zaterdag 2 juni 2018

Drie Aaltense atleten lopen Spitsbergen-marathon

Henk Lammers (rechts), Walter Vaags en Evelien Hillen liepen de marathon van Spitsbergen (foto Karin Stronks)
'Gewapende personen beschermen de lopers tegen ijsberen'

Door Karin Stronks

AALTEN – Drie Aaltense atleten liepen op zaterdag 2 juni de Spitsbergen-marathon. Evelien Hillen, Walter Vaags en Henk Lammers genoten van het unieke landschap, de nachten die niet donker waren, twee bijzondere excursies en de ultieme prestatieloop. Walter Vaags blikt terug: "Nog geen 150 lopers schreven zich in voor de hele Spitsbergenmarathon. Kleinschalig maar supergoed georganiseerd. Er komen hier ijsberen voor, langs het hele parcours stond om de drie meter een gewapend persoon om de lopers te beschermen, heel bijzonder."

Pyramiden
Henk, Walter en Evelien brachten een bliksembezoek aan Longyearbyen, Spitsbergen. Ze vertrokken op vrijdag 1 juni vanaf Schiphol voor een rechtstreekse vlucht naar Spitsbergen. Henk Lammers legt uit: "Dat was al uniek. Normaliter voeren alle vluchten via Oslo, Noorwegen. Dit jaar vloog een vliegtuig met 185 Nederlanders, hardlopers en supporters, rechtstreeks. Gelijk na de landing bezochten we de Russische mijnstad Pyramiden, een soort spookstad waar negen mensen in the middle of nowhere wonen. Daar voeren we met een schip naartoe, twee-en-een-half uur varen. En weer terug natuurlijk. Pas om elf uur 's avonds arriveerden we in ons hotel."

Marathon
De volgende dag, zaterdag 2 juni, luidde om 10.00 uur het startschot voor de marathon. "Er waren nog meer wedstrijden, onder andere de tien kilometer en de halve marathon. Wij gingen voor de hele. Het was vier, vijf graden, koud, maar best te doen. We hebben niet veel geslapen, 's morgens moet je echt om 8.00 uur het ontbijt op hebben, anders kun je niet lopen", vertelt Evelien. Walter en Evelien liepen gedeeltelijk samen op tot Walter afstand nam. De 60-jarige Henk, die deze avontuurlijke reis van zijn vrouw Ingrid heeft gekregen, rende zijn eigen tempo. Alle drie waren ze het eens met elkaar: fijn gelopen, goed gesteund door supporters waaronder Jessie en André, partners van Walter en Evelien. Ook genoten de atleten van het bijzondere landschap. Henk mijmert: "Besneeuwde bergen, grijs en grauw maar met niets te vergelijken, zo mooi. En 's nachts is het gewoon licht."

Husky's
Na het volbrengen van de Spitsbergen-, ofwel Arctic Marathon bezochten de Aaltense atleten en hun aanhang een kroegje en 's avonds stond de Medal Party op het programma. De prijzen werden uitgereikt, Evelien mocht de derde prijs in haar leeftijdscategorie in ontvangst nemen. Ze kreeg een fraaie glazen beker. "Je kunt ook zeggen een reuze whiskyglas", glimlacht ze. Ze vervolgt: "Alle deelnemers kregen een medaille en een prachtig shirt als aandenken. Erben Wennemars deed ook mee, hij werd eerste in zijn categorie en tweede overall." Zondag 3 juni genoten de marathonlopers van een tocht met sleeën en husky's. "Nou, we dachten lekker te kunnen zitten maar dat was even anders. De honden waren super enthousiast en we hadden de handen vol tijdens de hachelijke toer. Wel erg leuk om mee te maken", vond Evelien. Aan het eind van die middag stapte het gezelschap alweer in het vliegtuig om terug te keren naar Schiphol.

IJsberen
Evelien, Henk en Walter hadden nog een paar vrije dagen opgenomen om een beetje bij te komen van het propvolle en intensieve programma. "Het galmde nog zeker een week na", geeft Walter aan. "Je doet zoveel indrukken op. In sportwinkels bijvoorbeeld verkopen ze naast sportkleding ook geweren en revolvers als bescherming tegen ijsberen." Evelien vult aan: "Rendieren lopen vrij rond, zo bijzonder. En de nachten, het is gewoon licht. Niet schemerig maar echt licht."

Aanrader  
De Spitsbergen-marathon is de meest noordelijke op vaste grond. "Hier wordt niemand geboren, mensen die hier leven zijn wetenschappers, studenten, onderzoekers. Overigens zijn bij deze prestatielopen honderden vrijwilligers actief. Het is een uitstekend georganiseerde marathon, om de vijf kilometer een post met chocola, bananen, drank. En de drank is lauw, er is werkelijk overal aan gedacht", aldus Henk. Walter glimlacht: "Het is een heel kleinschalige marathon met nog geen 150 lopers. Moet je nagaan, de AVA zomeravondlopen trekken vier keer zoveel atleten. Maar als je echt een marathon wilt lopen in een uniek landschap en onder bijzondere omstandigheden dan is de Spitsbergen-marathon een absolute aanrader." (bron)

1 opmerking:

Andre Bleumink zei

Geweldig avontuur!