zaterdag 23 juni 2018

AVAZSV pakt sportiviteitsprijs bij het straatvoetbal!

AVAZSV, een mooie mix tussen AVA, AZSV en Athletico
De afgelopen 2 weken hingen de hardloopschoenen tijdelijk in de wilgen. Er moest gevoetbald worden! Een enthousiaste club van AVA jongens had zich opgegeven voor het roemruchte Stratenvoetbaltoernooi. Het toernooi waar de voetbal-skills, strijd, passie en ongecontroleerde lompheid in een groot harmonieus festijn met elkaar versmelten. Ook wordt er elk jaar weer een poging gedaan om zoveel mogelijk bier per m² te drinken. Op de vrijdagavonden gaan er een slordige 150 kratten door…voor onze AVA kantine is dit geweld niet voor te stellen!

Omdat zoonlief Sam, wel enthousiast maar weinig voetbal-skills, uiteraard ook mee deed, vroeg hij of ik ook mee wilde doen. Mijn hart zei uiteraard ja, maar mijn lijf zei nee. Ja dus! Ik negeer dat stemmetje van mijn lijf wel eens vaker… Ook zoon Edo deed mee, en hij had wat voetbalvrienden erbij gevraagd. Daarmee hadden we ongeveer 50% voetballers, 50% hardlopers. Een spannende cocktail voor een hoop lol maar gegarandeerd weinig punten. Ik kwam terecht in een whatsapp-groepje van de jonge leu en ervoer wat jongeren tussen 15 en 20 jaar hele dagen ervaren. 150 appjes per dag, minstens, met vaak pure onzin, vroegen om mijn aandacht. Mijn oude voetbalschoenen hingen inmiddels 11 jaar in de wilgen, dus deze heb ik uitgehaald. Goed in het vet gezet en geïnvesteerd in nieuwe veters. Deze waren ietwat aangevreten door de muizen. Ook de scheenbeschermers hadden de muizentand des tijds niet doorstaan. Een kleine investering was dus nodig om dit 47-jarig oude lijf weer te hijsen in een heuse voetbal outfit.

Mick Wagener was onze coach en zorgde dat de randvoorwaarden goed in orde waren. We kregen een mooi shirtje, mede mogelijk gemaakt door Vaags Molenwerken, Boekelder, BDB Diervoeding en KHK Textiel. Spar Bredevoort was zo vriendelijk om een kratje bidons te schenken. Allen hartelijk dank! De coach had met zijn scherpe blik gezien dat het met het loopvermogen binnen zijn team wel goed zat, het voetballend vermogen was wat schaars. De tactiek was dan ook om de tegenstander zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. En als we de bal een keertje hadden veroverd, direct inleveren bij de jongens die er ook daadwerkelijk iets mee konden. Deze tactiek werkte zo nu en dan. In de eerste wedstrijd pakten we al gelijk een puntje, dus dat was hoopgevend. De overige wedstrijden van de poule werden helaas verloren. Maar, en dat moet gezegd worden, we gingen strijdend ten onder!

Een logisch gevolg van deze resultaten was een klassering in de verliezerspoule. Daar zouden we gelijkgestemden en vergelijkbaar talent aantreffen. Deze inschatting ging deels op. Ook in deze poule moest het atletische enthousiasme het vaak afleggen tegen het berekende voetbalvernuft. Een hoogtepunt mochten we op de vrijdagavond beleven: een klinkende 3-1 overwinning op FC Goorzicht, het altijd lastige campingteam. De overwinning werd mede mogelijk gemaakt door de afgestofte katachtige reddingen van keeper André Pöstgens. André, de vader van onze middenvelder Duco, had de afgelopen 5 jaar niet meer gekeept, maar hij was nog niks niet sleets!

Op de slotdag mochten we nog een laatste potje voetballen. Tegen Keukenrol United, een niet te onderschatten tegenstander, moesten nog een laatste keer de stramme spieren opgerekt worden. We kwamen warempel op voorsprong door een prachtige goal van zoon Sam. Dat doet ie normaal nooit! 20 jaar geleden heb ik een bal in zijn wiegje gelegd, met de hoop dat dit zijn balgevoel ten goede zou komen. En kijk hier, het resultaat! Klein nadeel: in huize ter Haar worden de ins en de outs van deze zeldzame goal tot vervelens toe breed uitgemeten. En dit gaat nog wel even duren…

Zo hebben we 2 prachtige weken beleefd, die nemen ze me niet meer af. Voetballen met je eigen jongens, dat was genieten geblazen. Ik heb er werk voor afgezegd, want dat kan wel later. Dat voetballen niet, want dit lijf kraakt van alle kanten. Een klein tussenstandje: vel van de knieën door dat verrekte kunstgras, de nagel van de ene grote teen blauw, de ander hangt er wat losjes bij, de liezen staan op springen, de rug protesteert bij elke beweging. Maar dit was het allemaal waard! We werden door de organisatie verrast met de sportiviteitsbeker. Erg leuk natuurlijk! Er gaan geluiden dat we volgend jaar weer mee doen, maar een biertje maakt de mens wat overmoedig. Het bier, dat rijkelijke vloeide, maakt de mens ook minder waakzaam. De beker is namelijk kwijt, waarschijnlijk meegenomen door een grapjurk die ook allicht wat onder invloed was. Als iemand toevallig deze beker tegen het lijf loopt dan ontvangen we ‘em gaarne retour! Het is onze hoogst haalbare voetbalprijs! 

Hans Prinsen was een aantal avonden met camera aanwezig een heeft prachtige foto’s gemaakt. Uiteraard hebben de foto’s een hoog “Stan en Mees” gehalte, maar dat is logisch, zou vriend Johan Cruijff zeggen…






Vanochtend, toen alle voetballers hun roes nog lagen uit te slapen, heb ik een fijn duurloopje gedaan. Geen gebeuk in de rug, geen grijpgrage handen die mijn mooie shirtje uit fatsoen trekken, geen ballen tegen edele delen, geen scheidsrechters die toch echt eens naar Heijerman moeten gaan… Nee, gewoon, een heerlijk duurloopje…  

Een sportieve en stieve groet van balkunstenaar Rinke


Theo Stronks, onze trouw supporter
De sportiviteitsprijs

Geen opmerkingen: