dinsdag 3 december 2013

Zutphen-Eefde-Warnsveld

havezate den Dam
Waar op 8 april 1945 de Canadezen als bevrijders de stad Zutphen binnentrokken, loop ik in oostelijke richting over de Canadezenbrug de stad uit. Net voor de brug met het Twentekanaal sla ik rechtsaf en zie in de verte het sluizencomplex van Eefde aan de horizon verschijnen. Opmerkelijk is de diepe geul van de IJssel tot het sluizencomplex, dat is gedaan om de treinen vanaf het station van Zutphen niet te steil te laten klimmen. De trein naar Winterswijk gaat onder de brug door.

Als ik een eindje voor de sluizen het bos in loop, kom ik bij havezate Den Dam, een wit negentiende-eeuwse villa. Een eerste vermelding van deze havezate dateert van 1399, waarschijnlijk bevond het zich toen op een een andere plaats, dan waar het huidige, in 1599 gebouwde huis staat. Een huis dat in 1765 en 1875 verscheidene make-overs heeft ondergaan, waardoor veel van het oorspronkelijke karakter verloren is gegaan. De havezathe ligt nu prachtig in het winterzonnetje te pronken.

Als ik even later de plaats Eefde binnenloop valt mijn oog op landgoed De Voorst, dat onderdeel uitmaakt van het Geldersch Landschap en de Geldersche Kastelen. Door een trappaal in beweging te zetten, wordt me verteld dat ik me in het Versailles van de Achterhoek waan en dat Huis De Voorst een statig 17e-eeuws huis is in een prachtig gevarieerd landschap met een tuin, parkbos en cultuurgronden. In het huis kan ook worden getrouwd.

Over een dek van bladeren loop ik op een prachtig laantje verder en ga ik via een statig wit houten bruggetje de Berkel over dat me naar de plaats Warnsveld brengt. In het centrum van dit dorp staat de NH Martinuskerk met een toren uit de 11e eeuw. Voordat ik het in de gaten heb loop ik de stad Zutphen al weer binnen. Het is partnerstad met Satu Mare, Shrewsbury, Tartu en Villa Sandini, wat me overigens weinig zegt. Na ongeveer een uur ben ik weer op de plaats van vertrek, ik heb de omgeving van de hanzestad Zutphen wat beter leren kennen.

Klik op de link voor enkele foto's


fotoalbum
de Canadezenbrug
Sluizencomplex van Eefde

Geen opmerkingen: