Night Trail. Al een tijdje geleden was de inschrijving gesloten wegens het bereiken van de limiet van 300 deelnemers. In één van de laatste nieuwsbrieven van de organisatie werden meerdere plekken genoemd waar je kon parkeren, maar die een stukje lopen van de start waren. Ik was ook benieuwd of en hoe de organisatie 300 mensen in een voetbalkantine dacht te kunnen stouwen en hoe de route bepijld zou zijn.

Zo vertrok ik vol goede moed met een aantal clubgenoten bijtijds richting Stokkum en tot onze verbazing konden we gewoon nog bij de voetbalclub parkeren. Het was er al een drukte van belang met kinderen die al vol spanning rond renden met een hoofdlampje op. Er was nl. ook een jeugd Night Run. Na het nummer opgehaald te hebben genoten we van een kopje koffie (1 euro, kom daar maar eens om in het café). Even een rondje over het terrein maken om de stands van Inov-8 en een buitensportzaak te bekijken en verlekkerd naar nieuwe schoenen te kijken. Je kon overigens gratis een paar testschoenen van Inov-8 aandoen en daar de wedstrijd mee lopen, wat een mooie service.
Langzamerhand werd het inmiddels drukker met deelnemers, zo kwam AVA’70 met maar liefst 17 mensen opdraven. Verder waren er niet alleen veel mensen uit de regio, maar bleek dat er liefhebbers uit het hele land naar het oosten des lands getrokken waren om een eindje in het donker te rennen. Daaruit blijkt wel dat het verschijnsel Nighttrail iets bijzonders is. De kantine en de kleedkamer puilde inmiddels uit van de mensen en de gebruikelijke rijen voor de wc’s werden dan ook al snel gevormd. De sfeer was echter opperbest, iedereen was met elkaar aan de klets (waarschijnlijk om de specs van de koplampjes te vergelijken).
Iets voor 19:00 uur trok de hele meute naar buiten voor de start. Vooraf kon je al zien in welk groepje van 5 je ingedeeld was en hoe laat je zou moeten starten. Om drukte bij de start en valpartijen te voorkomen werd er nl steeds met een klein tijdsverschil gestart. Ik startte om 19:09 en hoewel de startprocedure enigszins chaotisch aandeed kwam toch iedereen precies op tijd weg. Plusje voor de organisatie, want al vanaf het begin liep ik eigenlijk met volop ruimte waardoor ook de reflecterende pijlen duidelijk te zien waren. Er hingen er ook voldoende, waardoor je eigenlijk nooit het gevoel had dat je verkeerd liep.
Na het dorp uitgelopen te zijn doken we al snel het bos in en kwamen we bij de eerste klim. Hier kon je een lint van dansende lichtjes naar boven zien bewegen, mooi gezicht. Na een stukje met klimmen en dalen begon ik wat hoger in de ademhaling te komen en vroeg ik me af of ik niet te snel gestart was. Gelukkig kwam er een stuk met lange zandpaden waarop ik prima kon herstellen en ik zat al snel weer uit te kijken naar de volgende heuvels en hopelijk wat singletrack paadjes. Dat viel een klein beetje tegen. De route volgde de wat grotere paden, misschien voor de veiligheid of mogelijk dat er geen toestemming voor was. Als je wat vaker in het Montferland getraind hebt (zoals ik) weet je dat er een hoop mooie paden gemist zijn.
Niet dat dat een groot nadeel was overigens. In het donker herkende ik nl. eigenlijk geen enkel pad en had ik bijna de hele weg geen idee waar ik was. De organisatie had echter een groot aantal vrijwilligers opgetrommeld en die waren her en der in het bos neergezet om verdwalen te voorkomen en mogelijke uitvallers meteen op te vangen. Zo werd mijn clubgenoot aan een reserve koplamp geholpen nadat die van hem het opgaf, en hij in het donker zijn weg moest vinden. Een groot compliment voor deze vrijwilligers die koude wind en regen trotseerden om ons een leuke avond te bezorgen!
Op de helft van de route was bij Hotel Montferland een verversingspost geregeld. Hoewel ik door het frisse weer niet echt dorst had, was een slokje thee en een stuk chocolade een welkome versnapering. Tevreden knabbelend vervolgde ik mijn weg door het donkere bos. Af en toe haalde ik mensen in en had ik tijd voor een praatje. Aangezien ik zelf al een tijdje door knieklachten geplaagd wordt had ik me voorgenomen het kalm aan te doen en me te focussen op een nette barefootstyle techniek. Dat er altijd mensen zijn die dat verder door kunnen voeren bleek wel uit het feit dat er iemand was die de loop op blote voeten deed (en me ook nog eens ruim voor bleef). Daarnaast werd ik ook regelmatig voorbij gedenderd door snelle deelnemers met een flinke lichtbundel op hun hoofd, waardoor het wel leek of er stropers in het bos bezig waren.
Ruim na de verversingspost kwam ineens Huize Berg in beeld. Het kasteel werd mooi verlicht en was een soort van baken, terwijl wij een aantal lussen in het gebied er omheen deden. Waarschijnlijk liepen we o.a. door de Plantage, maar in het donker was dat allemaal niet te herkennen. Dat maakte het toch ook wel spannend allemaal. Op het laatst mochten we nog even een weiland naar beneden doorsteken door een lint op de grond te volgen. Tussen de koeievlaaien door in vol tempo naar beneden in het donker was een aparte gewaarwording.
Kort daarna was het eigenlijk al weer klaar, het bordje bebouwde kom van Stokkum kwam in beeld en toen waren we al weer bij de finish. Veel te snel afgelopen, ik vermaakte me nog kostelijk. na de finish kregen we een flesje aangeboden en nu had ik best dorst. Een flinke slok kwam er echter bijna net zo vlot weer uit. Een Erdinger Alcoholfrei na de finish ben ik al bijna gewend, maar een Stender Red Orange is wel een hele andere categorie. Brr, alleen voor liefhebbers denk ik. Nadat ik me had omgekleed kreeg ik in de kantine een lekkere pannenkoek, dat smaakte me een stuk beter. Ook de erwtensoep was lekker en zo was ik al snel weer helemaal het mannetje.
In ‘onze’ hoek van de kantine werd het al snel heel gezellig, sterke verhalen deden de ronde onder het genot van een flesje en er werd heel wat afgelachen. Iedereen was het er over eens dat de organisatie een prachtig evenement had neer gezet. Top uitgezet, vriendelijke vrijwilligers overal en alles klopte gewoon. Een schoolvoorbeeld van hoe een kleine groep mensen samen een geweldige trailrun kunnen organiseren. Wat mij betreft zeker een vervolg waard, en als ik zo om me heen hoorde was ik daar zeker niet de enige in.  Ergens in de zomer lijkt het me ook leuk, een Midsummer Night Trail bijvoorbeeld.
Sportieve groet, Andre Bleumink

4 opmerkingen:

Gerdie Duenk zei

Mooi verslag, al smaakte mij het biertje wel

Geert zei

Ja die smaakte mij ook prima Gerdie, Andre bedankt voor het verslag.

Anoniem zei

Ja was een topper zeker voor herhaling vatbaar groet linda

Gerben zei

Het was een mooie trail. Dit kan wel eens een verslaving worden!! trailen mooi man.!